BIST 10.400
DOLAR 32,17
EURO 34,93
ALTIN 2.409,28
HABER /  POLİTİKA

Baykalı başbakan yapacak formül

AK Parti'nin oylarında düşüş yok. CHP'nin hali de ortada. Ancak solun tek başına iktidar olmak için bir şansı var...

Abone ol

Üniversite öğretim görevlisi bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. İzmir tabanındaki araştırma, 22 Temuzmuz'da sandıktan çıkacak dağılıma ışık tutuyor.

Siyaset bilimcilerin incelemesine göre, bu seçimlerde Genç Parti kritik bir öneme sahip. Özellikle de iktidar olma hedefi güden CHP için... Daha açık söylemek gerekirse, CHP'nin tek başına iktidar olmasının tek yolu GP ile ittifak yapmaktan geçiyor.

Araştırma şu verileri ortaya koydu;

-CHP'nin DSP ile yaptığı ittifak oylarını 3-4 puan yükseltecek. Buna karşılık seçmenin Baykal direnci sürüyor.

-Yoksul seçmen Genç Parti'ye oy veriyor. Seçmen algısında 'ulusalcı sol' olarak Genç Parti belirli bir yer edinmiş durumda.

-DSP'siz bir CHP, Genç Parti'yle ittifak yaparsa oy kaybeder. Ama DSP'li bir CHP Genç Parti'yle ittifak yaparsa oy kazanıyor.

-CHP- DSP-GP ittifakı çok net bir biçimde AK Parti'ye alternatif potansiyel bir iktidar bloku oluşturuyor. Oy gücü açısından AKP'yle başa çıkabilecek ittifak budur.

-Bu, AKP'ye karşı tek başına iktidar seçeneğidir. Merkez sol, bu ittifakla tek başına iktidar adaylığına yaklaşabilir ve AKP'ye karşı tek başına iktidar olabilir. -

-Bu ittifakın oyunun Türkiye genelinde yüzde 30-33'e yükselmesi ihtimali var.

-Aslında Türkiye'de solu bölen Genç Parti'dir. Genç Parti, CHP'nin 1970'lerdeki hakça düzen değişikliği vaat eden sol söylemine sahip. CHP bugün insanları ekonomiden yakalayamazken, sadece laiklik ve Cumhuriyet'ten yakalarken, Genç Parti insanları ekonomiden yakalıyor. Genç Parti sol oyları birleştirebilir.//