BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.307,76
HABER /  GÜNCEL

Urfa'ya kaçan IŞİD'lilerden şok açıklamalar!

YPG'nin kontrolüne geçen Tel Abyad'dan kaçarak Urfa’daki bir otele yerleşen iki IŞİD'li Rudaw televizyonuna şoke eden açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava’nın Tel Abyad kentinden kaçan sivillerin arasına karışarak Urfa’ya giren IŞİD’liler çarpıcı itiraflarda bulundu.
 
Urfa’daki bir otelde kalan IŞİD üyeleri Rûdaw’a konuştu. IŞİD’lilerden ikisi Kürt, diğeri Arap.
 
Erbil asıllı IŞİD’li (24), Musul düştükten sonra örgüte katıldığını ve Irak’ta örgüt için savaştığını belirtti.
 
Örgütün yanlış olduğunu sonradan anladığını söyleyen IŞİD’li, örgütünün Allah’ın sevmediği her şeyi yaptığını söyledi. Erbil asıllı IŞİD’li kaçış hikayesini şöyle anlattı:
 
“Onların elinden kurtulmam için sorumlu kişiye, Tel Abyad’a giderek savaşmak istediğimi söyledim. O da bunu kabul etti. Tel Abyad’a gelince bir yolunu bulup Urfa’ya geldim. Şu an nereye gideceğimi bilemiyorum. IŞİD’e geri dönsem öldürürler, Kürdistan’a gitsem yakalanırım.”
 
Genç IŞİD’li, ailesine hayatta olduğunu bildirmek istediğini ancak sorun yaşayabileceği endişesiyle ismini vermekten kaçındı.
 
Aynı otelde kalan Kerkük’lü bir IŞİD’li ise, para karşılığında Urfa’ya kaçak yolla girdiğini söyledi.
 
40 yaşındaki Kerküklü IŞİD mensubu, örgütün Irak’ta ortaya çıkmasıyla katıldığını belirterek, “Önce Musul’dan Şengal’e (Sincar) geçtim. Sonra Suriye’nin Rakka kentine gittim. Daha sonra bir kaçakçı 500 dolar karşılığında beni Türkiye’ye getirdi” dedi.
 
Kerkük nüfusuna kayıtlı IŞİD’li, ne Avrupa’ya ne de Kerkük’e gidebileceğini ancak Urfa’da kalabileceğini ifade etti.
 
Arap IŞİD’li: Kürtler’e karşı savaşacağım

Urfa’daki otelde pişman olup örgütten ayrılmak isteyen IŞİD’lilerin yanısıra hâlâ örgüt için savaşmak isteyen IŞİD’liler de var.
 
Musul Arapları’ndan olan IŞİD mensubu, örgüt için verdiği savaştan pişman olmadığını söyledi.
 
Kürtler’in bağımsız devlet ilan etmek istediğinden çok rahatsız olduklarını belirten Musul’lu IŞİD üyesi, “Kürtler bağımsız devlet ilan etmek istediğinde Musul’daki Sünniler olarak çok rahatsız olduk. Bu nedenle IŞİD’e daha fazla yardım ettik. Örgüte katıldım. Sonra Tel Abyad’a gitmem istendi. Oradaki savaş çok çetindi, ben de savaştan kaçarak mülteci gibi buraya geldim” ifadelerinde bulundu.
 
Açıktan Kürtler’e düşmanlık beslediğini belirten Musullu IŞİD’li, “Gücüm yettiği kadar savaşacağım. Araplar’ın bir karış toprağının Kürtler’in eline geçmesine izin vermeyeceğim” dedi.
 
Alman IŞİD’li de var
 
Rûdaw ekibi Urfa’da kardeşi IŞİD’e katılan bir Alman vatandaşı ile görüştü.
 
İsmini vermek istemeyen Alman vatandaşı şahıs, daha önce kardeşiyle internet üzerinden görüştüğünü söyledi.
 
IŞİD’li kardeşinin pişman olduğunu ve evine dönmek istediğini belirten şahıs, “Kardeşim ülkesine dönmeyi temenni ediyor. Bana yazdığı mailler onun pişman olduğunu ispat ediyor” dedi.
 
Alman vatandaşı şahıs, kardeşinin Musul’dan  Rakka’ya geçtiğini ancak sosyal paylaşım sitelerinde Tel Abyad’da YPG tarafından yakalandığı haberinin yer aldığını ifade etti.
 
15 Haziran’da Burkan El Fırat ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçleri, koalsiyon hava kuvvetlerinin desteğiyle IŞİD’i Tel Abyad’dan çıkarmıştı.