BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,72
ALTIN 2.434,36
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu-Rompuy görüşmesinde neler konuşuldu ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşmesine iliş...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşmesine ilişkin değrlendirmelerde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Loğoğlu, Rompuy’un Belçika eski başbakanı ve deneyimli bir siyasetçi olduğunu vurgulayarak, görüşmede Rompuy’un Türkiye’ye ilk defa geldiğini ve Ankara programına CHP ile başladığını söylediğini belirtti. Loğoğlu, görüşmenin sembolik bir anlamı olduğunu dile getirerek, "Bir AB Konseyi Başkanının, Ankara’daki görüşmelerine anamuhalefet lideriyle başlamasını biz önemli ve anlamlı bulduk” dedi.
Yarım saat süren görüşmenin detaylarını anlatan Loğoğlu, "Rompuy, genel başkanımız ile görüşme fırsatını bulduğu için memnun olduğunu söyledi. Türkiye’ye çok olumlu düşünce ve hissiyatla geldiğini özellikle vurguladı. Türkiye AB katılım birliği müzakereleri bakımından, bu müzakerelere bir ivme kazandırmak hususunda umutlu olduğunu söyledi. Sonra sırasıyla, Suriye konusuna, Kürt meselesi ve terör konularıyla, anayasa konusuna kısaca değindi. Bu konulardaki temennilerini ifade etti" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu’nun ise gündeme gelen konulara tek tek değindiğini ve CHP’nin görüşlerini aktardığını söyleyen Loğoğlu, "Suriye konusunda Sayın Kılıçdaroğlu, partimizin görüşlerinin yanlış takdim edildiğini ve yanlış algılandığını, oysa CHP’nin Suriye’de demokrasiden, barıştan ve istikrardan yana olduğunu, Esad’ı savunmadığını, Cenevre Konferansı’nın aslında 1-1,5 yıl önce CHP tarafından bir öneri olarak gündeme getirildiğini hatırlattı" dedi.

"Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti"
Loğoğlu, Rompuy’un özellikle Suriye konusundaki açıklamalarının ardından Kılıçdaroğlu’na teşekkür ettiğini aktararak, "Suriye konusundaki görüşlerimizin tamamen örtüştüğünü gördüm. Suriye’de askeri bir çözüm olamayacağını, siyasi bir çözüm olabileceğini tekrarladı. Demokratik, birleşik ve laik bir Suriye istediklerini ifade etti" diye konuştu.
Türkiye bakımından önemli ve yararlı bir görüşme olduğunu anlatan Loğoğlu, "AB Konseyi Başkanının böyle olumlu bir yaklaşımla ve bir demokrasi dersi verircesine, bir takım AB’li parlamenterlerin aksine, anamuhalefet lideriyle görüşmelerine başlaması Türk demokrasisi bakımından bence iyiye bir işarettir. O nedenle görüşmeden memnun ayrıldık" dedi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Loğoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile yaşananların gündeme gelmediğini söyleyerek, "Brüksel’de zaten bir şey yaşanmadı. Bize göre çok anlamsız bir olay cereyan etti. Onun cevabını biz hem orada verdik hem de Türkiye’de" ifadelerini kullandı.
"Suriye konusunda AB’nin görüşü nedir?" şeklindeki soru üzerine Loğoğlu, Suriye konusunda AB içinde tam bir görüş birliği olduğundan söz etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.
(İHA)