BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MAGAZİN

Kıraç hükümeti fena bombaladı!

Ünlü şarkıcı Kıraç akil insanlık teklifini neden reddettiğini açıklayarak eleştiri yağmurunu tuttu.

Abone ol

Ünlü şarkıcı Kıraç çözüm süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kıraç hükümetin niyetini göremediğini akil insanlar heyetine girseydi kovulacağını anlattı.

Türk Rock müziğinin önde gelen isimlerin Kıraç yaptığı başarılı müziğin yanı sıra siyasi kişiliğiyle de adından söz ettiren Kıraç Türklüğü bir yaşam biçimi olarak tanımlarken şimdiki gençliği zavallı olarak tanımladı. ''Bizler küçük bir çayhanede bir yanımızda Kur'an bir yanımızda Das Kapital, durmadan okur ve araştırırdık.'' dedi.

Kıraç'ın Haberturk gazetesinden Hatice Tunç'a verdiği o röportaj

''TÜRKLÜK IRK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ''
Bir tarafta kültüre verdiğiniz önem, söylediğiniz türküler diğer tarafta kliplerinizde deri pantolonlar, western şapkalar.

Çelişki değil mi?

Kendi kültürünü araştırıp sevmek, başka kültürü yok saymak anlamına gelmez. O çirkin bir bencillik olur. Benim anlamlandırdığım milliyetçilik başka. Tüm renklere, kültürlere saygı duymak, sevmek hatta alabiliyorsanız da almak. Kendi kültürünü, varoluşunu, tarihini sevmek diğer halkları sevmemeyi getirmemeli. Tam tersi onları kucaklamalı. Türkler tarih boyunca böyle yaptığı için Orta Asya'dan çıkıp dünyanın her yerinde yaşayabilmiş. Osmanlı birçok kültürü barındırdı. Selçuklu da. Hazar Türkleri var. Hanedanı Yahudi, halkın yüzde 80'i Hıristiyan yüzde 20'si Müslüman. Türklük'ten ne anladığınıza bağlı.

Siz ne anlıyorsunuz?

Türkler Orta Asya'dan çıkan, bütün dünyaya açılıp dünyanın yönünü, sanatını, alfabesini, her şeyini değiştiren bir oluşumun, yaşam biçiminin adıdır. Bir ırk, kan olarak bakamazsınız.

''ŞU AN TÜRKLÜK TÜRKİYE'DE YOK''
Türk-Kürt kavramları etrafında dönen tartışma hakkında ne diyorsunuz?

Kendine Türk diyenin de, Kürt diyenin de ne Kürtlük ne Türklük hakkında çok bilgisi var. Bir konuda bilgisi olmayan insanların topluluklar halinde "Biz şunu istiyoruz" demesi gerçekçi değil. Bir taraf Türk milliyetçiliğine diğer taraf Kürt milliyetçiliğine bağlanıyor. O zaman benim anladığım Türklük zaten olmuyor. Bir yaşam biçimi olarak Türklük şu an zaten Türkiye'de yok.

''TÜRKİYE DIŞARDAN ÇÖZÜLÜYOR''
Çözüm sürecini ve akil insanları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan bir toplantı yapmıştı sanatçılarla, beni de çağırmıştı. O zaman söyledim. Türkiye'deki kimse bu sürecin içinde değil. Türkiye bağımsız değil. Biz çözmüyoruz ki konuyu. Nereye gittiğimizi bilmiyoruz, Kürtler de bilmiyor.

''AKİL İNSAN OLMAK İSTEMEZDİM''
Teklif gelse kabul eder miydiniz?

Hayır. Ben akil adam olsam beni 2 dakikada atarlardı. Çünkü "Bağımsızlık" der dururdum.

''ATATÜRK ÖLDÜ, BAĞIMSIZLIK GİTTİ''
Böyle bir açıklamanız da var geçmişte.

Hep söylerim, "Atatürk öldükten sonra Türkiye bağımsızlığını kaybetti". Sadece bu hükümetle ilgili değil bu konu.

Bu hükümeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu hükümetin çok ciddi bir iktidarı var. Bu güçle her şeyi yapacağını düşünüyor, yapabilir de. Niyeti çözemiyorum. 2 sene sonrasının Türkiye'sini göremiyorum. Bu beni ürkütür.

''DENİZ GEZMİŞ TÜRKİYE'Yİ KURTARMANIN PEŞİNDEYDİ''

Dizi izliyor musunuz?

Televizyon izlemiyorum. Maç izliyorum.

Haberleri nasıl alıyorsunuz?

İnternetten takip ediyorum her şeyi ve daha doğru oluyor işin tuhafı.

İnternet daha mı özgür?

İnternet kontrolsüz bir güç ve dünyanın başına bela olacak. Bence sürpriz gol budur. Sosyal medya internetteki özgür ortamı kontrol etmek için üretildi. Orada özgürlük var sanmayın. Yönlendirme özellikle de Batı'dan geliyorsa kaçın. İpi ellerinden internetle kaçırdılar, sosyal medyayla toparlamaya çalışıyorlar. Şu kadar harf yazacaksın, tüm bilgilerini vereceksin... Gençseniz bundan kaçın. Gençlik dünyanın başına 1960'larda böyle bela oldu. "Bana biçtiğin rolü oynamayacağım" dedi. Dünyanın en tuhaf şeylerindendi 68 kuşağı. 19 yaşında bir çocuk Türkiye'yi kurtarmanın peşindeydi. Deniz Gezmiş böyle bir adamdı.

''BİR YANDA KUR'AN BİR YANDA DAS KAPİTAL''

Şimdi gençlerde böyle bir potansiyel var mı?

Vardır ama meşgalesi bu olmadığı için bilmiyor. Onlar çok bilgiliydi. Ben o kuşağın kırıntısıyım. Okuldan çıkınca bir çayhanede buluşur, aşırı İslamcı'sından komünistine oturur Das Kapital'i okurduk. Das Kapital'i şimdiki çocuklar çizgi film kahramanı sanır. Bir yanda Das Kapital bir yanda Kuran. Bu çok tehlikeliydi dünya için. Çünkü Türkiye özgürleşiyordu. Gençler okuyordu. O çayhanede herkes verileriyle, kitaplarla konuşuyordu. Şimdiki nesil zavallı.