BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  GÜNCEL

KKTCde seçimlerin galibi belli

KKTC bugün yapılan Milletvekilliği Erken seçimlerinde ülke genelinde açıklanan ilk sonuçlar açıklanmaya başladı.

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bugün yapılan milletvekilliği Erken Genel Seçimlerinde oyların tamamına yakını sayıldı.

Sonuçlar, KKTC'de iktidarda olan CTP ile ÖRP'ye muhalefet, ana muhalefet UBP'ye de iktidar yolunu açtı.


KKTC genelindeki 620 sandıktan 619'u açıldı.  KKTC genelinde toplam 5 ilçedeki açılan 619 sandıktan çıkan sonuçlara göre, seçim pusulasındaki sıralarına göre siyasi partilerin resmi olmayan oy dağılım oranları ve çıkaracağı milletvekili sayısı şöyle:

-Ulusal Birlik Partisi (UBP):613.667 (yüzde 44.04) 26 milletvekili

-Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP):407.329 (yüzde 29,23) 15 milletvekili

-Demokrat Parti (DP):148.557 (yüzde 10,66) 5 milletvekili

-Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP): 33.677 (yüzde 2,42)

-Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP):95.668 (yüzde 6,87) 2 milletvekili

-Halk İçin Siyaset Partisi (HİS):6.904 (yüzde 0,50)

-Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP):86.740 (yüzde 6,23) 2 milletvekili

Bu sonuçlara göre, yüzde 5 olan ülke barajını aşan UBP, CTP, DP, TDP ve ÖRP meclise giriyor.

BÖLGELERDE MİLLETVEKİLİNİN PARTİLERE DAĞILIMI

Resmi olmayan bu sonuçlara göre, 16 milletvekili çıkaran Lefkoşa'da UBP 8, CTP 5, DP 2, TDP 1 milletvekilliği kazandı.

Toplam 13 milletvekili bulunan Gazimağusa'da, UBP 6, CTP 4, DP 1, TDP 1, ÖRP 1 milletvekili çıkardı.

Milletvekili toplamı 9 olan Girne'de ise UBP 5, CTP 3, DP 1 vekillik kazandı.

Güzelyurt'un 6 olan milletvekili sayısı UBP 4 ve CTP 2 vekil olarak paylaşılırken, İskele'nin toplam 6 milletvekilliği ise UBP 3, CTP 1, DP 1 ve ÖRP 1 vekil olarak sonuçlandı.

PARTİLERİN ALDIĞI OYLARIN ÇOKLUĞU KAFALARI KARIŞTIRMASIN

Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesinin belirlendiği seçimde kayıtlı 161 bin 373 seçmenden, 130.953 seçmen sandığa gitti ve seçimlere katılım yüze 81.28 oldu.

KKTC seçim sistemine göre seçmen oyunu; mühür, mühür tercih ve karma olmak üzere 3 türlü kullandı. Bu tercihlerin sayımı, partilerin aldığı oyların sayısını, kayıtlı seçmen sayısının çok çok üstünde gösteriyor.

Bu durum şundan kaynaklanıyor:

Bir partiye vurulan mühür, o partiye bölge milletvekili sayısı kadar oy getiriyor. Mühre ek olarak aynı partiden yapılan tercihler ise, sadece parti içi avantaj sağlıyor, ilgili partiye diğer partilere kıyasla ek veya daha az avantaj sağlamıyor.

Karma oydan bir partiye gelen oy sayısı ise adaylara verilen tercih sayısı kadar hesaplanıyor. Örneğin, 16 milletvekili çıkaran Lefkoşa'da bir partiye vurulan mühür, o partinin hanesine (16) oy olarak yazılıyor. Aynı partiye karma oydan gelen 3 tercih de (3) oy olarak kaydediliyor. Bu da, partilerin aldığı oy sayısını, kayıtlı seçmen sayısının kat kat üzerinde gösteriyor.

EROĞLU'NDAN ZAFER KONUŞMASI

[PAGE]

KKTC'de dün yapılan genel seçimleri birinci sırada tamamlayan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, ''KKTC ve UBP olarak büyük bir demokrasi sınavından başarıyla geçtiklerini'' söyledi.

Seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra Lefkoşa, Sarayönü meydanındaki UBP Genel Merkezi önünde toplanan kalabalığa hitap eden Eroğlu, ''Ülkenin büyük sorunları bulunduğunu ve bu nedenle kendilerinin de büyük sorumluluk altına girdiğini'' ifade ederek, ''büyük sorun, büyük sorumluluk demek, ama KKTC halkının desteğiyle altından kalkacağız'' dedi.

Eroğlu, ''Zor şartlarda seçime girdik, önce parti kurultayı, ardından da erken seçimler'' diyerek, kurultayda UBP'yi iktidara taşıma sözü verdiğini ve bunu başardığını ifade etti.

  ''Türkiye'nin desteğiyle bir devlet kurduk ve güvenle, huzurla yaşıyoruz'' diyen Eroğlu, şimdi birlik ve beraberlik zamanı olduğunu ve herkesi kucaklayarak, yürümeye devam edeceklerini kaydetti.

Eroğlu, meydanı dolduran ve kendilerini kutlayan herkese teşekkür etti ve halkı taşkınlık yapılmaması konusunda uyardı.

''YASA DIŞI BİR EYLEMİN İÇİNDE OLMADIM''

''Seçim arefesinde fazla konuşanların olduğunu ve söylenmemesi gereken sözler kullanıldığını'' ifade eden Eroğlu, bu seçimde yalanların da söylendiğini ve kendilerinin bu yalanlara kızdıklarını belirtti.

UBP Genel Başkanı olarak, hiçbir yasa dışı eylemin içinde olmadığını ve olmasının mümkün olmadığını söyleyen Eroğlu, ''ancak çamur at izi kalır mantığıyla söylenenlerin artık geride kaldığını, şimdi ulusal birlik zamanının geldiğini'' dile getirdi.

''ALNI AÇIK, RAHAT, HUZUR İÇİNDE YAŞANACAK BİR ANLAŞMA''

Kıbrıs'ta çözüm arayışlarına da değinen Eroğlu, eşit ve onurlu, haklarını masada bırakmadan, kazanılmış hakları koruyacak bir anlaşmanın yolunu arayacaklarını belirterek, sadece Rumların değil, Kıbrıs Türk halkının da istediklerinin olmasıyla bir anlaşma olabileceğini belirtti.

UBP'yi ''anlaşma istemez ve AB karşıtı'' diye göstermeye çalışanlar olduğunu savunan Eroğlu, ancak kendilerinin doğrusunu anlatmaya çalıştığını ve halkın da bunu anlayarak kendilerini iktidara taşıdığını söyledi.

Eroğlu, ''müzakere masasında daha güçlü bir ele sahip olmak için güçlü bir hükümet ve güçlü bir ekonomi sağlayacaklarını'' belirterek, ''dolayısıyla, bu topraklarda Rum'un insafında yaşayacakmış gibi değil, alnı açık, rahat, huzur içinde yaşanacak bir anlaşma arayacaklarını ve Türkiye'nin de bundan farklı düşündüğünü tahmin etmediğini'' kaydetti.

''Zor şartlarda, dar olanaklarla güzel bir seçim geçirdiklerini' ifade eden Eroğlu, ''KKTC insanına ve demokrasisine layık bir seçim oldu. UBP iktidarı herkese hayırlı olsun'' diye konuştu.

 Eroğlu'nun konuşması sırasında ''Başbakan Eroğlu'', ''Seninle gurur duyuyoruz'' sloganları atıldı.