BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.398,80
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika haberleri büyük patlama

Kobani'den gelen son dakika haberlerine göre kentte büyük patlamalar yaşanıyor. Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen son durumu anlattı.

Abone ol

Yaklaşık iki aydır Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün kuşatma ve saldırıları altında olan Kobani kentindeki çatışmalar devam ediyor.

Peşmerge güçlerinin, IŞİD saldırılarına karşı direnen YPG güçlerine destek için Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmesinin ardından kentte IŞİD’le mücadelenin daha etkin oldruğu belirtilirken, terör örgütünün saldırıları tamamen önlenebilmiş değil.

Çatışmaların sürdüğü Kobani'de bugün büyük patlamalar gerçekleştiği ve bu patlamaların ardından kentten kalın bir duman bulutunun yükseldiği belirtiliyor.

Kobani'deki son durum hakkında BBC Türkçe servisine bilgi veren Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen, kentte dün geceden bu yana şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Çatışmaların daha çok Kobani'nin Doğu cephesinde ve Güney cephesinde yaşandığını aktaran Hesen, yaşanan çatışmalarda 30 IŞİD militanının öldürüldüğünü ve Halk Savunma Birlikleri'nden (YPG) altı kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

IŞİD'in bu sabah Tılşehir bölgesine attığı top atışları nedeniyle Kobani'deki iki sivilin yaşamını yitirdiğini ve dört sivil vatandaşın ise yaralandığını dile getiren Hesen, IŞİD'in ilerleyişinin de durdurulduğunu öne sürdü.

'PEŞMERGENİN GEÇİŞİ DEĞİŞİKLİK YARATMADI'

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı ise bir açıklama yaparak, Suriye'de son üç günde sekiz IŞİD mevzinin vurulduğunu, bunlardan yedisinin Kobani yakınlarında olduğunu belirtti.

Kobani'ye destek için yaklaşık bir hafta önce ağır silahlı Iraklı peşmergeler kente Türkiye sınırından geçiş yapmıştı.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdulrahman ise, peşmergenin Kobani'ye geçişinin önemli bir değişiklik yaratmadığını öne sürdü. Abdulrahman şöyle konuştu:

"Belki bir ya da iki sokak geri alındı ama sonra yine kaybedildi. Bir ileri bir geri... IŞİD kent etrafında sağlam bir şekilde konuşlanmış halde. Kürtler de bir değişiklik yapabilmek için ağır silahlara ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Ayrıca hava operasyonlarını yapan koalisyonla Kürt kuvvetleri arasında daha uyumlu bir çalışma olmalı."

‘YENİ GÜCE İHTİYAÇ YOK’

Bu arada dün Radyo Sawa’ya konuşan Kobani’deki peşmerge güçlerinin Komutanı Abdulkadir Necib ise yapılan ortak operasyonlarla IŞİD’in kentteki ilerleyişinin önlendiğini söyledi. Necib, “Kobani’deki güçlere yapılan askeri yardımlar ve hazırlanan askeri planların uygulanması, silahlı unsurların Kobani’nin diğer bölgelerine ilerlemesini önledi” dedi.

Kobani’deki IŞİD militanı sayısını yüzlerce diye ifade eden Necib, peşmerge güçlerinin IŞİD’le mücadele edecek güçte olduğunu ve yeni güce veya silaha ihtiyaç duymadığını söyledi.