BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  DÜNYA

Kobani'de sürek avı! IŞİD köylere kaçtı!

Kobani şehir merkezine saldıran IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar kent merkezinde son buldu ancak Kobani kırsalında sürüyor.

Abone ol

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Kobani kentinde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Kürt YPG (Halk Savunma Birlikleri) ve Burkan El Fırat güçleri arasındaki çatışmalar kent merkezinde son buldu ancak Kobani kırsalında sürüyor.

BBC Türkçe Servisi’nden Hikmet Durgun'un haberine göre YPG’nin de içerisinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri’nin Genel Komutanı Hakkı Kobani, Kobani kent merkezinde IŞİD militanı kalmadığını belirterek,”Kobani saldırısından bu yana 80 IŞİD üyesinin cenazesi elimize geçti. Bazılarıysa yakalandı. Bazı IŞİD üyeleri de dün kentten kaçmıştı. Şimdi onları yakalamak için operasyon yapıyoruz. Kaçan IŞİD üyeleri Kobani’nin köylerine kaçmışlar. Tüm köylerde arama yapıyoruz.” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Eşbaşkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ömer Eluş ise, Kobani saldırısına yönelik başlattıklarını belirtti.

Eluş; "IŞİD üyelerinin Kobani’ye nasıl girdikleri ve kimlerden destek aldıklarını araştırıyoruz. Bizim tahminimize göre içerden de destek almışlar. Bunun üzerinde de duruyoruz" dedi.

Eluş yakalanan bazı IŞİD üyelerinin ise Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi; "Yakalananlardan 4’ü Türkiye vatandaşıdır. 4’ünün de Kürt olması bizleri daha da çok üzdü. Şimdi Kobani merkezde IŞİD üyesi var mı yok mu onun taramasını yapıyoruz. Belki bir iki IŞİD üyesi kentte gizlemiş olabilir" dedi.
Kobani merkezde ve köylerde, IŞİD arama taraması yapıldığını belirten Eluş, "Halkımız kentte ve köylerde olası IŞİD saldırısına karşı uyumuyor ve mahallelerinde nöbet tutuyor. Yaşamını yitirenlerden YPG üyelerinden birisi de Arap. IŞİD sadece Kürtleri değil tüm hakları katlediyor" dedi.

IŞİD, Kürtlerin Ocak ayında geri aldığı Kobani'ye geçen perşembe günü yeniden saldırmıştı. Bomba yüklü araçların da kullanıldığı saldırıların ardından kentte birkaç gün süren çatışmalar yaşandı.

BBC Türkçe Servisi’ne konuşan Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi ve Kobani’deki hastanelerden sorumlu Dr. Hikmet Ehmed,” IŞİD saldırısından ölü sayısının 232’ye yükseldiğini belirterek, yaralı sayısının ise 300 civarında olduğunu söyledi.
Yaralılar Türkiye'ye gönderildi.

Öte yandan Rojawa’nın Serekaniye kentinde de YPG kontrol noktasına yönelik bombalı saldırı oldu.
Konuyla ilgili BBC Türkçe Servisi’ne konuşan YPG Serekaniye Komutanı Hüseyin Koçer, “ Bu sabah saatlerinde Serekaniye kent merkezinde, YPG merkezine yakın bir yerde, motorsiklete bağlanan bomba patlatıldı. Bomba uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlama sonucu çevredeki iş yerleri ve evler zarar gördü. Saldırıda ölen ya da yaralanan yok. Bu saldırıyı IŞİD yaptı. Saldırganları yakalamak için operasyon başlattık.” dedi.