BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.410,04
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konutta %1 faiz hayal

Konut almak isteyip de faizlerin düşmesini bekleyenler dikkat...

Abone ol

Garanti Mortgage Genel Müdürü Onaran, "Uygun şartlarda uygun evi bulan hiç düşünmeden alsın” dedi.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, dış piyasalardaki gelişmeler ve içerideki siyasi belirsizlik nedeniyle konut kredisi faizlerinin kısa sürede yeniden yüzde 1’li seviyelere gerilemesinin imkansız olduğunu dile getirdi. Onaran, tüketicilere, “Uygun şartlarda uygun evi bulan hiç düşünmeden alsın” çağrısında bulundu

KONUT KREDİSİ TALEBİ DARALDI

Global piyasalardaki dalgalanma ve iç piyasalarda siyasi tansiyonun artması sonucu konut kredisi faizleri aylık yüzde 1.30’lardan 1.5’lerin üzerine çıkarken, konut kredisi talebi de son bir ayda yüzde 30 oranında daraldı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, talebin fiyata çok hassas olduğunu belirterek, “Faizler yüzde 1.5’in üzerine çıkınca tüketicinin şevki kırılıyor” dedi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise faizlerin 2008’de yüzde 1’li seviyelere gerilemesinin hayal olduğunu dile getirdi.

İLK 3 AYDA 3 MİLYAR YTL

Garanti Bankası Çağrı Merkezi bünyesinde 444 EVİM’in kuruluşu nedeniyle İstanbul’da düzenlenen basın toplantısına katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, sektördeki son gelişmeleri aktardı.

Kredi kullandırımı açısından 2008’in ilginç bir yıl olduğunu belirten Onaran, “‘Bu yıl ilginç bir üç ay yaşadık. 31 milyar YTL seviyelerinden başladık, Mart sonunu 34 milyar YTL ile kapattık. 3 milyar YTL’ye yakın kredi kullandırıldı. Ama 10-15 gündür hafif çaplı bir durgunluk var” diye konuştu.

UYGUN EVİ BULAN ALSIN

Erbil, Nisan ayı itibarıyla bireysel ve proje bazlı kredilendirmelerde yüzde 30 civarındaki bir düşüş olduğunu da aktardı. Ev fiyatlarının seyrine ilişkin bir sorusu üzerine de Cemal Onaran, müşterilerine ‘’Uygun evi bulduysanız ve bunu finanse edebiliyorsanız düşünmeden o evi alın’’ tavsiyesinde bulunduklarını dile getirdi. Onaran, gayrimenkul fiyatlarının düşmesi için inşaat ve arsa maliyetlerinin düşmesi gerektiğine dikkat çekti. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erbil de eve olan talepte son bir aydır azalma olduğunu gözlendiğini, ancak kısa vadede inanılmaz derecede fiyatlar artacak şeklinde bir öngörüleri bulunmadığını ekledi.

KREDİ HACMİ YÜKSELİYOR

Sektöre ilişkin de değerlendirmede bulunan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut kredileri hacminin son 5 yılda 13 kat büyüyerek 34 milyar YTL’ye ulaştığını dile getirdi. Onaran, 5 yıl içinde bu rakamın 100 milyar YTL’lik büyüklüğe ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, sektörün, milli gelirdeki payının da yüzde 10’a yaklaşacağını öngördüklerini söyledi.

444 EVİM’İ ARAYANA 30 SANİYEDE JET YANIT

Garanti Bankası, mortgage müşterilerine daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla 444 EVİM (444 38 46) adlı mortgage çağrı merkezini kurdu. 29 kişilik ekiple haftanın 7 günü 24 saat hizmet verecek olan 444 EVİM’i arayan tüketiciler, özel eğitimli ve sertifikalı uzmanlardan mortgage konusunda bilgi alabilecek, kredi başvurusu yapabilecek. Her gün ortalama 450’den fazla çağrıya 30 saniye içinde cevap vermesi hedefleniyor. Erbil, Türkiye’nin ilk ve tek mortgage çağrı merkezini kurduklarını belirterek, “Müşterilerimizin kolay ulaşabilecekleri ve sonuç alabilecekleri bir hizmet sunmayı amaçladık” diye konuştu.