BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.394,13
HABER /  GÜNCEL

Kimler oruç tutmamalı?

Ramazan yaklaştı. Uzmanlar uyarıyor. Kimler oruç tutmalı, kimler tutmamalı?

Abone ol

Ramazan ayı yaklaşırken uzmanlar, uyarıyor. Kimler oruç tutmalı, kimler tutmamalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün;

''Parkinson, Alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, daha önce mide
ülseri ve kanaması geçirenler, şeker, kalp ve tansiyon, mide ve bağırsak
hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler,
düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme
döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emzirenlerin'' oruç tutması sakıncalı olanlardan bazıları olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. İlgün,  ''İftarda özellikle, iftariye adı altında yenen şarküteri ağırlıklı besinlerden az tüketin. Hamur işi yiyecekler ve pideyi asgari miktarda yiyin. Yemeği yavaş yiyin, iyi çiğneyin. İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine ağırlık verin. İftar yemeğini fazla kaçıranlar rahatlamak için soda gibi gazlı içecekleri ellerinden bırakamıyor. Sodayı fazla kaçırmayın, su ve ayran tüketin. Hazır meyve sularını az tüketin'' dedi.

İFTAR SONRASI SİGARA VE SPOR
 Koptagel İlgün, ''Dolu olan mide de sindirim sırasında oksijeni tüketeceğinden, sigaranın verdiği zarar daha da artacaktır'' dedi.

''Ramazan ayında en fazla yapılan hatalar arasında tok karnına ağır spor yapmak geliyor'' diyen Prof. Dr. Koptagel İlgün, halı sahada top oynamak, koşmak, spor salonuna gitmek yerine, iftardan birkaç saat sonra ritmik yürüyüş yapmanın sağlık açısından daha yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

DİYETİSYEN ÖNERİLERİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak da, Ramazan'da iftar ve sahur dışında 2 ara öğünle toplam 4 öğün beslenilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Su, zeytin, peynir veya hurma gibi yiyeceklerden birer parçayla oruç
açıldıktan sonra yemeğe çorbayla devam edilmesi gerektiğini ifade eden Talak, daha sonra ağır olmayan sebze, ızgara ve salata gibi yiyecekler tüketilmesine özen gösterilmesini tavsiye etti.

Talak, ağır olmamak koşuluyla sütlü tatlı veya meyvenin ara öğün olarak
tercih edilebileceğini dile getirerek, ''Sahurda ise susamaya neden olmayacak hafif, bol lifli, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltıya dayalı besinler tüketilmeli'' diye konuştu.