BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de yakalanan üç IŞİD üyesi Kobanili çıktı

Kobani'de yakalanan IŞİD üyeleri arasında Kobanili olanlar da var. Çatışmalar kentte sona erse de, kırsalda sürüyor. Suruç'tan Hikmet Durgun'un haberi.

Abone ol

Kobani'de IŞİD kalıp kalmadığı araştırılıyor.

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD ile YPG / Burkan El Fırat Güçleri arasındaki çatışmalar sona erse de, Kobani kırsalında sürüyor.

IŞİD saldırısında ölenlerin sayısı 248'e, yaralı sayısı ise 302'e yükseldi.

BBC Türkçe'ye konuşan, YPG'nin de içerisinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri'nin Sözcüsü Şervan Dewriş, kent merkezinde IŞİD üyelerinin kalmadığını belirtti.

Şervan Dewriş: '80'den fazla IŞİD üyesi ölü olarak elimize geçti'.

Dewriş, "Kobani merkezde IŞİD üyesi var mı yok mu onun taramasını yapıyoruz. Kentte hala bazı IŞİD üyeleri saklanmış olabilirler. Dün akşam saatlerinde kentteki bir evde gizlenen bir IŞİD üyesi öldürüldü. Sekiz IŞİD üyesi ise kentin güneyindeki köylere kaçtı. Dünden beri onları sağ yakalamak için operasyon halindeyiz" dedi.

25 Haziran'da sınırın Türkiye tarafından çekilen bu fotoğrafta, IŞİD saldırısı ardından yükselen dumanlar görülüyor.

Kovaladıkları sekiz IŞİD üyesinden ikisinin üzerlerindeki bombayı patlatarak kendilerini imha ettiğini söyleyen Dewriş, şöyle devam etti:

"Altı IŞİD üyesini ise ölü ele geçirdik. Kobani saldırısından bu yana 80'den fazla IŞİD'linin cenazesi elimize geçti. Bazılarıysa sağ yakalandı. Kobani saldırısında rehin alınan sivillerin hepsini de düzenlediğimiz operasyonlarla sağ olarak kurtardık."

Kobani'ye nasıl girildi?

BBC Türkçe'ye konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Eşbaşkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ömer Eluş ise "IŞİD üyelerinin Kobani'ye nasıl girdikleri ve kimlerden destek aldıkları hakkında çok yönlü bir araştırma yapıyoruz. IŞİD üyelerinin büyük bir kısmının Kobani'nin güneyinden girdikleri kesinlik kazandı" dedi.

Eluş şunları anlattı:

"Bazı IŞİD üyelerinin ise Türkiye'den girdikleri yönünde bize gelen bilgiler var ama bu konuda henüz kesinleşen bir şey yok. Tespit edilen bir şey yok henüz. Araştırmalarımız devam ediyor. Sağ yakalanan IŞİD üyelerinden üçü Kobanili. Bu üç kişi Kobani nüfusuna kayıtlı. Birisi Şeran köyündendir."

Ömer Eluş: 'IŞİD üyelerinin Türkiye'den girdiği iddiaları konusunda henüz tespit edilen birşey yok.'

"Sağ yakalananların şimdi sorgusu yapılıyor. Bazıları itiraflarda bulundular. Kobani saldırısında Burkan El Fırat içinde yer alan ve Kobani'de kalan Suwal El Rakka örgütünün iki savaşçısı da saldırıda IŞİD ile hareket etmiş. Bize göre IŞİD bu örgüte adam sızdırmış. Kobani saldırısından kaynaklı Tel Abyad'a geçişler de durduruldu, sınır kapısından saldırı olabileceği ihtimaline karşılık. Şimdi kentte ve köylerde asayiş güçleri yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Kentte hala büyük bir acı ve hüzün var."

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi ve Kobani'deki hastanelerden sorumlu Dr. Hikmet Ehmed ise IŞİD'in Kobani'deki saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısının 248'e, yaralı sayısının ise 302'ye yükseldiğini söyledi.

Ehmed yaşamını yitirenlerden 11'inin YPG, 14 kişinin ise asayiş üyesi olduğunu aktardı.

Ehmed, Kobani saldırısında ölenlerden bazılarının Türkiye vatandaşı olduğunu da sözlerine ekledi.