BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kim ilk bombasını patlattı, ordu alarma geçti

Kuzey Kore Resmi Ajansı, 'Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini' duyurdu.

Abone ol

Kuzey Kore, Kim Jong-Un liderliğindeki ilk nükleer denemesini yaptı. Bunu ortaya çıkaran ise bir deprem oldu. ABD Başkanı Obama, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini "büyük bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

Şinhua ajansının haberine göre, Pyongyang mahreçli haberine göre Kuzey Kore ajansı, "ülkenin ABD'nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini" açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, yerel saat ile 11.57'de Kuzey Kore'nin nükleer deneme alanında deprem olduğunu ve bunu ''Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı" yönünde değerlendirdiklerini açıklamıştı. Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

ORDU ALARMDA

Güney Kore Savunma Bakanlığı, ''Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını'' bildirmişti.Şinhua ajansının Güney Kore kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde, Kuzey Kore'de depremin meydana gelmesinin ardından, bunun "ülkenin üçüncü nükleer testini yaptığının potansiyel sinyali olduğu" kaydedildi. Çin sismoloji yetkilileri de 4,9 şiddetinde sarsıntının yaşandığı ve derinliğinin "sıfır" kilometre olduğunu duyurdu.

Güney Kore'nin YONHAP ajansı, Kuzey Kore'nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57'de depremin tespit edildiğini ve bu bölgenin nükleer deneme alanı olduğunu duyurdu. "Kuzey Kore'nin denemesinin" ardından, Güney Kore ordusu sınır ötesi potansiyel provokasyonlar için alarm durumuna geçti.Haberde, Güney Koreli bir yetkilinin "Kuzey Kore'nin nükleer deneme planına ilişkin ABD ve Çin'i uyardığı" bilgisini de yer verildi. Ancak Kuzey Kore henüz olayı doğrulayan bir açıklamada bulunmadı.Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

ÇİN'DE 5.1 ŞİDDETİNDE DEPREM

Çin'in kuzeybatısındaki Çinghay eyaletinde 5,1 şiddetinde deprem meydana geldi. Çin Deprem Ağları Merkezi depremin merkez üssünün Hayşi Moğol ve Tibet Özerk bölgesinde olduğunu ve yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini açıkladı. Depremde, can ve mal kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

BÜYÜK BİR PROVOKASYON

ABD Başkanı Barack Obama da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin dünya güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Obama, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini "büyük bir provokasyon" olarak nitelendirdi. ABD Başkanı Obama, Pyongyang'ın nükleer programına karşı olan koalisyonla daha sıkı işbirliği yapılacağını da vurguladı. Kuzey Kore'nin Kuzey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında gerçekleştirdiği nükleer deneme, Güney Kore ve Çin tarafından 4.9 büyüklüğünde bir deprem olarak duyuruldu.

NÜKLEER DENEMEYİ KINADILAR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesini kınadı.Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban, nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.Pyongyang'ın, uluslararası toplumun provokasyondan sakınılması yönündeki çağrılarına karşı gelmesinin üzücü olduğunu dile getiren Ban, Kuzey Kore'ye bir kez daha nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin birlik ve bütünlük içinde gerekli adımları atacağına inandığını ifade etti.Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nin bugün konuya ilişkin acil olarak toplanacağı öğrenildi.-CTBTO da Kuzey Kore'de sismik hareketi teyit etti-Merkezi Viyana'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) de Kuzey Kore'de 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölgede sismik hareketliliği teyit etti.CTBTO'dan yapılan açıklamada, sismik hareketliliğin patlama nedeniyle oluşan türden bir hareketlilik özelliği gösterdiği kaydedilerek, hareket merkezinin kabaca 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölge olduğu vurgulandı.