BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kimyasal saldırılar doğrulanırsa müdahale gerekir

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’de sivillere yönelik gerçekleştirilen kimyasal saldırının doğrulanması durumunda uluslararası...

Abone ol

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’de sivillere yönelik gerçekleştirilen kimyasal saldırının doğrulanması durumunda uluslararası toplumun “güç” kullanarak cevap vermesi gerektiğini belirtti.
Fransa’nın BFM televizyonunda katıldığı programda açıklamalarda bulunan Fabius, “Eğer bu saldırı kanıtlanırsa, Fransa’nın tavrı tepki gösterilmesinden yanadır. Bu tepki ne şekilde olur? Suriye’ye asker göndermemiz düşünülemez, bu mümkün değil. Detay vermek istemiyorum ama bir şekilde güç kullanılması gerekiyor,” dedi.
Laurent Fabius, röportajı yapan sunucunun “Bu tepki bir hava saldırısı mı olur?” sorusuna cevaben, müdahalenin şekli konusunda çeşitli olasılıklar olduğunu belirtti ve bu müdahaleye ABD, İngiltere, hatta Rusya’nın da dahil olabileceğini ifade etti. Fabius, Suriye’nin müttefiki olan Rusya’nın kimyasal silah kullanımını kınadığını ve kimyasal silah kullanımını yasaklayan bir anlaşmada taraf olduğunu hatırlattı.
Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımı iddialarını araştırmak için ülkeye giden Birleşmiş Milletler görevlilerine yönelik tavrının, “suçunu kabul etme” olarak anlaşıldığını belirten Fabius, “Eğer rejimin saklayacak bir şeyi yoksa, görevlilerin araştırma yapmasına izin vermelidir” dedi.
Kimyasal silah kullanıldığının kanıtlanması durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini belirten Fabius, Rusya’nın vetosu nedeniyle bir karar alınamaması halinde, karar için “başka bir yol” bulunması gerektiğini ifade etti.
Röportajda Mısır’la ilgili de konuşan Laurent Fabius, ülkedeki siyasi duruma rağmen, Fransa’nın Mısır’a Avrupa Birliği tarafından yapılan yardımın kesilmemesi taraftarı olduğunu belirtti. Fabius, yardımın kesilmesinin Mısır halkına zarar vereceğini söyledi. Dışişleri Bakanı, ayrıca, Mısır’ın bir an önce seçimlere gitmesi gerektiğini ifade etti.
(İHA)