BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.416,78
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kimdir bu Mustafa Sabri? Atatürk'e ölüm fetvası verdi adı okulda

TOKAT'taki bir imam hatip lisesine Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk ve Kuvayi Milliye kuvvetleri için ölüm fetvasını kaleme alan Mustafa Sabri’nin adının verildiği ortaya çıktı. Peki Mustafa Sabri kimdir ölüm fetvasında ne vardı?

Abone ol

Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk ve Kuvayi Milliye kuvvetleri için ölüm fetvasını kaleme alan Mustafa Sabri’nin adının Tokat’ta yeni açılan bir imam hatip lisesine ortaya çıktı. Yazılı açıklama yapan Eğitim- Sen, okulun isminin derhal değiştirilmesini istedi.

Mustafa Sabri’nin adının daha önce Tokat’ta kurulan vakfa verildiği ve emekli öğretmen Hami Karslı’nın açtığı davanın ardından vakfın isminin değiştirildiği ortaya çıktı. Eğitim-Sen Tokat Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mustafa Sabri hakkında şu bilgiler verildi.

-“Damat Ferit hükümetinde şeyhülislam olarak görev yapan 1869 Tokat doğumlu Mustafa Sabri; Mustafa Kemal için ‘Sultan Osman Oğlunun’ makamına geçmek isteyen kişi diyen, aynı zamanda İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ne mensup bir kişidir. İstanbul hükümetinin, Anadolu’daki milli mücadele hareketine karşı yumuşak davrandığını savunmuş, Sevr Antlaşması’nın kabulünü ısrarla istemiş hatta bunun için eşinden bile eleştiri almıştır. Milli Mücadele’ye karşı daima olumsuz tutum ve davranışlar içerisinde yer alan Mustafa Sabri, Cumhuriyete ve Atatürk’e karşı devamlı kin ve nefret kusan bir kişi olmuştur.

Mustafa Sabri kimdir?

Damat Ferit’in şeyhülislamı olarak görev yapan Mustafa Sabri, Atatürk için ölüm fermanı hazırladı.1922’de Milli Mücadele’nin kazanılmasından sonra önce Yunanistan’a kaçtı,  ardından Mısır’a geçerek ölene kadar bu ülkede kaldı.