BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika ölümcül çatışma başladı

KOBANİ'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD saldırısında ölü sayısı 45'e çıktı. Kobani'de son duruma göre yeniden şiddetli bir çatışma patlak verdi.

Abone ol

KOBANİ 'de IŞİD'in kente sızmasının ardından gelen son dakika haberlere göre kentte YPG ile IŞİD militanları arasında şiddetli bir çatışma başladı. Bu haberin ardından 'en büyük ikinci katliam' diyerek Londra İnsan Hakları Gözlemevi Kobani'de ölenlerin sayısını açıkladı: 146 ölü...

IŞİD militanlarının önceki gün sızdığı Kobani'de kıyametler kopuyor. YPG'nin IŞİD militanlarını sıkıştırdığı bilgisi gelmişti. Son gelen haberler ise YPG ile IŞİD arasında büyük bir çatışmanın başladığı yönünde oldu. Çatışma Mıştenur tepesinde yoğunlaştı.

KOBANİ'DE ÖLÜ SAYISI : EN BÜYÜK İKİNCİ KATLİAM
Kobani'den gelen kötü haber ise ölü sayısına ilişkin oldu. IŞİD'in Kobani ve çevresine dün gece saatlerinde başlattığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 146'ya yükseldiği açıklandı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, Kobani'deki ölümleri "IŞİD'in Suriye'de gerçekleştirdiği en büyük ikinci katliam" olarak nitelendirdi. Gözlemevi IŞİD'in öğle saatlerinde kentte bombalı araçla bir saldırı daha düzenlendiğini açıkladı. Saldırı Türkiye tarafındaki güvenlik kameraları tarafından da görüntülendi.

Kobani kentine dün saldıran IŞİD’li sayısının yaklaşık 100 olduğu ve 6 bombalı araçla geldikleri ortaya çıktı. Kobani kent merkezinde ise 30 IŞİD militanının cesedi bulundu.



IŞİD KOBANİ'YE TÜRKİYE'DEN Mİ SIZDI? YPG'DEN İDDİALAR
Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞID'in kente nasıl sızdığını anlattı. YPG üniformaları ile kente sızan ışid güçlerinin güneybatıdan geldiğini söyledi. Nehsan, "Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani güneybatısında yeralan Bexbetan köyüne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var" dedi.

İşte Kobani'ye saldıran o IŞİD'liler
BURKAN EL FIRAT GRUBU ÜYELERİ OLARAK TANITMIŞLAR
 IŞİD'çilerin YPG kıyafetleri giydiği, sakallarını kestikleri ve kendilerini ÖSO'ya bağlı Burkan El Fırat grubunun üyeleri olarak tanıtarak Kobani'ye sızdıkları ortaya çıktı.

YPG Basın Merkezi Kobani bölgesinde yaşanan çifte patlamanın ardından çıkan çatışmalarda 30 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

YPG: TÜRKİYE'DEN GEÇTİKLERİNE KANIT YOK
YPG Sözcüsü Halil, saldırganların Türkiye'den girdiğine dair bir suçlamaları olmadığı, IŞİD militanlarının ilçeye batı ve güneyden sızdıklarını ifade etti.

YPG sözcüsü Redur Halil

Halil, "Bizim Türkiye'ye resmi olarak bir suçlamamız olmadı. IŞİD militanları kente batı ve güneyden girdi'' ifadelerini kullandı. Saldırının yapılış şekli hakkında ayrıntılar veren Halil, ''IŞİD militanları şehre girdikten sonra bomba yüklü araç patlattılar. SonraYPG güçleriyle çatışma başladı. Saldıran IŞİD militanlarının bir kısmı öldürüldü ve 3 militan kaçtı. Diğer bir grup militan ise şu an kuşatılmış durumda'' dedi. 18 kişinin öldüğü, 40 kişinin yaralandığı saldırının ardından, çatışmalar ağırlıkla ilçe merkezinde devam ediyor. Yaralıların birçoğu Türkiye'de tedavi altında.

SURUÇ KAYMAKAMI: KESKİN NİŞANCI İDDİALARI VAR
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kobani'de dün meydana gelen patlamalar ve ardından yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçi, "En sağlam bilgi, yaklaşık 45-50 kişilik bir grupla, YPG kıyafeti giyip, Cerablus bölgesinden 11-12 araçla geldikleri yönünde. Şu ana kadar gelen bilgiler teyide muhtaç bilgiler. Bazı noktalara keskin nişancı yerleştirdikleri bilgisini alıyoruz. Karşı tarafta ölen Suriye vatandaşları olduğu bilgisi geliyor ancak onun sayısı yok elimizde" diye konuştu.

IŞİD KOBANİ'YE NEDEN SALDIRDI?
kobani.20150626092509.jpg
Suriye'deki Kürtlerin, dört aylık kuşatmanın ardından bu yılın Ocak ayında IŞİD'den geri aldığı Kobani'ye bugün bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenlendi.

Kentin IŞİD açısından stratejik bir öneme sahip olduğu tartışmalı. Bundan on gün önce kaybettiği Tel Abyad, örgütün merkezi konumundaki Rakka'ya giden yollarının kesilmesi açısından stratejik bir öneme sahipti. Ancak Kobani buna benzer bir konumda bulunmuyor.

Peki IŞİD'in Kobani'deki bu saldırısının amacı ne? Kobani'ye düzenlediği bu saldırıların arkası gelme ihtimali var mı?

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan analistler saldırıların devam etmesini ve IŞİD'in altı ay önce kaybettiği kenti yeniden ele geçirmek gibi bir amaçla hareket etmediğini düşünüyor.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş, bu saldırıyı IŞİD'in on gün önce Tel Abyad'daki yenilgisiyle ilişkilendiriyor ve bunu "bir güç gösteri olarak" nitelendiriyor.

IŞİD GÜÇ GÖSTERİSİ YAPTI

Ulutaş, "[IŞİD'İN] bir yerdeki kaybını diğer yerde kapamaya çalışıyor. Ama bunun üzerine büyük bir strateji inşa etmiyorum. Bir intikam saldırısı gibi görünüyor. Kobane'yi yakın zamanda kaybetti. PYD için, uluslararası koalisyon için bayrak şehir. Muhtemelen onlara, Tel Abyad'dan sonra operasyonel kabiliyetinin devam ettiği mesajı veriyor. Güç gösterisi yapıyor" diyor.

HEDEF KOBANİ'Yİ GERİ ALMAK DEĞİL
kobani-saldiri.20150626092521.jpg
Gazeteci ve köşe yazarı Fehim Taştekin de en az 30 kişinin ölümüyle ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların hedefinin kenti geri almak için olmadığını belirtiyor:

"Destek gücü olmadan şehri alamazlar. Öyle bir hareket de gözlemlenmiyor" diyor.
"Saldırıyı PYD'yi kendi merkezinde tutmak için olabilir"

Taştekin başka bir noktaya dikkat çekiyor ve PYD'ye bağlı silahlı Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG), IŞİD'in merkezi üssü konumundaki Rakka'ya yönelme ihtimaline karşı, bu militanları "ana merkezlerine çekme" amacı taşıyabileceğini belirtiyor. Ayrıca yine benzer şekilde Kobani'nin yanı başındaki Cerablus'tan uzak tutmaya yönelik bir saldırı olabileceğini değerlendiriyor.