BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kızılhaç konvoyu Humus'a sokulmadı

Gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne ait bir konvoy, bir aydır bombardıman ve kuşatma altındaki Suriye'nin Humus kentinde başta izin verilmese de Baba Amr semtine sokulmadı.

Abone ol

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, yetkililerin başta izin vermesine rağmen, Baba Amr semtine girişlerinin engellendiğini açıkladı.

Konvoy, Suriye güçlerinin bombardımanına maruz kalan sivillere gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıyor.

Örgüt Başkanı Jakob Kellenberger engellenmelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Gecikme, muhalefetin "hükümet güçlerinin yargısız infaz vakalarına ilişkin kanıtları ortadan kaldırmaya çalıştığı yolunda" iddialarda bulunmasına yol açtı.

Baba Amr, son haftalarda hükümet güçlerinin ağır bombardımanına maruz kaldı.

'Taktiksel geri çekilme'

Özgür Suriye Ordusu adlı isyancı örgüt dün Baba Amr'dan 'taktiksel' olarak çekildiğini açıklamıştı.

Örgüt, 100 bin kişinin yaşadığı bölgede kalan 4 bin kişinin evlerini terk etmek istemediğini, bu kişileri korumak için çekilme kararı aldığını belirtti.

Humus'taki ağır kar yağışı, kentte Salı günü harekat başlatan ordunun hızlı ilerlemesini engelliyor. Ancak kar bölgede sivillerin yaşam koşullarını da ağırlaştırıyor.

Baba Amr'da günlerdir elektrik yok ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtiliyor.

Gazeteciler geri dönüyor

Humus'ta devam eden bombardımanda yaralanan ve günler sonra Lübnan'a kaçırılan iki Fransız gazeteci, BBC'ye yaptıkları açıklamada, Fransız hükümetine ait bir uçağın kendilerini almak üzere yolda olduğunu söyledi.

Edith Bouvier, geçen hafta düzenlenen bombardımanda ağır yaralanmıştı. Aynı saldırıda İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik ise yaşamını yitirmişti.

Suriye yetkilileri Colvin ve Ochlik'in cesetlerinin bulunduğunu ve Şam'a götürülerek ilgili büyükelçiliklere teslim edileceğini açıkladı.