BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.410,24
HABER /  GÜNCEL

KOBİlere 1 milyar euro kredi

Krize karşı orta ve küçük işletmeleri korumak için hükümet, ikinci kez düğmeye basıyor.

Abone ol

Hükümet küresel mali krizin etkilerini azaltmak için yeni bir ekonomik paket hazırlıyor. Paketle şirketlere yeni kaynaklar sağlanmasından, istihdam kaybının önlenmesine kadar birçok önlem yer alacak.

IMF ile eş zamanlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel mali kriz konusunda hükümetin yeni bir ekonomik paket üzerinde çalıştığını söyledi. Hindistan yolunda uçakta bu açıklamayı yapan Erdoğan paketin içeriğine ilişkin bilgi vermedi. Ekonomiyle ilgili bakanların birlikte hazırladığı paketin IMF ile sürdürülen görüşmelerle eş zamanlı olarak bitirilmesi hedefleniyor.

Kaynaklar nerelerden gelecek?

Türkiye, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (Avrupa Bankası) kaynaklarından, düşük maliyetli, uzun vadeli ve uygun koşullu kaynak sağlayarak, bu kaynağı, KOBİ'lerin krediye erişiminin rahatlatılması ve istihdam kayıplarının önüne geçilmesinde kullanacak.

Avrupa Bankası'ndan gelecek yıl ilk aşamada 150 milyon euro, daha sonra da alınacaklarla birlikte, 200-250 milyon euroluk bir kaynak sağlanması planlanıyor.

En başta KOBİ'lere

Bu kaynakların bir kısmı, ekonomik aktivitelerin en yoğun olduğu KOBİ'lere kullandırılacak. Özellikle orta ve küçük işletmeleri desteklemek amacıyla, Avrupa Birliği uyum süreci proje kredilerinden de faydalanılarak, dış kaynaklı finansman imkanları, bankalar aracılığıyla işletmelere aktarılacak.

Verilecek desteklerde, istihdam yoğun KOBİ'ler başta olmak üzere, enerji ve gıda sektöründeki KOBİ'ler önceliğe sahip olacak. Avrupa Bankası'ndan alınması planlanan kaynak miktarının arttırılması da istenecek.

Avrupa yatırım bankasından KOBİ'lere 1 milyar euro

Özellikle de mali kriz ve ekonomik küçülmeden etkilenmeleri kuvvetle muhtemel olan büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finanse edilmesine yardımcı olmak amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynakları ağırlıklı olarak kullanılacak.

AYB yetkilileri, 2009 yılı içinde normal şartlarda 2,2 milyar euro kredi kullandırmayı planladıklarını, özel projeler olması durumunda bu rakamın daha yukarı çıkabileceğini belirtirken, 3 milyar euroyu çıkartılması planlanan kaynağın üçte birlik kısmının yani 1 milyar avronun KOBİ'lere kullandırılmak
üzere bankalara aktarılacağını kaydetti.

Dünya Bankası kaynaklarına ağırlık verilecek

Öte yandan, Dünya Bankası'ndan KOBİ'lere sağlanacak finansam imkanlarına ağırlık verilecek.

Bankanın kredilerinde, kalkınma ve istihdam öncelikli projelere kaynak aktarılacak. 2008 yılı sonuna kadar Dünya Bankasından KOBİ'lerin finansman ihtiyaçları için kullanılmak üzere Hazine garantisi altında 150 milyon ABD doları tutarında bir proje kredisi sağlanacak.

Bu rakamın, gelecek yıl üç katına çıkartılması planlanıyor. Dünya Bankası'ndan sağlanacak kaynaklar, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından sağlanan özel sektör yatırımlarına yönelik kredi ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından ticari olmayan risklere karşı verilen garantilerin finansmanını da içeriyor.

Bütün bunların yanı sıra Asya Kalkınma Bankası ve Japon Uluslararası Kalkınma Bankası (JBIC) ile BM Kalkınma Programı kaynaklarından da finansman imkanları sağlanacak.

Ayrıca, Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı çerçevesinde, Alman Kalkınma Bankası (KfW) kanalıyla, yaklaşık 100 milyon euroluk yeni kaynak sağlanması da planlanıyor.

Girdi maliyetleri düşürülecek

2009 programında yer alan elektrikteki TRT payının azaltılmasıyla yine şirketlerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. İstihdam garantisi veren firmaların krediden kaynaklı risklerine teminat sağlanması üstünde duruluyor. Hükümetin uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü yeni teşvik düzenlemesi de 2009 başında yasalaştırılacak.

Son şekil Erdoğan Hindistan döndükten sonra verilecek

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik paketi ilgili bakanlarla birlikte son şeklini verdikten sonra açıklayacağını bildirdi.