BIST 10.277
DOLAR 32,19
EURO 34,76
ALTIN 2.388,57
HABER /  GÜNCEL

Konsolos eşleri baklava açtı

İstanbul’da görevli konsolosların eşleri, Karaköy Güllüoğlu’nda baklava yapmayı öğrendi. Oklava ile hamur açarken zorlandıkları gözlenen kon...

Abone ol

İstanbul’da görevli konsolosların eşleri, Karaköy Güllüoğlu’nda baklava yapmayı öğrendi. Oklava ile hamur açarken zorlandıkları gözlenen konsolos eşleri, baklavanın tartışmasız Türk tatlısı olduğunu belirtti.
Karaköy Güllüoğlu’nun sahibi Nadir Güllü, baklava kültürünü tanıtmak için İstanbul’daki konsolos eşlerini Karaköy’deki imalathanesinde ağırladı. Şili, Kanada, Çin, Moğolistan ve Avustralya konsoloslarının eşleri hijyen için üretilmiş özel kıyafetlerini giyerek üretim katına indi. Burada baklavanın nasıl yapıldığını inceleyen konsolos eşleri, oklavayı ellerine alarak baklava yufkası açmaya çalıştı. Güllü’den sınıfı geçemeyenler tekrar tekrar yufka açmak için büyük mücadele verdi. Baklava yapmanın kolay bir iş olmadığını dile getiren konsolos eşleri baklavanın şerbetini de kendi elleriyle döktü.
Daha sonra Güllü, konsolos eşlerine baklavanın çok ince hamurdan yapıldığını anlatmak için de ülkelerinin bayraklarını yufkanın arkasına koyarak gösterdi. Konsolos eşlerine eşlik eden Şili Fahri Konsolosu Haluk Sanver’in eşi Ebru Sanver, “Ülkemize mahcup olmayım diye dua bile etmiştim. Çok fazla başarılı olduğumu iddia edemeyeceğim” dedi. İstanbul’un Kanada Konsolosunun eşi Jean Glaister Steil ise baklavanın çok zor bir sanat olduğunu söyleyerek baklavayı çok sevdiğini belirtti. Macaristan Başkonsolosu’nun eşi Dora Kiss ise “Baklavayı çok seviyorum. Çok sevdiğimiz için de köpeğimin ismini baklava koymuştum” diye konuştu.
KONSOLOS EŞLERİ SINIFI GEÇEMEDİ
Hamur açımı sonrası kısa bir değerlendirme yapan Nadir Güllü, konsolos eşlerinin sınıfı geçmelerinin mümkün olmadığını belirterek, “Baklavanın nişastasını atmak bile aylar sürüyor. Ben istiyorum ki Osmanlı’dan gelen, saraydan çıkan baklavanın dünyaya tanınmasıdır. Bunu da konsolos eşleriyle olur” dedi.
İmalattan çıktıktan sonra genel bir değerlendirme yapan konsolos eşleri, baklavanın Türk tatlısı olduğunu, en güzel baklavanın ise Türkiye’de yapıldığını söyledi.
Güllü, konsolos eşlerine baklavanın nasıl yenilmesi gerektiğini de öğretti.
(İHA)