BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Kooperatiflerden kredi rekoru

Kredi Kefalet Kooperatiflerince kullandırılan kredi 8 milyar liraya ulaştı.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile mayıs sonu itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 266 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığının kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına hizmet sunduğunu, bunlardan birinin de Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu belirtti. "Ekonominin kılcal damarları" diye adlandırılan bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarının, bu kooperatifler aracılığıyla karşıladıklarını ifade eden Yazıcı, "kredilerin çarkları döndürdüğünü ve küçük işletmelerin rahat nefes almasını sağladığını" kaydetti.

Destek miktarında rekor artış

Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda bu kesime tahsis edilen kaynakları sürekli artırdığına işaret eden Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla faiz indirimli kredi kullandırmak amacıyla 2013 bütçesine 513 milyon 901 bin liralık kaynak tahsis edildiğini belirtti. Yazıcı, bu ödeneğin tamamının 2013 içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın bu yıl kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar lirayı aşmasının beklendiğini ifade etti.

Faiz indirimi yapıldı

Yazıcı, Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu kesime Halk Bankasından kullandırılacak kredilerin cari faiz oranının yüzde 10-12'lerden yüzde 8-10'lara indirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu cari faiz oranının yarısına tekabül eden yüzde 4-5 puanlık faizi Hazine ödeyecek. Buna göre, kredi kefalet kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankasından kredi kullanacak küçük işletmeler, esnaf bankanın yüzde 8-10 olarak belirlediği cari faiz oranı yerine indirimler sonucunda yüzde 4-5 faiz oranları üzerinden 5 yıla kadar kredi kullanabilmektedir. Cari faizin geri kalan yüzde 4-5 puanlık kısmını ise bankaya Hazine ödeyecektir.

 "Çok önemli iyileştirmeler yapıldı"

Kooperatiflerin, Halk Bankasında teminat olarak tuttuğu yüzde oranında risk fonu kesintisine devam edeceklerini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bloke sermaye kesintisinin iade edildiği dikkate alındığında, kooperatif adına yapılan net kesinti oranı yüzde 4’ten yüzde 3’e, ayrıca eş zamanlı olarak Halk Bankası adına yapılan komisyon kesintisi ise yıllık yüzde 1,3’ten yıllık yüzde 0,5’e düşürülmüştür. Böylece küçük işletmelerimize, esnaf ve sanatkarımıza kullandırdığımız kredi maliyetlerinde çok önemli iyileştirmeler yapılmış olmaktadır."

Küçük işletmelere finansman sağlamada rekor

Bakan Yazıcı, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerle küçük işletmelerin çarklarının döndürüldüğünü belirterek, "üreten Türkiye'nin hızına hız kattıklarını" ifade etti.

Mayıs ayı sonu itibariyle 823 kooperatifin kefalet verebilecek durumda olduğunu bildiren Yazıcı, bunun da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiğine dikkati çekti. Yazıcı, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile mayıs sonu itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 266 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8 milyar liraya ulaştığını kaydetti.