BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Koreliler'den Avrupa’da küçük adım

Avrupalı tüketiciler küçük otomobile eskisine oranla daha fazla ilgi duyuyor. 1999 yılında bu otomobillerin pazardaki payı yüzde 30 iken şimdi yüzde 36-37’lere ulaştı.

Abone ol

2010 yılında Avrupa’da 100 yeni otomobilden 45’inin küçük modellerden oluşması bekleniyor. Dünyanın önemli pazarlarından biri olan Avrupa’daki bu eğilim son yıllarda hızla değişip büyümeye başlayan Güney Koreli üreticileri de atağa geçirdi.

Hyundai’den sonra bünyesindeki Kia da Almanya’da 74 milyon Euro yatırımla Avrupa merkez ofisini kurdu. Markanın Slovakya’da 1,1 milyar Euro’luk yatırımla kurduğu fabrika 2007 yılında ürün vermeye başlıyor.

Yeni modellerini Avrupalı tüketicinin beğenisine göre dizayn etmeye başlayan Koreli üç üretici bu şekilde Avrupa pazarında daha çok söz sahibi olmayı hedefliyor.

General Motors bünyesine alınan Daewoo’nun ürettiği Spark/Matiz, Kalos, Hyundai Getz, Türkiye’den çıkacak yeni model, Kia Picanto ve son olarak Rio modellerinin öncelikli hedefi hep Avrupalı tüketiciler oldu. Dünya otomotiv pazarında önemli oyuncular olarak varlığını korumak isteyen Koreli üreticiler kendi ülkelerinde büyük otomobiller, Amerika Birleşik Devletleri’nde arazi aracı, Avrupa’da ise küçük modellerle bu yolda emin adımlar atıyor.

Toplam satışlarda ciddi boyutlara ulaşmasa bile Güney Koreli modeller gelecekte özellikle ‘fiyat avantajları’yla birçok markayı kendi ülkesinde ‘zorlayacak’ gibi görünüyor.

Rio’nun sadece adı kaldı!

Kia’nın B segment otomobili Rio, adı dışında tamamen yenilenerek Avrupa’da pazara sunuldu. Türkiye’de yılın son çeyreğinde satışa çıkması beklenen Rio, artık 4 ve 5 kapılı olarak yer alacak. Fiyat konusunda kesin bir rakam olmamakla birlikte markanın Picanto modeliyle Cerato arasında bir yere konumlandırılması bekleniyor.

Uluslararası test sürüşü Paris yakınlarında gerçekleştirilen yeni Rio’nun tasarımı, kullanılan motor seçenekleri ve teknolojisinde Avrupalı tüketicilerin beğenisi dikkate alınmış. Bu yüzden özellikle tasarımda Avrupa’da üretilen modellerin izlerini görmek mümkün.

Önde iri farlar ve aşağı doğru inen ızgara hattının ağırlığını koruduğu tasarım sedan ve hatchback modelde ortak kullanılmış. Genel olarak dinamik bir görünüm sergileyen otomobilin sedan versiyonunun uzunluğu 4.24 metre, bagaj alanı ise 390 litre tutulmuş.

Türkiye’ye 1.4 lt-97 beygir gücünde benzinli ve 1.5 lt-110 beygir gücünde dizel motor seçenekleriyle getirilmesi beklenen Rio’da otomatik şanzımanlı versiyon da alınabilecek. Rio, baz ve orta olmak üzere iki donanıma sahip olacak.

Kaynak: