BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  GÜNCEL

Köln'de cami projesinde kavga sürüyor

Almanya'nın Köln şehrinde inşaatı devam eden Köln Merkez Camii'nin tamamlanması Alman mimar ve projenin sahibi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle gecikiyor.

Abone ol

Almanya'nın Köln şehrinde inşaatı devam eden Köln Merkez Camii'nin tamamlanması Alman mimar ve projenin sahibi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle gecikiyor.

Guardian gazetesinin haberine göre, İslam ve Hıristiyanlık arasında bir diyalog köprüsü olması hedeflenen projenin bu yaz tamamlanması planlanıyordu.

Ancak projenin mimarı Paul Böhm ve DİTİB arasındaki anlaşmazlıklar şimdi dış cephenin renginden binaya gizlice Hıristiyan sembollerinin yerleştirilmesine kadar pek çok suçlamayla birlikte büyük bir kavgaya dönüştü.

Cami projesi, ancak, eski Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma'nın araya girmesiyle devam edebildi.

Paul Böhm tarafından tasarlanan ibadethane, 55 metrelik minaresi ve 1200 kişilik kapasitesiyle Almanya'nın en büyük camisi olacak.

Ayrıca cami içinde bir kültür merkezi, kütüphane, alışveriş merkezi ve kuaför salonu da olacak.

Altı yıl önce proje ihalesini kazanan Paul Böhm, DİTİB'i, kendisini karalama kampanyası yürütmekle suçluyor. Böhm, DİTİB'in sürekli yeni taleplerle geldiğini, projenin defalarca değiştirildiğini savunuyor ve bu nedenle proje maliyetinin iki katına çıktığını, 34 milyon Euro'yu aştığını belirtiyor.

Anlaşmazlıkların ardından DİTİB, Paul Böhm'ün kontratını feshederek inşaat alanına girmesini yasakladı. Böhm şu anda sadece danışman sıfatıyla projeye katılıyor.

Almanya'daki bin camiden sorumlu olan DİTİB, Köln Merkez Camii'yle ilgili olarak mimar Böhm'e, inşaattaki iki bin kusurdan oluşan bir liste sundu. Böhm'ü 'harika bir sanatçı ancak beceriksiz bir proje müdürü" olarak tanımlayan DİTİB, caminin dış yüzeyinin rengine karşı çıkıyor ve Böhm'ü cami inşaatına gizlice Hıristiyan sembolleri dahil etmekle suçluyor. DİTİB'in iddialarına göre Böhm, yapıya haçlar ve İsa Mesih'i temsil ettiği söylenen X ve P harflerini yerleştirdi.

Mimar Paul Böhm, DİTİB'in tüm iddialarını reddediyor.

Proje, başladığı andan itibaren Köln'de gerginlik yaratan bir konu oldu. Belediye Başkanı Jürgen Roters, cami inşaatının tamamlanmamasının Köln'ün adını karalayacağı görüşünde.

Roters, "Müslüman vatandaşlarımızın ibadet edebilecekleri bir camiye sahip olmaları çok önemli. Artık projenin kavgalarla ya da yabancı düşmanı propagandalarla sekteye uğramaması gerekiyor" dedi.