Kira gelirlerindeki beyan uygulaması sona eriyor. Yeni düzenleme bankalar üzerinden yürüyecek.
Abone ol Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinde beyan uygulamasına son vermeye ve stopaj yoluyla vergi almaya hazırlanıyor. Üzerinde çalışılan yöntemin hayata geçirilmesi halinde, evini kiraya verenler bankada özel hesap açtıracak ve kiralar buraya yatacak.Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, gayrimenkul sermaye iradı olarak adlandırılan kira gelirlerinin vergilendirilmesinde sistem değişikliği için harekete geçti.
Genel Müdürlükte başlatılan çalışmada, mevcut sistemde, kirada tek evi olanların genellikle kira geliri için beyanname vermediği, ev sayısı arttığında da beyanname düzenlense bile gerçek gelirin buraya yansıtılmadığı saptandı.
Kira gelirleri için en düzenli bildirimin, kiranın yanı sıra başka gelirleri bulunanlarca yapıldığı da bu çalışmada ortaya kondu.
Sistem değişikliği
Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, kira gelirlerinin hem daha basit vergilendirilmesi hem de buradaki vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için, sistem değişikliğine gidilmesi görüşünü benimsedi.
Bu çerçevede kira gelirleri için her yılın mart ayında beyanname düzenlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kira gelirlerinin de menkul kıymet araçlarında olduğu gibi stopaj yoluyla vergilendirilmesi gündeme geldi.
Düşünülen yeni modele göre, ev ya da işyerini kiraya verecekler, önce bankada sözkonusu gayrimenkul için özel hesap açtıracaklar. Kiracılar da, kiraları her ay bu hesaba yatıracaklar. Bankalar ise aylık kira gelirinden yüzde 15 oranında stopaj keserek, bunu Hazine'ye aktaracaklar.
Söz konusu işlem için önce Borçlar Kanunu'nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle, banka kanalıyla ödenmeyen kiralara ilişkin belgeler, ispat vesikası sayılmayacak. Böylece kira ödenmediğini belgeleme, kiracıyı tahliye gibi işlemler için kiranın bankaya ödenmesi zorunlu olacak. Aksi halde kiracılara yönelik hukuken hiçbir yaptırımda bulunulamayacak.
Kira istisnası ne olacak?
Maliye Bakanlığı yetkilileri, "Kira istisnası yine devam edebilir. Bu durumda bankalar, istisna rakamının aşılmasından itibaren, stopaj uygulamasına geçebilir. Ticari işletmelerde yapılan stopaj da, daha sonra yıllık vergiden mahsup edilir. Bizim bütün amacımız, kira gelirlerinin beyanını kolaylaştırmak ve buradaki kaçağı önlemek" değerlendirmesinde bulundu.
Kira gelirlerinde stopaja geçilirse, insanların beyanname doldurup sonra vergiyi yatırmak için uğraşmasına gerek kalmayacağını belirten yetkililer, "Otomatik olarak vergilendirme yapılır. Ayrıca ev sahiplerine yıl sonunda toplu şekilde 400-500 YTL vergi vermek zor gelir ama ayda 35-40 YTL stopaj kesintisi kimseyi etkilemez" diye konuştu.
Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı yeni model, daha sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulacak. Bakan onayının ardından yasal değişikliklere yönelik taslak hazırlanacak.