BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  DÜNYA

’Kimya Sektöründe Binlerce Kişi İşsiz Kalacak’

TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı ve Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, kaçak akaryakıtın önüne geçmek için hazırlanan yas...

Abone ol

TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı ve Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, kaçak akaryakıtın önüne geçmek için hazırlanan yasa tasarısındaki teknik hatanın acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Kaçak akaryakıt üretimini önlemek amacıyla hazırlanan tasarıda büyük bir yanlışa düşüldüğünün altını çizen Erk, poliester reçine üretiminin ana hammedesi olan stiren (vinil benzen) yasa tasarısının gerekçesinde yazılı olduğu gibi akaryakıt ürünlerine karıştırılamayacağını belirtti. Erk, "Kiloda 2,2985 TL ÖTV konulması büyük bir yanlış olur ve yılda yüz bin tonunun üzerinde üretilen poliester reçine maliyeti 1.00 TL civarında artar. ÖTV artışı ile maliyeti yüzde 27 civarında artacak olan polister reçinenin Türkiye’deki üretimi durur. Bunun yerine ÖTV’si ödenmeyen ithal poliester reçine gelir, binlerce kişi işsiz kalır, cari açık ciddi şekilde artar. Ayrıca, stirenin akaryakıta kaçak olarak katılması ekonomik açıdan da mümkün değildir. Tonu 1.400 USD olan bu kimyasal, kaçak akaryakıt için ucuz girdi olamaz. Bu nedenle G.T.İ.P nosu 2902.50.00.00.00 olan stiren (vinil benzen)’in bu torba yasa taslağından çıkarılması elzemdir. Dolayısı ile akaryakıta katılmaları mümkün olan benzen, toluen, ksilen, white sipirit, hekzan ve heptan gibi kimyasallara kiloda 2,2985 TL ÖTV konulması zaten daha evvelde akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacı ile ÖTV artışı yapılmış, bu kimyasallara tekrar ve çok yüksek oranda ÖTV yapılması nedeni ile başta boya sanayi olmak üzere, deri, yapıştırıcı ve bu solventleri (çözücüleri) kullanan tüm kimya alt sektörlerini tamamen ortadan kaldıracak, on binlerce çalışan işinden olacak, ÖTV alınmayan ithal mamüllere ( boya ve yapıştırıcı) dönüşüm tercihi yapılarak neticede cari açık 2-3 milyar dolar çerçevesinde büyüyecektir" dedi.
(İHA)