BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son dakika IŞİD intihar şoku

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD, Türkiye sınırına yakın noktada intihar saldırısı düzenledi işte Kobane'deki son durum.

Abone ol

IŞİD'den gelen son dakika haberlere göre örgüt bu kez Kobani'yi kalbinden vurdu. Kobane merkeze yönelik 6 intihar saldırısı düzenlenirken, en kritik nokta sayılan Mürşitpınar sınır kapısı da hedef alındı. Türkiye sınırı yakınındaki noktada düzenlenen IŞİD saldırısında son duruma göre 5 kişi yaralandı.
kobane-intihar-saldirisi.jpg

İşte Kobani'deki son durum;


   28. GÜN KOBANİ ÖZETİ  

  • IŞİD Kobani'yi bu kez kalbinden vurdu, 6 intihar saldırısı düzenlendi. Ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor.
  • * Kobane'de IŞİD 2 koldan güney ve güneybatı cephesinde saldırı başlattı. Bu saldırıları püskürtülürken, IŞİD iki noktadan geri çekilmek zorunda kaldı.
  • *YPG komutanı Rojda Axin bu sabah meydana gelen şiddetli çatışmalarda öldü.
  • * IŞİD Saat 14.20'de Kobane'nin kritik noktası Mürşitpınar sınır kapısında intihar saldırısı düzenledi.
  • *Koalisyon güçleri Kobane'nin doğusuna hava bombardımanı yaptı. Bombardımandan sonra şiddetli patlamalar oldu.
  • *ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "önceliğimiz Kobani değil" açıklaması yaptı.

  • IŞİD sabah saatlerinde de bir intihar saldırısı düzenlemek istedi. Bu intihar saldırısı gerçekleşmedi, bomba yüklü araç YPG tarafından patlatıldı.
  • ABD Türkiye ile üsler ve ABD askeri konuşlandırılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Ankara ise İncirlik ve üsler konusunda mutabakata varılmadığını duyurdu.


  TÜRKİYE SINIRINDA İNTİHAR SALDIRISI  


İki gündür gerileme gösteren IŞİD militanları Kobane'de kanlı bir saldırıya imza attılar. IŞİD mensupları, Kobani'nin Türkiye sınırına yakın olan kuzey tarafına bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi.

Kobani'de IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar şiddetini arttırdı. IŞİD, YPG'nin elinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

IŞİD'in kentin kuzeyinde bulunan Hacı Reşad Camii yakınlarında intihar saldırısı gerçekleştirdiğini, olayda 5 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralıların YPG'li mi sivil mi olduğu bilinmiyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıyı doğruladı. IŞİD'in intihar saldırısını bomba yüklü bir araçla gerçekleştirdiği öğrenildi. IŞİD Kobani kent merkezi ve kritik noktalara havan topu ve roket yağdırıyor.

kobani-işid-bombali-saldiri.jpg



KOBANİ'NİN KALBİNE AĞIR SALDIRI

IŞİD'den gelen son haber Kobani'nin kalbine yönelik yeni intihar saldırıları oldu. Anadolu Ajansı'nın geçtiği bilgiye göre IŞİD kent merkezini hedef alan 6 intihar saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırı sonrası bölgedeki binalarda hasar oluştu. İntihar saldırısının ardından ilçeye sızmaya çalışan 26 IŞİD üyesi de silahlı gruplar tarafından öldürüldü.

kobane-işid-intihar-saldirisi.20141013165503.jpg


  KÜRT AJANS : ŞİDDETLİ PATLAMA OLDU 

Kobanê’de çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken koalisyon uçakları saat 14.20 sıralarında büyük bir bombardıman yaptı. PKK'ya yakınlığı ile bilinen ANF ajansı bu hava saldırısı sonrasında Kobane'nin doğusunda şiddetli bir patlama meydana geldiğini duyurdu. Patlama sebebiyle bölgeden yoğun bir siyah duman tabakası yükseldi.

ANF tarafından duyurulan bu haberde patlamanın kaynağı bildirilmedi. Bir başka Kürt haber sitesi Rudaw ise aynı saatte IŞİD'in intihar saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. Patlamanın IŞİD tarafından yapılan intihar saldırısı olduğu tahmin ediliyor.



IŞİD'İN BOMBA YÜKLÜ ARACISI HAVAYA UÇURULDU

IŞİD Kobane’de sabah saat 07.15 sularında da bir intihar saldırısı düzenlemeye çalıştı. Bu intihar saldırısında başarıya ulaşamadı. YPG güçleri IŞİD'in bomba yüklü kamyonetini havaya uçurdu.

Bomba yüklü aracın imha edildiği yerin çevresinde bulunan binalar yıkılırken, araçlar kullanılamaz hale geldi. Araçta yaklaşık 4 ton bombanın bulunduğu bildirildi.

işid-kobene-intihar-saldirisi-bomba-yüklü-araç.jpgKobane'deki bomba yüklü kamyonun patlatılmasıyla birlikte etraftaki binalar yıkıldı.



53 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Kobani'de üç hafta sonunda ilk kez savunmadan saldırı konumuna geçen YPG, IŞİD'in iki ayrı koldan saldırı düzenlediğini ve bu saldırıların püskürtüldüğünü duyurdu.

YPG'nin iddiasına göre son 24 saatlik çatışmalarda 53 IŞİD militanı öldürüldü. YPG kendi kayıpları konusunda ise bilgi vermedi.

işid-kobane,-işid-bayraği.jpg


  IŞİD TANKLARI VURULDU 

Kobani'de ABD öncülüğünde savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda IŞİD'in tankları ve mevzileri vuruldu.

Hava saldırısının ardından meydana gelen patlama sesleri Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Bombardıman sonrası sınıra yakın Etmanek (Küçükkendirciler) köyündeki bazı evlere tank ve zırhlı araçlara ait parçalar isabet etti.



  BARZANİ'DEN BOMBA İTİRAF 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin Kürt yönetimine silah yardımında bulunduğunu ancak Ankara’nın konjonktür gerekçesiyle bunun açıklanmasını istemediğini söyledi.

Barzani Sky News Arapça’ya verdiği mülakatta konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Gerçekleri söylememiz lazım. IŞİD tarafından saldırıya uğradığımız ilk gece İranlılar bize silah dolu iki uçak gönderdi. Bu o an için büyük bir yardımdı. Başkalarından da geldi. Ama gelen ilk silah yardımı İran’dandı. Türkiye’den de beklenirdi, Türkiye de daha sonra gönderdi ama iç konjonktürlerinden dolayı bizden açıklamamamızı istediler. O zaman Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyorlardı ve IŞİD’in elinde rehineleri vardı”.



  30 IŞİD MİLİTANI REHİN ALINDI 

Çatışmaların güneyde şiddetlendiği Kobani'nin batısında dün öğleden sonra YPG tarafından esir alınan yaklaşık 30 IŞİD üyesi görüntülendi. Tek sıra halinde yürütülen IŞİD mensupları daha sonra bir binanın duvarının dibine götürülüp buraya oturtuldu. Kısa bir süre sonra da kent merkezinden gelen bir grup YPG'linin, esir alınan IŞİD militanlarını bir binaya soktukları görüldü.

121020142116563281248_3.jpgKobani'de ilk kez savunmadan saldırı pozisyonuna geçen YPG, 30 IŞİD militanını rehin alıp böyle yürüttü.



ABD : TÜRKİYE İLE ANLAŞTIK

Kobani'deki savaşın kaderini de etkileyecek olan bu son dakika gelişmeyi Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice duyurdu. Amerikan NBC televizyonuna konuşan Susan Rice, Ankara’nın ilk olarak ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için ABD ve ortaklarına Türkiye toprakları ve üslerinin kullanımına izin verdiğini söyledi.

Rice, Ankara’nın ayrıca Irak ve Suriye içinde faaliyetlere girmeleri için ABD ve koalisyon ortaklarının ‘tesislerini’ kullanmasına izin verdiğini belirtti. Rice, “Bu Türkiye’nin verdiği yeni bir sözdür ve biz bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Susan Rice ayrıca "Türkiye’den Suriye tek başına kara birliklerini sokmasını istemedik" dedi.

incirlik-abd-uçaklari.jpg

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Türkiye topraklarındaki bir askeri üste, ABD'li ve Türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını açıklamıştı.


KOBANİ'NİN NE KADARI IŞİD'DE?

Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, kentin yüzde 70'inin kendilerinde, yüzde 30'unun ise IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu söylemişti.

irak-ve-kobane-işid-haritasi.jpg

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Kobani'deki çatışmalarda son bir ayda 300'e yakın IŞİD militanı olmak üzere, en az 553 kişi öldü.


YPG'YE SİLAH GİTTİ Mİ?

"Silah yardımı geliyor mu?" sorusuna Kurdo, "Bu askeri bir sorudur. Buna cevap veremem fakat elimizdeki cephane bize uzun bir süre yeter" diye cevap verdi.

Kurdo, "Bize Irak Kürdistanı'ndan gıda malzemeleri gönderiliyor. An itibariyle ihtiyacımız olan tek şey ilaç ve tıbbi malzemedir" dedi.

BARZANİ : SİLAH GÖNDERDİK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Kobani'ye silah gönderdiklerini, ancak coğrafi koşullar dolayısıyla peşmergenin Kobani'ye gönderilmesinin imkansız olduğunu söylemişti.

IŞİD MİLİTANLARININ EĞİTİM GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI