BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kocaeli'nde domuz etine sıkı denetim

Restoranlarında at-eşek ve domuz eti çıkan Kocaeli'nde belediyenin zabıta ekipleri denetimleri sıklaştırdı.

Abone ol

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, genel sağlık kurallarına uygun gıdaların vatandaşlara sunulması amacıyla iş yerlerini titizlikle denetliyor.

Vatandaşların gönül rahatlığı ile alışveriş yapmalarını sağlayan çalışmalarda genel temizlik ve hijyen gibi fiziki şartlarının yanı sıra iş yerinde çalışan personelin sağlık muayene kartları, iş yeri ruhsatları, gıdaların üretim izinleri ve gıda güvenliğinin sağlanılması konularında uzman ekiplerce incelemeler yapılıyor.

Denetimlerde tüketime sunulması sakıncalı görülen, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş ya da üretim izni olmadan satışa sunulmuş gıda maddelerine ise el konulup imha ediliyor.

Denetlemelerde ayrıca inceleme yapılan iş yerlerinden numuneler alınıyor, analiz edilmek üzere Büyükşehir Gıda Laboratuarı'na gönderiliyor.

Özel isteklerden gelen numunelerin de alınabildiği gıda laboratuvarında gıdaların gıda mevzuatına uygunluğu ve kimyasal bozuklukları gibi çok hassas analizler yapılıyor. Gıdada bir bozulmadan şüpheleniliyorsa mikrobiyolojik analiz, etlere at veya domuz eti katılıp katılmadığını belirlemek amaçlı serolojik analiz, kalitesi konusunda bilgi edinilmek istenen gıdalarda ise genelde kimyasal ve fiziksel analizler gerçekleştiriliyor.

Gıda denetimleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü?nün, Zabıta Daire Başkanlığı ve ilgili belediyeler ile koordineli olarak gerçekleştiriliyor.
Çalışmalarda geçen yıl yaklaşık bin 500 iş yeri denetimden geçirildi. Bu yıl ise şu ana kadar 565 iş yerinin denetlendiği titiz çalışmalar kapsamında Kocaeli?de sağlıklı gıda tüketilmesi sağlandı. Ayrıca yine inceleme yapılan yerlerde eksiklikler görülen iş yerlerine cezalar verilerek istismarların önüne geçildi.