BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.243,66
HABER /  EKONOMİ

Kira zammında bomba çalışma! Artık TÜFE'ye bakılmayacak cumhurbaşkanı açıklayacak

Enflasyonun aşırı yükselmesiyle birlikte kira zammında bakılan TÜFE'deki artış kiraları yükseltmişti. Bunun dışında bazı ev sahipleri ve emlakçılar yüksek zam isteyerek ya da türlü bahanelerle kiracılarını tahliye ettirip evlerini yüksekten kiraya vererek bölgelerindeki konut fiyatlarını yükselttiler. Bakan Murat Kurum hazırlanan konut çalışmalarını ve kira zamlarındaki yeni formül üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Abone ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde altyapılı arsa satışına başlayacaklarını açıkladı. Şehrin gelişim çeperlerinde, Hazine’ye ait arsalar uygun ödeme şartlarıyla satılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi birçok ilde arsa satışı ağustos ayında başlayacak.

Altyapılı arsa satışı
Konut fiyatlarında ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara karşı ilgili bakanlıklar yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bir yandan sosyal konut üretiminde gaza basılırken bir yandan da farklı modeller geliştiriliyor. Bu modellerden biri de altyapılı Arsa satışı olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kendi evini yapmak isteyen vatandaş için, şehrin gelişim çeperlerindeki Hazine arazilerinin uygun ödeme koşullarında satışa çıkacağını açıkladı.

Konut fiyatlarındaki artışa değinen Bakan Kurum, pandemi ile tüm dünyada tedarik zincirinin bozulduğunu ve bu durumun birçok sektörü etkilediğini söyledi. Bu süreçte tüm sektörlere destek olacak çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Kurum, “Vatandaşı çaresiz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Sahada vatandaşın sorunlarını dinliyor, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hızla çalışma yapıyoruz. Gelinen noktada ülkemizde 2 yıl önce konut fazlası var tartışması vardı. O gün düzenlenen kampanya ile rekor satışlar yapıldı. Bugün de yine konut ihtiyacı olan vatandaş için bir ay önce yeni bir paket açıklandı. Kredi faizleri düşürüldü. Gündemimizde yeni çalışmalar da var. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla, belediyelerimizle vatandaşın konut almasını kolaylaştıracak, yeni arzın piyasaya çıkmasını sağlayacak adımlar atacağız” dedi.

Sosyal konut projelerinin yanında ‘altyapılı konut arsaları’ satışı da yapacakların söyleyen Bakan Kurum, “Hazine arazilerini vatandaşın kendi için konut yapması adına uygun şartlarda satışa çıkacağız. Vatandaş tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İsteyen müteahhitlerle anlaşacak. Ankara’da Gölbaşı, İstanbul’da Tuzla, Çatalca, Başakşehir için çalışıyoruz” dedi. Arsa projesine ilişkin detayları Hürriyet’e anlatan Bakan Kurum, vatandaşın şehrin çeperinde, hafta sonu ya da sürekli kalabileceği evler talep ettiğini belirtti ve şunları söyledi: “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ eliyle, Arazi maliyetlerini de aşağı çekmek adına Hazine arazilerini çalışıyoruz. Şehrin çeperinde, vatandaşımızın yerleşecekleri alanı altyapısı ile birlikte hazırlıyoruz. Bunları uzun vadeli ödeme şekli ile satışa çıkacağız.”

Ağustos ayında başlayacak
Arsanın yerine göre metrekare büyüklüklerinin belirleneceğini belirten Bakan Kurum, “Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde 8-10 bin metrekarelik arsada, emsal 0.50 olacak ve 3-4 katlı binalar yapılacak. Konut tipleri için biz projeler çalışacağız. Ancak vatandaş da imar planına uygun projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak evini yapabilecek. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz. İhtiyaca ve talebe göre sayılar belirlenecek” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum arsa satışına ağustos ayında başlamayı ve yıl sonuna kadar düzenli satış yapmayı planladıklarını kaydetti.

Rekor sosyal konut yolda
TOKİ eliyle 2002 yılından bugüne kadar dar ve orta gelirli vatandaş için 1 milyon 137 bin konut üretildiğini dile getiren Bakan Kurum, yeni sosyal konut müjdesinin de yakında kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağustos ayında rekor sosyal konut projesi açıklayacağını belirten Kurum, “81 ilde vatandaşı kira öder gibi ev sahibi yapacağız. Bu kampanyadan hiç evi olmayanlar faydalanacak” dedi.

20 yıl vadeli iş yeri satışı
BİR diğer projelerinin de sanayi tesisleri alanında olacağını belirten Kurum, dün katıldığı CNN Türk yayınında şunları söyledi: “TOKİ eliyle üretimi ve istihdamı arttırmak için sanayi siteleri kuracağız. Küçük ve orta ölçekli işletmeci kardeşlerimizin talebine göre yapacağız. Kura yöntemiyle, az peşinat ve 15-20 yıl vadeli satılacak. Kira öder gibi işyeri sahibi olacaklar.”

TÜFE'nin altında kira düzenlemesi

KİRA piyasasında yaşanan fahiş artışlara karşı 4 bakanlığın ortak çalıştığını belirten Bakan Murat Kurum, “Kiraya zam yıllık TÜFE ortalamasının üzerinde olamaz. 5 yılda bir de kira bedeliniz düşük kaldıysa ev sahibi vatandaş sözleşmesini yenileyebilir. Ancak kanuna uymayan, bazı fırsatçılar var. Yasal oranın üzerinde zamlar isteniyor. Kiracılarımız bu durumu mahkemelere taşıyabilirler. Böyle bir durum söz konusuysa bize de bildirsinler. Bizler bunun takibini yapıyoruz. Her türlü hukuki süreci başlatırız. Şimdi bizler ev sahibini de huzursuz etmeyecek, kiracımızı da mutlu edecek TÜFE rakamlarının altında bir düzenlemeyi çalışıyoruz. 10-15 gün içinde Cumhurbaşkanımız detayları açıklayacak” ifadelerini kullandı.