BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,84
HABER /  EKONOMİ

Kırmızı ette fiyat polemiği

Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, kırmızı et fiyatlarının son bir yıldır sürekli artış gösterdiğini belirterek, "Bunun nedeni besiciler. Küçük besicinin elin

Abone ol

Küçük besicilerin elinde mal olmaması,büyük besicilerin de piyasaya mal sürmemesi canlı kırmız et fiyatlarında yükselişi kaçınılmaz kıldı.

Kırmızı et sanayicileri olarak sektörünün yüzde 80'ini temsil ettiklerini, geriye kalan yüzde 20'lik kesimin Et ve Süt Kurumu ile diğer küçük üreticilerden oluştuğunu anlatan Bılıkçı, besiciden aldıkları hayvanı işleyerek aracısız perakende satış noktalarına ulaştırdıklarını anlattı. Bılıkçı, "Hayvanı besiciden alır, işler ve perakende satış noktalarına ulaştırırız. Türkiye'de kırmızı et sektörünün yüzde 80'inde arada tüccar, komisyoncu, toptancı yok" diye konuştu.

Kırmızı et fiyatlarının son bir yıldır sürekli artış gösterdiğini vurgulayan Bılıkçı, "Bugün '1 lira', yarın '2 lira' diyor. Biz de çaresiz alıyoruz. Bunun nedeni besiciler. Küçük besicinin elinde mal kalmadı ancak büyük besiciler, daha yüksek fiyata satmak için elindeki malı çıkarmıyor. Et fiyatlarında yükselmenin nedeni bu. Karkas fiyatlarının yükselmesini bekliyorlar. Biz de bu artışı tüketiciye yansıtamıyoruz. Arada sanayici zarar görüyor. Sürekli et almak zorundayız. Et fiyatları yükseliyor diye almamazlık edemiyoruz. Mal arzında sıkıntı var, fiyatı sürekli artırıyorlar. Devamlı fiyat farkı vermemiz gerekiyor

''İTHALAT DEĞİL İHRACAK İSTİYORUZ''

Çözüm için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Bılıkçı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Biz ithal et istemiyoruz. Et fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Bunu sağlayacak olan Bakanlıktır. Tüketiciye uygun fiyata et yedirmek istiyoruz. Sektör olarak ihracat yapmak istiyoruz. Yurt dışından birçok talep var ama fiyatların yüksek olmasından dolayı talebi karşılayamıyoruz. Arap ülkeleri, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinden talepler var. Ürünlerimizi beğeniyorlar ama fiyat konusunda gelince rekabet edilebilir düzeyde olmadığı için bu talepleri karşılayamıyoruz. İthalat değil ihracat istiyoruz."

''PASTIRMA İÇİN 12O LİRA ÇOK ABARTILI''

Bılıkçı, pastırmanın hayvanın en kıymetli yerlerinden yapıldığını vurgulayarak, fiyatlarının buna göre değiştiğini belirtti. Toptan satış fiyatlarına ilişkin bilgi veren Bılıkçı, antrikottan yapılan pastırmanın kilogramının 60-65 lira, bonfileden yapılanın ise 75 liradan satıldığını bildirdi. Bılıkçı, "Perakendeciler bunun üzerine bir miktar kar koyuyor. Ancak 120 lira çok abartı bir rakam" şeklinde konuştu.