BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani son durum Türkiye açıyor!

Kobani'den gelen son dakika haberler Türkiye'nin kritik kararı vermesine sebep oldu, İncirlik savaş üssü ABD jetlerine açılıyor, işte Kobani'de son durum.

Abone ol

KOBANİ'deki son durum üzerine ABD bastırdı ve Türkiye kritik kararı vererek İncirlik dahil askeri üsleri ve topraklarını ABD askerlerine açma kararı aldı.

Mürşitpınar sınır kapısını için bastıran IŞİD ise bu kez rehine verdi. YPG güçlerinin 30 kadar IŞİD militanını rehin aldığı öne sürüldü.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Kobani'deki IŞİD hedeflerini vurmaya devam ederken gelen son dakika haberler şöyle;


  SON DAKİKA - TÜRKİYE SINIRINDA İNTİHAR SALDIRISI  

IŞİD mensupları, Kobani'nin Türkiye sınırına yakın olan kuzey tarafına bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Kürt yetkililerden alınan bilgilere göre, saldırı Kobani'nin 2 km kuzeyinde meydana geldi. Mürşitpınar sınır kapısını almak için saldıran IŞİD bir cami yakınında bombalı saldırıyı yaptı.

Gelen son haberlere göre saldırıda 5 kişi ağır yaralandı. Yaralıların siviller mi yoksa YPG milisleri mi olduğu bilinmiyor. İntihar saldırısı, YPG ile IŞİD arasında çatışmaları yeniden ateşledi.



ABD ANLAŞTIK TÜRKİYE MUTABAKAT YOK


Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Türkiye ile Amerika'nın asker konuşlandırma ve tüm üslerin kullanımını konusunda anlaştığını açıkladı.

Ankara'dan ise anlaşma açıklamasına yalanlama geldi. Açıklamada ABD ile İncirlik ve diğer üsler konusunda bir mutabakata varılmadığı vurgulandı.


 ANF : KOBANİ'DE BÜYÜK PATLAMA  

Kobanê’de çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken koalisyon uçakları saat 14.20 sıralarında büyük bir bombardıman yaptı. Kobane'nin doğusuna yönelik olan bombardıman sonrası çok büyük bir patlama meydana geldi. Hava saldırısının hemen ardından gelen şiddetli patlama sebebiyle bölgeden siyah dumanlar yükseldi.

PKK'ya yakınlığı ile bilinen ANF tarafından duyurulan bu haberde patlamanın kaynağı bildirilmedi. Bir başka Kürt haber sitesi Rudaw ise aynı saatte IŞİD'in intihar saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. Patlamanın intihar saldırısı olabileceği tahmin ediliyor.

IŞİD TANKLARI PARÇALANDI  

Kobani'de ABD öncülüğünde savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda IŞİD'in tankları ve mevzileri vuruldu.

Hava saldırısının ardından meydana gelen patlama sesleri Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Bombardıman sonrası sınıra yakın Etmanek (Küçükkendirciler) köyündeki bazı evlere tank ve zırhlı araçlara ait parçalar isabet etti.


  BARZANİ'DEN BOMBA AÇIKLAMA  

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin Kürt yönetimine silah yardımında bulunduğunu ancak Ankara’nın konjonktür gerekçesiyle bunun açıklanmasını istemediğini söyledi.

Barzani Sky News Arapça’ya verdiği mülakatta konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Gerçekleri söylememiz lazım. IŞİD tarafından saldırıya uğradığımız ilk gece İranlılar bize silah dolu iki uçak gönderdi. Bu o an için büyük bir yardımdı. Başkalarından da geldi. Ama gelen ilk silah yardımı İran’dandı. Türkiye’den de beklenirdi, Türkiye de daha sonra gönderdi ama iç konjonktürlerinden dolayı bizden açıklamamamızı istediler. O zaman Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyorlardı ve IŞİD’in elinde rehineleri vardı”.



  IŞİD MİLİTANLARI REHİN ALINDI  

Çatışmaların güneyde şiddetlendiği Kobani'nin batısında dün öğleden sonra YPG tarafından esir alınan yaklaşık 30 IŞİD üyesi görüntülendi. Tek sıra halinde yürütülen IŞİD mensupları daha sonra bir binanın duvarının dibine götürülüp buraya oturtuldu. Kısa bir süre sonra da kent merkezinden gelen bir grup YPG'linin, esir alınan IŞİD militanlarını bir binaya soktukları görüldü.

121020142116563281248_3.jpgKobani'de ilk kez savunmadan saldırı pozisyonuna geçen YPG, 30 IŞİD militanını rehin alıp böyle yürüttü.



ABD AÇIKLADI : TÜRKİYE İLE ANLAŞTIK

Kobani'deki savaşın kaderini de etkileyecek olan bu son dakika gelişmeyi Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice duyurdu. Amerikan NBC televizyonuna konuşan Susan Rice, Ankara’nın ilk olarak ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için ABD ve ortaklarına Türkiye toprakları ve üslerinin kullanımına izin verdiğini söyledi.

Rice, Ankara’nın ayrıca Irak ve Suriye içinde faaliyetlere girmeleri için ABD ve koalisyon ortaklarının ‘tesislerini’ kullanmasına izin verdiğini belirtti. Rice, “Bu Türkiye’nin verdiği yeni bir sözdür ve biz bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Susan Rice ayrıca "Türkiye’den Suriye tek başına kara birliklerini sokmasını istemedik" dedi.

incirlik-abd-uçaklari.jpg

ABD'Lİ EKİP GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Türkiye topraklarındaki bir askeri üste, ABD'li ve Türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir ekip de bu hafta Türk askeri yetkililerle Ankara'da görüşecek ve eğitim programı bu görüşmede netleşecek. ABD, Suriye ve Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini koalisyon güçleriyle birlikte havadan bombalamayı sürdürüyor.

Ankara'dan İncirlik konusundaki bu habere hünez bir yalanlama gelmiş değil. Kobani'de IŞİD'i bombalayan ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri bundan sonra İncirlik'ten kalkabilir.

TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI

Türkiye'nin IŞİD ile mücadele için üç şartı var. Bunlar; uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.


KOBANİ'DE SOKAK SAVAŞI

kobane-son-durum.jpg
Kobane sokaklarında dün gece ağır sokak savaşı başladı. Her iki tarafta henüz bir mevzi almış değil. IŞİD kuşatma altına aldığı Kobani'yi ağır topçu ve havan atışlarıyla vuruyor.

36 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD'in günlerdir süren ilerlemesinden sonra, Kobani'deki Kürtlerin mevzilerini kaybetmemeyi başardığını duyurdu.

kobani-işid-haberleri.jpg

Gözlemevi önceki gün 8 Kürt savaşçının ve tümü yabancı 36 IŞİD savaşçısının öldürüldüğünü söyledi. Rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

KOBANİ'NİN NE KADARI IŞİD'DE?

Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, kentin yüzde 70'inin kendilerinde, yüzde 30'unun ise IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu söylemişti.

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Kobani'deki çatışmalarda son bir ayda 300'e yakın IŞİD militanı olmak üzere, en az 553 kişi öldü.




  ABD'DEN KOBANİ AÇIKLAMASI  

Kobani'de yaşananlardan ötürü endişeli olduklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ancak bununla ilgili kararların IŞİD'e yönelik stratejiyi belirlemediğini söyledi; "Öncelikle Irak'a odaklanmalıyız"dedi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptığı açıklamasında Kerry, "IŞİD Suriye'de geriletilirken, odağımız öncelikle Irak olmalı" dedi. Kerry, "Militanlara karşı koymak için tam bir koalisyon oluşturmak zaman alacak" diye konuştu.

MÜRŞİTPINAR KAPISINDA SON DURUM


Kürt kaynaklara göre koalisyon güçlerinin saldırısı sonrası IŞİD, Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan yaklaşık 700 metre geri çekildi. Son birkaç gündür sınır kapısının Suriye tarafını ele geçirmeye çalışan IŞİD güçleri Kobani'yi dört koldan kuşatmayı hedefliyordu.

YPG İLK KEZ SAVUNMADAN SALDIRIYA GEÇTİ

İbrahim Kurdo, "Son 24 saattir savunmadak çıktık, saldırıya geçtik. Onların (IŞİD'in) saldırısı durdu. Üç taraftan Kobani'ye girme girişimler boşa çıktı. Birçok savaşçıları öldü. Birçok cepheleri patlatıldı. 24 saattir IŞİD'i kırılma noktasına getirdik diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

YPG'YE SİLAH GİTTİ Mİ?

"Silah yardımı geliyor mu?" sorusuna Kurdo, "Bu askeri bir sorudur. Buna cevap veremem fakat elimizdeki cephane bize uzun bir süre yeter" diye cevap verdi.

Kurdo, "Bize Irak Kürdistanı'ndan gıda malzemeleri gönderiliyor. An itibariyle ihtiyacımız olan tek şey ilaç ve tıbbi malzemedir" dedi.

BARZANİ : SİLAH GÖNDERDİK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Kobani'ye silah gönderdiklerini, ancak coğrafi koşullar dolayısıyla peşmergenin Kobani'ye gönderilmesinin imkansız olduğunu söylemişti.

IŞİD MİLİTANLARININ EĞİTİM GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI