BIST 9.709
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.420,09
HABER /  GÜNCEL

Yunan bankalarına 'acil yardım desteği' sonlanabilir

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), IMF ve Euro bölgesi ile borçlarını ödeme konusunda anlaşayaman Yunanistan'a verdiği Acil Likidite Desteği son bulabilir. ECB Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere toplanacak.

Abone ol

Yunanistan'ın borç krizini görüşmek üzere toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ni sonlandırabilir.

Yunan bankaları, ECB'den gelen bu yardımla ayakta duruyor.

BBC Ekonomi Editörü Robert Peston'a bilgi veren ECB kaynakları, Pazartesi günü Yunanistan'da bankaların tatil edilebileceğini söyledi.

Peston yardım kesilirse, Yunan bankalarının çok ciddi sıkıntıya girebileceğini belirtiyor.

Yunanistan bu durumda bankalardan çekilebilecek olan nakit miktarını kısıtlama yoluna gidebilir. Hükümet bu tarz kısıtlamalara gitmekten kaçınıyordu.

Geçtiğimiz haftalarda, nakit sıkıntısı yaşanmasından korkan Yunanlar, bankalardaki paralarını çekmek için uzun kuyruklar oluşturmuştu.

'Destek devam etmeli'

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ne son vermemesi gerektiğini belirtti.

Europe 1 radyosuna konuşan Valls, "ECB bağımsız ancak sorumluluklarını yerine getireceğinden eminim. Yunanistan'a desteğe son verebileceğini düşünmüyorum" dedi.

Yunanistan parlamentosu Pazar sabaha karşı yaptığı oylamada, kreditörlerin ülkeye yeniden borç verme koşulu olarak sunduğu yeni kurtarma paketini halk oylamasına sunma kararı almıştı.

5 Temmuz'da halk, Euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin, ülkeye yeniden nakit aşısını sağlamaları karşılığında Yunanistan'dan istedikleri kemer sıkma önlemlerini oylayacak.

Yunanistan hükümeti, koşullarını "küçük düşürücü" bulduğu kurtarma paketine karşı çıkıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, yaklaşık 13 saat süren oturumda "Kreditörler bizden kurtarma paketini kabul etmemizi değil, siyasi onurumuzu terk etmemizi istedi" dedi.

Başbakan Tsipras halkın kurtarma paketini reddedeceğine inandığını da belirtti.

Tsipras, kreditörleri 'gururlu ve mücadele içindeki halkına şantaj yapmakla' suçlamıştı.

Yunanistan 30 Haziran’da IMF’ye 1.6 milyar euroluk borcunu ödemek zorunda.

Euro bölgesi maliye bakanları dün, Yunanistan'ın 30 Haziran'da ödemesi gereken borcu için bir aylık ek süre talebini reddetmişti.

Borcunu ödeyemezse Yunanistan'ın Euro'yu terk edebileceği ve ülkenin temerrüde düşebileceği belirtiliyor.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Süreç henüz bitmedi. Belki de hiç bitmeyecek. Yunanistan'la çalışmaya devam edeceğiz. Her şey olabilir. Bir sürü senaryo mümkün" diye konuştu.