BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  GÜNCEL

K.Kore: İki ABD vatandaşı mahkemeye çıkacak

Ülkeye turist vizesi ile giren iki adam "düşmanca davranışlarda bulunmakla" suçlanıyor. K. Kore daha önce tutukladığı ve ceza verdiği ABD vatandaşlarını diplomatik koz olarak kullanmakla suçlanmıştı. ABD ülkenin nükleer denemelerini durdurmasını istiyor.

Abone ol

Kuzey Kore "düşmanca davranışlarda bulunmakla" suçlanan iki ABD vatandaşını hakim önüne çıkarıyor.

Resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Matthew Miller ve Jeffrey Fowle hakkındaki şüpheler delillerle ve ikisinin ifadeleriyle doğrulandı. Ancak haberde suçlamalara ilişkin başka detay verilmedi.

Her iki adam da Kuzey Kore'ye turist vizesi ile giriş yaptı. Ülkede yayınlanan haberlere göre Fowle Nisan ayı sonunda ülkeye girdi ve Haziran başlarında Kuzey Kore'den çıkış yaparken yakalandı. Japon haber ajansı Kyodo Fowle'un bir otelde İncil bıraktığı için yakalandığını yazdı.

Ülkede dini faaliyette bulunmak katı bir şekilde yasak ve daha önce misyonerlik faaliyeti yürütünler de birçok kez gözaltına alınmıştı.

KCNA'ya göre Miller ise 10 Nisan'da gözaltına alındı. Haber ajansı Miller'in vizesini yırtarak "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne sığınmak için geldim" diye bağırdığını yazdı.

Kuzey Kore daha önce tutukladığı ABD vatandaşlarını diplomatik pazarlık unsuru olarak kullanmakla suçlanmıştı.

ABD'nin ülke ile resmi diplomatik ilişkileri yok ancak ABD Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine son vermesini istiyor. ABD bunun karşılığında ekonomik ve diplomatik teşvikler öneriyor. Ancak 2007 yılında üzerinde anlaşılan bir anlaşma ile ilgili görüşmeler senelerdir tıkanmış durumda.

Kuzey Kore geçen sene üçüncü nükleer denemesini yaptı.

Ceza alan ABDliler

Ülkede ceza alan ABD vatandaşları arasında en çok öne çıkan Kore kökenli bir misyoner olan Kenneth Bae. Bae Mayıs 2013'te 15 yıl ağır çalışmaya mahkum edildi.

Kuzey Kore Bae'nin turizm işini Kore hükümetini devirmek için gruplar oluşturmakta kullandığını söylüyor.

ABD en az iki kez önde gelen insan hakları elçisi Robert King'i Bae'nin durumunu görüşmek için ülkeye yollamak istedi ancak dönemin Kuzey Kore iki görüşmeyi de iptal etti.