BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika IŞİD'den şok hamle

Kobani'de çekildi denilen IŞİD gelen son dakika haberlere göre yeni bir hamle yaparak kentin iki mahallesini ele geçirdi.

Abone ol
KOBANİ'de son durum IŞİD'in yeni bir saldırı başlattığı yönünde. Koalisyon güçlerinin havadan yaptığı bombardıman da IŞİD'i durduramadı, son dakika haberlere göre militanlar Kobani'de 2 mahalleyi daha ele geçirdi.

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ederken, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD'in kentin iki mahallesine girdiğini açıkladı. Reuters'a açıklama yapan Abdullah, "IŞİD, ağır silahlar ve tanklarla iki mahalleye girdi, çatışmalar çok yoğun, siviller ölebilir" dedi.

IŞİD ile YPG güçleri arasında dün yaşanan çatışmalar Kobani'nin doğusundaki Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ise Kobani'deki IŞİD mevzilerini bombalıyor. 
kobani-son-dakika.20141009082116.jpgKobani'de koalisyon güçleri uçakları gece boyunca arka arkaya bombardıman yaptı.

PYD SORUMLUSU : ŞİMDİ YARDIM LAZIM
PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doğudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduğunu ve büyük bir kuşatma altında olduklarını söyledi.
Kurdo, "Bize yardım etmek isteyenler şu anda etsin. Kentte siviller var. Şu an büyük bir kuşatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun." dedi.

IŞİD BİNALARI ELE GEÇİRDİ

Gelen bilgiler IŞİD'in Kobani'nin doğusunda bazı binaları ele geçirdiği yönünde. YPG güçlerinin IŞİD'in şehir merkezine ilerleyişini durdurmak için mücadele ettiği ifade ediliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba akşamı yaşanan çatışmalarda IŞİD'in şehir merkezine doğru 100 metrelik bir ilerleme kaydettiğini ve IŞİD'in Rakka'dan takviye birlikleri Kobaniye sevk ettiğini belirtti.

ABD KOBANİ KEHANETİ

ABD’li yetkililer, bir süredir Kürt gruplar ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çatışmaların yaşandığı Kobani’nin yakında IŞİD’in kontrolüne gireceğini açıkladı.

Kentin yakın bir zamanda IŞİD’in kontrolüne geçeceğini belirten yetkililer, Kobani’nin ABD’nin öncelikleri arasında bulunmadığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü John Kirby, "Kasabalar veya köylerin, hatta Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi gerçek bir ihtimal" şeklinde konuştu.

Kirby, "Sadece hava operasyonları Kobani'yi kurtaramaz. Bunun farkındayız" dedi.

Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Kobani'de yaşananları izlemek dehşet verici" demiş ve "Yine de ABD'nin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diye devam etmişti.







IŞİD'E HAVA BOMBARDIMANI

 
Koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik saldırıları sürüyor. Kobari'de haftalardır süren IŞİD kuşatması için bölgeyi bir kez daha bombalayan koalisyon güçlerinin ilk saldırısı dün akşam saat 20.00 sularında gerçekleşti. Saldırı sonrası Kobani'nin bazı bölgelerinden toz bulutu yükselirken, saldırı sonrası yer yer çatışma sesleri duyuldu.

kobane.20141009082141.jpg
İKİNCİ SALDIRI 22.00'DA GERÇEKLEŞTİ
 
Koalisyon güçlerinin ikinci saldırısı ise saat 22.00 sularında gerçekmeşti. ABD uçaklarının öncülüğünü yaptığı koalisyon güçleri özellikle son günlerde IŞİD'in eline geçtiği belirtilen ve bayrağı dikildi Müştenur Tepesi bombalandı. İkinci saldırıda ayrıca Kobani'nin batı bölgelerine de bomba bıraktı.

 
IŞİD KOBANİ BİLANÇOSU
 
Üç haftayı aşkın süredir devam eden IŞİD'in Kobani kuşatmasında yaklaşık 400 kişinin öldüğü belirtiliyor. Kobani ve çevresinde yaşayan 160 bin kişi de sınırı geçerek Türkiye'ye sığınmış durumda.


kobani-yaniyor.jpg
 
23:25'TE ÜÇÜNCÜ SALDIRI
 
Kobani'deki çatışmaların şehrin güney batısına doğru taşındığı öğrenildi. IŞİD militanları tank ve toplarla YPG güçlerini vururken, 23:25 sularında Koalisyon güçleri Kobani'nin günaybatısında bulunan İŞİD hedeflerini vurdu.


kobani-son-durum.20141008185605.jpg 
DÜN NELER YAŞANDI?

Sabah saatlerinde hafifleyen çatışmalar, öğleye doğru yeniden söz konusu iki bölgede yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri de Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'ndeki IŞİD mevzilerini havadan bombalıyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sabah saatlerinden bu yana Kobani’deki IŞİD hedeflerine iki bombardıman düzenledi.

İlk bombardıman Kobani’nin doğusunu vururken, saatler sonra gerçekleşen ikinci saldırı kasabanın kuzeydoğusundaki IŞİD hedeflerini hedef aldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin salı ve çarşamba günleri Suriye'de altısı Kobani'ye olmak üzere toplam9 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

kobani-saldiri.jpg