BIST 10.298
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.403,42
HABER /  DÜNYA

ABD bu geminin peşinde!

ABD, Zimbabve'ye gitmek üzere Çin'den yola çıkan silah dolu geminin peşine düştü....

Abone ol

ABD, silah teçhizatı taşıyan 'An Yue Jiang' adlı Çin gemisinin peşinde. Washington yönetimi, geminin limanlarına demir atmasını engellemek için Güney Afrika, Mozambik, Namibya gibi ülkelerin yetkililerine baskı yapıyor.

Geminin şimdiye kadar Güney Afrika ve Mozambik limanlarına yanaşmasına izin verilmedi. Gemideki silahların son genel seçimlerden sonra durumu zayıflayan Zimbabve yönetimi tarafından muhalefeti bastırmakta kullanılmasından endişe ediliyor.

ÇİN, GEMİYİ GERİ ÇAĞIRDIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı, silah sevkıyatının normal bir alışveriş olduğunu belirterek Zimbabve'nin silahları teslim alamaması nedeniyle gemiyi geri çağırdıklarını söyledi.

EN ÇOK SİLAH ALAN ÜLKE ÇİN

Küresel savunma sanayinde 2003-2007 yılları arasında, dünyanın en çok silah ithal eden birinci ülkesi Çin oldu. 4'üncü sırayı Yunanistan alırken, Türkiye ise 9'uncu sırada yer aldı. Yunanistan, dünyada üretilen toplam silah kapasitesinin yaklaşık yüzde 7'sini ithal ediyor.

Son 5 yılın verilerine göre Türkiye ise Yunanistan'ın yaklaşık 3'te 1'i oranında silah ithalatı gerçekleştiriyor. Listede yer alan ülkeler şöyle sıralanıyor: Çin, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Güney Kore, İsrail, Mısır, Avustralya, Türkiye, ABD, Pakistan, Şili.