BIST 10.160
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.394,72
HABER /  EKONOMİ

Koç Holding'in 2013 planları

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, şirketin ilk 9 aylık sonuçlarını değerlendirdi.

Abone ol

Koç Holding, 2013 yılının hem iç talep hem de finansman koşulları açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyor.

Koç Holding, 2012 yılının dokuz aylık döneminde konsolide bazda toplam satış gelirlerini yüzde 16 artırarak 63 milyar liraya yükseltirken, azınlık payı sonrası net karını 1,7 milyar liraya yükseltti.

Koç Holding'in 2012 yılı 9 aylık sonuçlarını değerlendiren Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, ''2012 yılını bir kez daha karlı bir şekilde büyüyerek kapatıyor olacağız'' dedi.

Kasım ayı itibariyle Türkiye'nin Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke statüsüne yükseltilmesinin önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu belirten Durak, şu değerlendirmede bulundu:

''Yakında Fitch'in bu değerlendirmeyi şirketlere de yansıtmasını bekliyoruz. Özellikle Moody's ya da S&P tarafından ikinci bir yatırım yapılabilir ülke değerlemesi geldiğinde, bu değerlemeler şirketlerimiz için önemli açılımlar sağlayacak. Yeni enstrümanlarla ve daha iyi koşullarla borçlanmak mümkün olurken, fonlama tabanımız genişleyecek ve çeşitlenecek. Koç Topluluğu olarak 2013 yılının hem iç talep hem de finansman koşulları açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyor ve planlarımızı bu kapsamda hazırlıyoruz.''

GÜVENİMİZ HİÇBİR ZAMAN AZALMADI

Krizin Türkiye'yi en fazla tehdit ettiği dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin azalmadığını belirten Durak, şunları kaydetti:

''En zor dönemlerde bile yatırımlarımızda herhangi bir yavaşlama olmadı. Bu yılın ilk dokuz ayında yatırımlarımızı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre iki kat artırdık. Önümüzdeki dönemde de gerek organik gerekse inorganik büyümemize devam edeceğiz. 2013 yılı için yaklaşık 4 milyar dolarlık kombine yatırım hedefimiz var. Yatırımlarımız özellikle enerji, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde olacak. Bu rakam potansiyel satın almaları içermiyor.''

2013 yılı itibariyle özelleştirme ve şirket satın almalarının da ivme kazanmasını beklediklerine dikkati çeken Durak, ''Koç Topluluğu olarak bu dönemde ilgi duyduğumuz sektörlerdeki özelleştirmeleri ve gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalardaki satın alma ve birleşme fırsatlarını da aktif olarak takip ediyor olacağız'' dedi.

Artan yatırımların ve kapasite kullanım oranlarındaki yükselişin Koç Topluluğu olarak istihdam ettikleri kişi sayısına da olumlu yansıdığını memnuniyetle gözlediklerini ifade eden Durak, ''İstihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 85 bin 546'ya yükselttik. Bu, yılbaşına göre 4 bin 500'e yakın yeni istihdam anlamına geliyor. Bu istihdam artışının yaklaşık 3 bin 600'ü Türkiye'de sağlandı. Koç Topluluğu özel sektörde Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan grubu olmaya devam ediyor'' ifadelerini kullandı.

POTANSİYEL VAR

Koç Topluluğu'nun özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde gelirlerinin yarısından fazlasının yurt dışı satış ve ihracat gelirlerinden oluştuğunu belirten Durak, ''Global piyasalarda yaşanan durgunluğa karşın piyasa paylarımızda gözlenen artış sayesinde ihracat gelirlerimizi kesintisiz bir şekilde yükseltmeyi başardık. Kombine ihracatımız yüzde 9 ile 11,6 milyar dolara ulaşırken, kombine yurt dışı gelirlerimiz yüzde 11 artış ile 13,7 milyar dolar seviyesine yükseldi'' dedi.

Global piyasalardaki yavaşlamanın operasyonel anlamda güçlükler yaratsa da rekabet anlamında fırsatlara da sebep olabildiğini ifade eden Durak şunları belirtti:

''Arçelik global bir lider olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Ortadoğu ülkeleri, Afrika ve Güney Asya ülkelerini öncelikli büyüme alanlarımız olarak belirledik. Aynı zamanda Avrupa'daki pazar paylarımızı da önemli şekilde artırdık. Bir yandan organik büyümemize devam ederken bir yandan da global piyasalardaki satın alma fırsatlarını takip ediyoruz. Amerika dahil 75 ülkeye ihracat yapan Ford Otosan ile son 5 yılda 2,3 milyar dolar net ihracat fazlası verdik. Bu yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık da mühendislik ihraç ediyor olacağız. Tofaş ise İtalya, İspanya ve Fransa gibi ana ihraç bölgelerinde yaşanan problemlere karşın satın al ya da öde anlaşmaları sonucu kar marjını yükseltmeye devam ediyor.''

Yatırımlarında en önemli kısmın enerji şirketleri ve özellikle Tüpraş tarafından yapılacağını kaydeden Durak, Tüpraş'ın 3. çeyrek finansal sonuçlarının çok başarılı olduğunu, kapasite kullanım oranının 3. çeyrekte yüzde 91'e yükseldiğini ve fuel oil değişim projesinin son hızla ilerlediğini belirtti.

Finans sektörünü de değerlendiren Durak, 2013 yılında fonlama maliyetlerinin 2012 ortalamasına nazaran daha düşük olmasını beklediklerini kaydederken Yapı Kredi'nin temel bankacılık gelirlerinde de istikrarlı bir artış beklediklerini ifade etti.  

Durak, 2012'de bu artışın yüzde 17 olduğunu hatırlatarak, ''Yapı Kredi Bankası aracılığı ile ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine yaklaşık 74 milyar lira kredi desteği sağladıklarını, kredilerde olduğu gibi mevduatta da güçlü bir performans kaydettiklerini ifade etti.

GÜÇLÜ PERFORMANS

Koç Holding'in son yıllarda gösterdiği başarılı operasyonel ve finansal performansın piyasa değerine de olumlu yansıdığını belirten Durak, Koç Holding'in Türkiye'nin en değerli holding şirketi olmasının yanı sıra net aktif değerine iskontosunun diğer holding şirketlerinin ortalaması olan yüzde 46'ya nazaran istikrarlı olarak çok daha iyi ve düşük seviyelerde bir iskontoyla işlem gördüğünü, Koç Holding için dokuz aydaki ortalama iskontosunun sadece yüzde 6 olduğuna dikkati çekti.

Yüksek performanslarının yabancı yatırımcılar tarafından özellikle takdir gördüğünü belirten Durak, halka açık paylarındaki yabancı payının tarihteki en yüksek seviyesi olan yüzde 78,4'e ulaştığını aktardı.

Durak, artan yatırımcı talebinde Koç Holding'in geniş dağıtım kanalları ve sektörlerindeki lider pozisyonları ile büyüme dönemlerinde yatırımcılarına tek bir hisse üzerinden Türkiye'deki potansiyele yatırım yapma imkanı sunmasının yanı sıra güçlü bilançosu, net nakit pozisyonu ve piyasadaki farklı riskleri dengelemelerini sağlayan sektörel dağılımları sayesinde küçülme dönemlerinde de savunmacı bir portföy yapısına sahip olmasının önemli rol oynadığını kaydetti.

Son yıllarda özelleştirme, satın almalar ve portföy yapılandırmalarında gösterdikleri başarıların yatırımcılar için önemli bir gösterge olduğununa değinen Durak, ''Türkiye'ye gerek uzun vadeli portföy yatırımlarının gerekse doğrudan yatırımların çekilmesine destek olabilmek Koç Topluluğu için önemli önceliklerden biridir'' dedi.