BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Kim AK Parti kapatılsın dedi? 

Anayasa Mahkemesi'nin 11 asil üyesi, hangi zamanda kim tarafından atandı? Hangisi kabul oyu, hangisi ret oyu verdi?

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin 11 asil üyesinden 8'i 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2'si merhum Turgut Özal, biri de Süleyman Demirel tarafından atandı. Sezer'in atadığı 8 asil üyeden 6'sı iddianamenin Gül ile birlikte kabulüne oy verdi, ikisi ise karşı çıktı.

 

YARGI ÇEVRELERİ: 2 SÜRPRİZ OY VAR

 

Daha önce Refah ve Fazilet Partileri'nin kapatılma davalarında karşı oy açıklayan Haşim Kılıç ve Sacid Adalı'nın bu davada da karşı oy kullanması sürpriz olarak karşılanmadı. Ancak, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atadığı Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli'nin "ret" oyları yargı çevrelerince sürpriz olarak değerlendirildi. Özgüldür, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Sekreteri Hakim Albay olarak görev yaparken Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Kurulu'nca gösterilen üç aday arasından seçilmişti. Kaleli'nin yedeksubayken "askeri savcı" olarak çalıştığı da biyografisinde özellikle belirtiliyor.

İşte Anayasa Mahkemesi'nde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sunduğu "Kapatma davası iddianamesine" "kabul" ve "ret" oyu kullanan üyeler...

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç: 1950 doğumlu. Turgut Özal tarafından 1990 yılında Sayıştay üyeliğinden yüksek mahkeme üyeliğine seçildi. Gül dışındaki bölüme kabul oyu verdi.

 

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt: 1953 doğumlu. Üst düzey yöneticiler kontenjanından Ahmet Necdet Sezer tarafından seçildi. Kabul oyu verdi.

 

Sacit Adalı: 1945 doğumlu. Turgut Özal tarafından üst düzey yöneticiler ve avukatlar kontenjanından 1993'te üyeliğe seçildi. Gül dışındaki bölüme Kabul oyu verdi.

 

Fulya Kantarcıoğlu: 1948 doğumlu. Süleyman Demirel tarafından 1995'te Danıştay kontenjanından seçildi. Kalan görev süresi 5 yıl. Kabul oyu verdi.

 

Ahmet Akyalçın: 1949 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay kontenjanından 2000'de üyeliğe seçildi. Kabul oyu verdi.     

 

Mehmet Erten: 1949 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay'dan 2002'de üyeliğe seçildi. Kabul oyu verdi.

 

Serdar Özgüldür: 1955 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından 2004'te Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından üyeliğe seçildi. Gül dışındaki bölüme kabul oyu verdi.   

 

Abdullah Necmi Özler: 1945 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Askeri Yargıtay üyeliğinden 2004'te üyeliğe atadı. Kabul oyu verdi.

 

Şevket Apalak: 1945 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay üyeleri arasından 2005'te atandı. Kabul oyu verdi.

 

Serruh Kaleli: 1954 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından avukatlar kontenjanından 2005'te atandı. Gül dışındaki bölüme kabul oyu verdi.

 

Ayla Perktaş: 1949 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay'dan 2007 yılında bu göreve atandı. Kabul oyu verdi.

 

PARTİ KAPATMADA ARANAN OY

 

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için 11 asil üyesinin en az 7'sinin "evet" oyu gerekiyor. Anayasa Mahkemesi temelli kapatma yerine, Hazine yardımından yoksun bırakma kararı da verebilecek.