BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Komşu sonunda isyan bayrağını çekti

Ekonomik dar boğazdan bir türlü çıkamayan Yunanistan'ı kurtarma paketi de kurtarmaya yetmedi.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, Yunanistan'ın uluslararası kurtarma paketinin koşullarını karşılayamadığını bildirdi.

Avusturya'ya yayımlanan Kronen Zeitung gazetesine demeç veren ECB üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Nowotny, "Yunanistan, görünen o ki koşulları yeterince yerine getirmedi. Özelleştirmeler konusu burada en hassas nokta olmalı" dedi.

Nowotny'nin açıklamasının, şu anda Atina'da bulunan ECB, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) görevlilerinden oluşan inceleme heyetinin, Yunanistan'ın kurtarma programının uygulanmasında bazı eksiklikler bulduğuna dair ilk teyit edici bilgi olduğu belirtildi.

Yunanistan borcunu azaltmak için 50 milyar avro tutarında özelleştirme yapmayı kabul etmiş, ancak IMF Yunanistan'ın daha fazlasını yapabileceğini açıklamıştı.

Yunan hükümeti kaynaklarına göre, inceleme heyeti, bu yıl gelirlerde muhtemel bir düşüşü telafi etmek için kamu harcamalarını kısması yönünde Atine yönetimine baskı yapıyor.

Avro Bölgesi Maliye Bakanları Atina'daki inceleme heyetinin raporunu bu ay sonunda alacak ve muhtemelen gelecek ay ya da temmuz ayında Yunanistan için bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin karar verecek.

Yunan bakanlar, Atina yönetiminin gelecek yıl 27 milyar avro ve 2013 yılında da 38 milyar avro kaynak bulmak için sermaye piyasalarına dönmelerinin mümkün olmadığını kabul etmişti.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI PAPANDREU

Bu arada Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Norveç'in başkenti Oslo'da merkez sol siyasetçilerin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi ülkelerinin avroyu desteklemek ve ekonomideki sorunların üstesinden gelmek için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Papandreu, "Günah keçisi arıyoruz, suçu birinin üstüne yıkmaya çalışıyoruz. Kuzey suçlanmalı, merkezin dışındakiler suçlanmalı, göçmenler suçlanmalı diyoruz. Açıkçası bu Avrupa'yı güçsüz hale getiriyor, sahip olduğumuz potansiyelimizi kaybediyoruz" dedi.

Avro Bölgesi'nde suçu birine yüklemeye çalışmakla, Atina'yı borç aldığı kredilere daha fazla faiz oranı ödemeye zorlayacak bir kasvet havası yaratarak Yunanistan'ın sorunlarının şiddetlendirildiğini ifade eden Papandreu, "IMF bugün bizim borcumuzun sürdürülebilir olduğunu, borcumuzu yeniden yapılandırmadan idare edebileceğimizi söylüyor. Ancak piyasalar sürekli olarak bize çakıyor, medya kıyamet günü tahminleri yapıyor ve bu korku kültürünü yayıyor" diye konuştu.