BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kitapta abdest suyu tartışması

11. sınıflar için hazırlanan din dersi kitabında abdest suyu ile ilgili görüşlere itiraz var.

Abone ol

11. sınıflar için hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabının ikinci ünitesindeki "İslamda ibadetin faydaları" bölümünde yer alan "Bunları Biliyor musunuz?" başlığı altında abdestin faydaları şu cümlelerle anlatılıyor:
"Abdest almanın insan sağlığına birçok katkısı vardır. Abdest alırken kullanılan su sayesinde kan dolaşımı hızlanır, alyuvar sayısı çoğalır. Solunum hareketlenir. Alınan oksijen miktarı artar. Sinirler sakinleşir, ferahlar, kalbin yükü hafifler, tansiyon normalleşir. Dışarı atılan karbondioksit oranı fazlalaşır.

Abdestin değil, suyun etkisi
İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbı Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle "Bu kadar yaygın bir etkiyi söyleyebilmek için elinizde bayağı çalışma olması lazım" dedi ve şöyle devam etti:
"Alyuvarların artması derken ne kastediliyor? Sayısı söyleniyorsa çok yanlış. Bu tür bir uygulamayla alyuvarların artması mümkün değil. Kullandığınız su sıcaksa damarlarda genişlemeye yol açar, o da tansiyon düşüklüğüne yol açar. Ama soğuksa bu sefer tam tersi bir etki yapar, o zaman da tansiyon yükselmesine yol açar. Ama bunlar abdestle ilgili değil, suyun kullanımıyla ilgili. Yazılanlar bilimdışı gözüküyor."