BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Komşuda bir ilk Kadın Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanlığı için sandık başına giden Gürcü halkı kararını verdi. Oyların yüzde 59'unu alan Salome Zurabişvili Cumhurbaşkanı oldu. Bu seçimle ülke tarihinde bir ilk de yaşandı. Zurabişvili ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu

Abone ol

Salome Zurabişvili, Gürcistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak, ülkede bu göreve gelen ilk kadın oldu. Fransa doğumlu eski diplomatın oyların yüzde 59'unu aldığı, rakibi Grigol Vaşadze'nin ise yüzde 40'ta kaldığı belirtildi.

Zurabişvili, Gürcü Rüyası Partisi'nin desteğini alırken, Vaşadze muhalefetin ortak adayıydı.Gürcistan'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni anayasayla, cumhurbaşkanlığı görevi büyük ölçüde sembolik hale gelecek. Zurabişvili, Gürcistan'ın Rusya ve Batı'yla ilişkileri arasında bir denge kurmasından yana.

Gürcistan ve Rusya arasında 2008'de yaşanan savaş sırasında dışişleri bakanlığı yapan Vaşadze ise daha Batı yanlısı görülüyordu.

İkinci turda sonuçlanan seçim, ülkede cumhurbaşkanının son olarak halk oyuyla seçildiği son sefer oldu. Ülke, muhalefetin protestolarına rağmen, geçen yıl geçirilen yeni anayasayla parlamenter sisteme geçecek.