BIST 10.175
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.473,26
HABER /  GÜNCEL

Kız kardeşler cinayeti davası yeniden

2001'de Bostancı'da hunharca katledilen Ebru ve Işık Balkan kardeşler davasında karar bozuldu. Yargılama yeniden mi yapılacak?

Abone ol

İstanbul Bostancı'da  Ebru (25) ve Işık Balkan (22) Kardeşleri 18 Mayıs 2001'de evlerinde hunharca öldürülmüş 6 yıl süren davada sanıklar iki kez müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

SANIKLARA İŞKENCE İDDİASI

Ancak geçtiğimz  sanıklardan Sacettin Yıldız ve Seylan Çördük'ün Yargıtay'a yaptığı ceza uyarlaması talebi kabul edildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı yerel mahkemenin kararını  sanıkların lehine bozdu.

Opsiyonhaber.com sitesinde yer alan habere göre Yargıtay 1. Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında suçun 2005 yılının öncesi işlenmesinden dolayı ceza sürelerinin indirilmesi yönündeki uyarlamanın  yapılması için kararın bozulduğu kaydedildi.

9 Yıldır cezaevinde bulunan sanıkların avukat Murat Nebi Ayhan bozma kararının tüm yargılama sürecinin yeniden gözden geçirlemisi anlamına geldiğini savundu.

Ayhan kararla ilgi şu değerlendirmeyi yaptı; "Yargıtay Ceza 1.Dairesi, sanıklar hakkında, 765 sayılı eski TCK. ile 5237 sayılı yeni TCK. hükümlerindeki ceza miktarlarnın aynı olduğu gerekçesi dışında, eski TCK. md.31 ve yeni TCK.md. 53 kıyaslaması yaparak, sanık lehine olan yeni TCK.md. 53'ün uygulanmaması nedeniyle kararın bozulmasına kararı vermiştir. Anılan madde, yeni TCK.da "Belli haklardan yoksun bırakılma" başlığı altındaki düzenlemedir. Fakat, hükmün bu yönden bozulması, diğer yönlerin yeniden tartışılmayacağı anlamına gelmemektedir. Ayrıca  AHİM'e yaptığımız ve Türkiye aleyhine sonuçlanan başvuruda, sanık Sacettin Yıydız'ın, kötü muameleye maruz kaldığı-İşkence gördüğü ve Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle, kararın bu nedenlerle bozulması ve yargılamanın yeniden yapılması hükmü, yerel mahkemece maalesef reddedildi.

Kısaca, AHİM kararı dahi uygulanmadı. Bu defa, AHİM kararının da yeniden uygulanabilir hale getirilmesine ilişkin girişimlerde bulunulması olabilir. Aksi durumda tekrar AHİM'e gidilebilinir. Seylan Çördük'ün avukatı meslektaşım Bilal Kalaycı'da aynı şekilde, gerekli girişimlerde bulunacaktır. Sayın Kalaycı , iç hukuk yollarının tüketilmesi akabinde, bu defa kendisinin AHİM'e gidecektir. Usulü eksiklik değil, esasa ilişkin olarak da bu dava yeniden gündeme gelip, tartışılacaktır. En azından ben ve meslektaşım Bilal bey, müvekkil sanıklar lehine olacak tüm hukuki imkanların kullanılmasına ilişkin gerekli girişimlerde bulunacağız."

AİHM HAKLI BULMUŞTU

Sanıkların yapttığı  AİHM, 2007 yılının eylül ayında yaptığı başvuruya oy birliği ile verdiği  kararda, Yıldız'ın ifadesinin soruşturma sırasında işkenceye dayanılarak ve avukatının olmadığı anda alındığını belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3.üncü ve 6.ncı maddelerinin ihlal edildiğine vurgu yaptı. AİHM, bu gerekçelerle Yıldız'ı haklı buldu. AİHM'den çıkan karar üzerine Sacettin Yıldız'ın avukatı Murat Nebi Ayhan ile diğer sanık Seylan Çördük'ün avukatı Bilal Kalaycı,  Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "yeniden yargılama" talebiyle dilekçe  vermiş ancak karara uyulmamıştı.

İTİRAFÇIYI HAMİLE BIRAKMIŞTI

Cinayet sanıklarından Seylan Çördük dönemin en iyi korunan Kartal Özel Tip Cezaevinde tutulduğ koğuşta duvara açtığı delikten ilişkiye girdiği PKK itirafçısı K.K.S 'yi hamile bırakmış. Bu hamilelik netiçesinde K.K.S 2003 yılının Nisan ayında bir erkek çocuk dünyaya getirmişti.