BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kodak siyah-beyaz kağıdı kaldırıyor

Fotoğrafçılığın temel taşı sayılan siyah-beyaz filmler, dijital fotoğrafçılığın yaygınlaşmasıyla artık pazardan yavaş yavaş siliniyor

Abone ol

Kodak’tan yapılan açıklamada, son siyah-beyaz fotoğraf film kağıdının 2005 sonunda satışan kalkacağı, gelecek yıl başından itibaren ise şirketin tümüyle dijital fotoğrafçılığa odaklanacağı belirtildi. Kodak’ın siyah-beyaz film kağıdı halen Rochester ve Brezilya’daki fabrikalarında üretiliyor.

Kodak açıklamasında, pazarda mevcut filmlerin banyosu için gerekli kimyasalların üretiminin ise devam edeceği belirtildi. Kodak, yeni strateji sonucunda 2007’ye kadar 15 bin kişiyi işten çıkaracak. Şirket, son iki yıldır geleneksel fotoğrafçılık pazarında çıkarak, dijital ürünlere yönelme stratejisi izliyordu. Bir zamanların fotoğrafçılık devi, şimdilerde dijital kameralar, kiosklar, yazıcılar gibi dijital teknolojilerde kendine yer edinmeye çalışıyor.

KARANLIK ODALAR BOŞALIYOR

Kodak’ın bu hamlesi ve diğer üreticilerin de geleneksel film teknolojileri ile ilgili yatırımları sonlandırmaya başlamaları uzun vadede geleneksel filmin sonunun geldiğinin göstergesi. Gelişmiş ülkelerde dijital fotoğraf makinesi satışlarının geleneksel makine satışlarını geçmesi, gelecekte dijitalin pazarı tamamen ele geçireceğinin ipuçlarını veriyor. Dijital fotoğraf makineleri hızlı, pratik ve kesin sonuç vermesi, bilgisayar ile uyumlu olması sebebiyle son yıllarda tercih edilir hale geldi. Ancak, depolama işlemi için bilgisayara ihtiyaç duyması dijital fotoğrafçılığın en önemli eksilerinden biri.

‘GELENEKSEL’İN SONU YAKLAŞIYOR

Kodak açıklamasında, siyah-beyaz filme olan talebin son yıllarda ciddi bir düşüş yaşadığını ve bunun şirketin son çeyrekte yaşadığı 142 milyon dolarlık zararda etkili olduğu vurgulandı. Geleneksel fotoğrafçılık sektöründe küresel bir kriz yaşanıyor; sektörün devi Ilford Imaging geçen yıl, Alman Agfa ise bu yıl iflas bayrağını çekmişti.

Konu ile ilgili olarak Kodak Türkiye ofisinden yapılan açıklamada ise, üretimi durdurulan söz konusu siyah-beyaz kağıtların, sipariş üzerine satılan üst düzey pazar dilimine hitap ettiği belirtildi. Kodak-Türkiye açıklamasında, bu ürünlerin Türkiye’de sipariş üzerine satıldığı, stoklar el verdiği sürece de Türkiye içinde satışa devam edileceğini ifade edildi. Söz konusu ürünler şöyle;

KODAK Professional / Digital Black & White Paper
KODAK Professional / Polymax II RC Paper
KODAK Professional / Polymax Fine Art Paper
KODAK Professional / Portra Black & White Paper
KODAK Professional / Portra Sepia Paper

Not: Associated Press haberinden yararlanılmıştır.
Kaynak: