BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Komşu para dileniyor, Türkiye uçuyor

Başbakan Erdoğan, TİM Genel Kurulu'nda konuştu...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, TİM Genel Kurulu'nda ekonomiyle ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Komşu ülke Yunanistan'ın para dilenecek hale düştüğünü belirten Erdoğan, Türkiye'nin ise dünyayı sarsan krize rağmen Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığını söyledi. 

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

DÜNYA BAŞARIMIZI İZLİYOR

Herkes bizden ekonomimizdeki başarının kaynağını öğrenmek istiyor. Bu başarının aktörleri şu anda bu salonda. Bu noktada geçtiğimiz on yıl boyunca yüreğimizi burkan hadiseler yaşadık. Herkeste bir umutsuzluk vardı. Elde ettiğimiz her başarıya kulp taktılar. Bu başarının geçici olduğunu söylediler. Dünyada Türkiye'yi izleyenlere yanlış izlenim sundular. Bu sadece biz değil tüm Türkiye'ye haksızlıktır.

Kararlı ve birlikte yürüdük. Hala tereddütleri olanlar var mı? Bilmiyorum. Küresel kriz deyim yerindeyse dünyayı kasıp kavuruyor. Biz bu sürede yüzde 8 büyüyerek yolumuza devam ediyoruz.

YUNANİSTAN PARA DİLENİYOR

Sayın genel başkan geçtiğimiz hafta Yunanistan ekonomisinin bizden daha iyi olduğunu söyledi. Gerçekçi olalım. Nüfusunu bile sağlıklı olarak açıklamayan bir ülke sorun bakalım satın alma gücü ne kadar. Onlar eurodan para dileniyorlar nasıl bize örnek olacaklar.

Merkez Bankamızın kasasında 92 milyon dolar döviz rezervimiz var. Acaba Yunanistan'ın durumu ne? Kargalar bile güler buna... Bunlara gerek yok. Biz iktidarımızla muhalefetimizle el ele vermemiz lazım, kıskanmaya gerek yok.

BEN NÜFUSU ATTIRMAK İSTİYORUM

Yunanistan'ın nüfusu azalıyor bizim ise her yıl 1 milyon artıyor. Ben daha fazla artmasını da istiyorum. 66 milyon nüfusumuz vardı şimdi 75 milyon. Batı çöküyor bunun sebebi yaşlı nüfustur.

Onlar siz doğruyu yaptınız diyor bize. Bütün bu tespitlerle hükümete haksızlık yapılmıyor tüm ihracatcılara da haksızlık yapılıyor.

İNTİHAR ETMEYİN SİZE ACIRIZ

Hükümet kaybetmesinde Türkiye'ye ne olursa olsun zihniyeti eskide kalmıştır. Elbette ekonominin durumu büyüme, enflasyon, dış ticaret gibi göstergelerde belli olur. Borçlanma dediğiniz olay milli geliri oranla tespit edilir. Atalarımız borç yiğidin kamçısı dediyse bu güçlüler için. Biz de şu an güçlüyüz. Dünya krizde ama biz Çin'den sonra ikinci sıradayız. Bunla iftihar ediceğine intihar ediyorlar biz acırız intihar etmeyin siz de lazımsınız.

REFAH SEVİYESİ TABANDA

2002'de nüfusun yüzde 20 si bilgisayar kullanıyordu şimdi işte yüzde 46... Motorlu araç sayısı 8.5 milyon araç vardı şimdi ise 16 milyon... 2003 yılında toplam uçakla seyahat edenler 306 buçuk milyon şimdi ise 118 milyona ulaştı bunlar tüketime yönelik göstergeler.

2002'de 91 bin araç satılmıştı. Şimdi 594 bin araç satılarak rekor kırıldı... Türkiye günlük 1 doların altında harcama yapan kesim kalmadı. Türkiye son derece sağlam ve kararlı ilerliyor.

Türkiye sadece belli kişilerin refah içinde yaşadığı bir ülke olmayacak. Kamu ile özel sektör tarihin hiç bir döneminde görülmeyen uyumla ortak hedefle 2023'e doğru ilerliyor. Biz ihracatı 9 yılda 4 kat arttırdık.

TERÖR SİYASİ MALZEME OLARAK KULLANILDI

Ülke olarak bu hedeflerde birlik içinde olmalıyız. 30 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Türkiye'nin ekonomisine çok hasar vermiş bu sorunu çözmek istiyoruz. Bizim parti olarak bu meseledeki kararlılık 81 ilinden destek gördü. 75 milyon hep birlikte bu sorunun çözülmesini istiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor.

Bu acıyı anlamak için herkes çaba harcamak zorunda. Türkiye'de bu yapılamadı bu hissiyat paylaşılamadı. Herkes önce vicdanını sorgulasın. Bu ülkede terör siyaset malzemesi olarak kullanılmıştır.

Son 30 yıldır hükümetle olan her partiye muhalet terör üzerinde yüklenmiştir. 2010 yılı halk oylaması öncesinde de namlular seçim sandıklarını hedef aldı. Terör örgütün çok enteresan bağlantıları çıkmaya başladı. Karşımızda sadece silahlı çete yok karşımızda karanlık çevrelerin taşeronluğunu yapan bir terör örgütü var.

SİYASETTE KÜSLÜK OLMAZ

2009'da milli birlik ve kardeşlik projesinde her partiden randevu istedik TBMM'ye bu durumu taşıdık ama yalnız kaldık. Biz tüm zorluklara rağmen yalnız olmamıza rağmen terörle mücadele ettik milletimiz bize güvendi.

Terörün bu ülkede siyasetin şekillendirmesine müsade etmeyeceğiz. Kalbimizden söyledik terörle mücadele esnasında hayatını kaybedenlerin hepsi bir can hepsi bir insan. Ay yıldızlı bayrak için şehitler geliyor hükümet suçlanıyor. Ama çözüm dediğinde hepsi sırtlarını dönüyor.

Biz bu meselenin çözümü için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Bugün de kapılarımız ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse, kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz, hassasiyetle üzerinde dururuz ve oradan istifade edip, alacağımız ne varsa alır ve onu uygulamaya koyarız.

Bizim hiçbir ön şartımız, hiçbir önyargımız, ön kabulümüz yok. Biz bu milli meselede iktidar, muhalefet gibi değil, annelerin gözyaşını dindirmeye çalışan, can, kalp, vicdan taşıyan insanlar gibi olunmasını her zaman istedik, bugün de istiyoruz.

Kapıyı kapatmakla bir yere varılmaz. Siyasette küslük olmaz, köprüleri atmak olmaz. Hasmane duygular içine girmek, rakiplerini düşman olarak, hain olarak yaftalamak olmaz. İnşallah öğleden sonra da ana muhalefet partisi genel başkanı ve heyetini kabul edecek, bu konudaki önerilerini dikkatle dinleyecek, not edecek, üzerinde istişareleri yapacağız