BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

Kokain çetesinin lideri yakalandı

Kolombiya’nın en çok aranan uyuşturucu çetesinin lideri Daniel Barrera, Venezuela’da yakalandı.

Abone ol

Kolombiya’nın en çok aranan uyuşturucu kaçakçılığı çetesi liderlerinden Daniel Barrera Venezuela’da yakalandı.

"Çılgın Barrera" lakaplı Barrera, Venezuela, İngiltere ve ABD istihbarat birimlerinin ortak çalışmasıyla Kolombiya sınırına yakın San Cristobal şehrinde yakalandı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Barrera'yı "son yılların en fazla aranan çete liderlerinden biri" olarak niteledi.

Kolombiya, dünyada en fazla kokain üretilen ülkelerden biri.

Kokain sektöründe bir 'efsane'

Barrera'nın uyuşturucu imparatorluğu, ürettiği kokaini, aralarında ABD ve Avrupa'nın da bulunduğu pazarlara taşıyordu.

ABD, Barrera'yı yakalayana 5 milyon dolar; Kolombiya da bunun üstüne 2,7 milyon dolar ödül vermeyi taahhüt etmişti. Belirlenen bu miktar, Usame Bin Ladin için açıklanan ödülle aynıydı.

Kolombiya'da bulunan BBC muhabiri Jeremy McDermott, Barrera'nın ülkede 48 yıl süren iç savaş boyunca her tarafla çalışabilmesinden dolayı kokain sektöründe bir efsane olarak tanındığını aktarıyor.

Televizyondan ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Santos, "20 yılını Kolombiya'ya ve dünyaya kötü şeyler yapmaya adadı. Bunların arasında her türlü suç, Farc örgütü ve milislerle ahlaksız ilişkiler de var" dedi.

Daniel Barrera'nın tutuklanmasıyla, geçen bir yıl içinde yakalanan Kolombiyalı uyuşturucu çetesi liderlerinin sayısı da üçe çıktı.

Venezuelalı yetkililer, Haziran ayında Los Rajostros çetesinin lideri olmakla suçlanan 'Diego Rastrojo' lakaplı Diego Perez Henao'yu yakalamıştı.

Polis, Los Rajostros'un, Meksika üzerinden ABD'ye en çok kokain sağlayan çete olduğunu belirtiyor.

Perez Henao'nun, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilişkisi olan milislerin yarısını kontrolü altında tutmuş olduğu da söyleniyor.

Uyuşturucu kartelinin önceki lideri Javier Antonio Calle Serna ise, Aruba adasında, Amerikalı yetkililere teslim olmuştu.