BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konuta ‘İmar Barışı’ dopingi

13 milyon konutu ilgilendiren ve 2 ay uzatılan İmar Barışı süresinde gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti. Coldwell Banker ve Reidin’in araştırmasına göre emlak fiyatları 5 ayda yüzde 10 arttı. Değer artışı şampiyonu ise İzmir’in Çiğli ilçesi oldu

Abone ol

Başvuruların 8 Haziran'da başladığı İmar Barışı'nda sürenin 2 ay daha uzatılması gözleri emlak piyasasına çevirdi. İmar Barışı inşaat sektörüne 'Yapı Kayıt Belgeli' binalar adı altında yeni bir finansal araç sunarken, gayrimenkullerde de değer artışına neden oldu.

Coldwell Banker Türkiye ve Reidin'in hazırladığı verilere göre, Türkiye genelinde emlak fiyatları 5 ayda uçuşa geçti. Mayıs eylül dönemi fiyat artış şampiyonu ise yüzde 10'luk değer artışıyla İzmir-Çiğli oldu.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre İmar Barışı'na en çok rağbet gösteren iller ve değer artışları da şu şekilde gerçekleşti: Ankara Gölbaşı yüzde 9.2, İstanbul Adalar yüzde 7.7, Konya Beyşehir yüzde 6.7 ve Zonguldak Merkez yüzde 6.7.

KANGREN ÇÖZÜLDÜ
İmar Barışı'nın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, "Sadece 13 milyon konuttan da bahsetmiyoruz. Bu işin ticari tarafı da var. Ruhsatı alınamadığı için kiraya verilemeyen, satışa çıkacak ama bekleyen yerler de var. Aynı şekilde sırf kredi alınamadığı için satılamayan gayrimenkuller bu sayede satışa çıktı. Kangren vardı, bu çözüldü" diye konuştu.

SATIŞLARI DA ARTIRACAK
Tapu.com'un kurucu ortağı Emre Erşahin ise imara aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapıların önemli bir bölümüne yasallık kazandıracak olan İmar Barışı sayesinde yapıların krediye uygunluğunun da sağlanacağını belirtti. Erşahin, "İmar barışı ile yasal statü kazanacak olan yapılar ipoteklerde değerinden işlem görecek ve krediye de uygun hale gelerek satış işlemleri daha kolay gerçekleşecek" dedi.

YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANIYOR
Kent Plancısı ve İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz ise yapı kayıt belgesi ile gayrimenkulde yeni bir değerleme sistemi oluştuğunu söyledi. Oflaz, gayrimenkullerin de bölgesi ve durumuna göre değişmek üzere yüzde 40'a varan artışa neden olduğunu açıkladı. Oflaz, "Belgeyi alan Beşiktaş'taki bir mülk ile Esenyurt'taki bir diğer mülk, yıkılıp yeniden yapılıncaya kadar olan süre için, aynı yasal güvenceye kavuşur ama Beşiktaş'takinin değeri daha fazla artar" yorumunu yaptı.