BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  GÜNCEL

Konya'daki tatbikatta bir ilk yaşandı

Pençe-2013 Tatbikatı'nda gerçek mühimmat atışlarını Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile kuvvet komutanları birlikte izledi.

Abone ol

Tatbikatta ilk defa TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve 27 kilometre menzile sahip olan Hassas Güdüm Kiti de kullanıldı.

Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık Tatbikatı, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarıyla Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımı ile Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra edildi.

21 Haziran’da başlayan ve dün akşam sona eren tatbikatta gerçek mühimmat atışları yapıldı.

Komutanlığı'ndan havalanan F-16 ve F-4 savaş uçaklarından atılan GBU-10, AGM-65G, JDAM, MK-82/83/84 adlı mühimmatlarla 9 hedef vuruldu. 

MİLLİ GÜDÜMLÜ FÜZE İLK KEZ DENENDİ

Atışlarda aynı zamanda TÜBİTAK tarafından milli olarak geliştirilen 27 kilometre menzile sahip INS/GPS güdümlü, MK-84 Harp Başlığı Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile SAM sistemleri uçak sığınakları, cephanelikler sanayi tesisleri ve mühimmat depolarına atılarak ilk kez denendi. Hassas Güdüm Kiti'nin başarılı olduğu vurgulandı. Tatbikatta gece ve gündüz atışları yapıldı.

Konya Atış Sahasındaki kuleden savaş uçaklarının gerçek mühimmatlarla hedefleri imhasını gören Orgeneral Özel ve beraberindekiler tatbikatın ikinci aşamasında, jenerik senaryo dahilinde gerçekleştirilen bir saldırı ve kurtarma operasyonunu izledi. Senaryo gereği, zırhlı bir Tabur Komutanlığı'na saldırı yapıldı. 

HEDEFLER LAZERLE İŞARETLENDİ, UÇAKLAR İHMA ETTİ

Tabur Komutanlığı bağlı olduğu Tümen Komutanlığından, Tümen Komutanlığı da bağlı bulunduğu Ordu Komutanlığından yardım istedi. Yardım çağrısının ardından harekete geçen Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Lazer İşaretlemeli Mesafe Ölçme Sistemleri arasında yer alan ve ASELSAN tarafından geliştirilen “Engerek” adı verilen lazerle saldırı yapan hedefleri işaretledi. Türkiye’nin değişik illerindeki üslerinden kalkarak atış alanına gelen F-16 ve F-4 savaş uçakları lazer güdümlü bombalarla ‘Önce Vatan’ parolasıyla hedefleri imha etti.

HELİKOPTER KURTARMA SENARYOSU

Tatbikatta senaryo gereği, lazer güdümlü bomba atan bir F-16 savaş uçağı motor arızası nedeniyle düştü. Düşman kuvvetlerin bulunduğu alana düşen uçağın pilotu atlayarak kurtuldu. Yeri belirlenen pilotu kurtarmak için 3 helikopter düşman kuvvetleri ateş altına alırken 2 helikopterle alana inen Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma unsurları pilotu alarak uzaklaştı. Bölgeden ayrılırken helikopterler alanda bulunan düşman kuvvetleri de yok etti.