BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39
HABER /  GÜNCEL

Kilimli maden grevi son durum bağlantı kesildi 28 madenci...

ZONGULDAK Kilimli'deki maden ocağında madencilerin grevi bugün 9'ncu gününe girdi. Kilimli maden ocağında 28 madenciyle bağlantı kesildi. Kilimli maden grevi son haberleri sizler için derledik.

Abone ol

ZONGULDAK Kilimli'de 9 gün önce başlayan madenci grevi tehlikeli boyutlara ulaştı. 85 kişiyle başlayan ve 9 günün ardından 28 kişiyle devam eden Kilimli maden grevi ölümle sonuçlanacak derece tehlikeli boyutlara ulaştı. 9 gündür seslerini duyaramayan madenciler maden ocağında göçük yarattılar. Grevin yapıldığı maden ocağına dışarından giriş yapılamıyor. Aynı şekildeki madencilerin dışarı çıkması da mümkün değil. Dün akşam saat 16.00’dan itibaren madencilerden haber alınamıyor.

KİLİMLİ MADENCİ GREVİ NEDEN YAPILIYOR?

Deka Madencilik ile Balçın Madencilik’e ‘Paralel devlet yapılanması’ iddiasıyla yürütülen soruşturması kapsamında kayyum atandı. TTK’nın (Türkiye Taşkömürü Kurumu) kiracısı konumundaki Deka’da 130, Balçın’da ise toplam 115 madenci eyleme başladı. 

Kayyum ataması sonrası 245 madenci yaklaşık 4 aydır maaş alamıyor. Madencilerden 85’i, 9 gün önce kendilerini madene kapatmıştı. Açlık grevine başlayan madenciler, “Gerekirse ölene kadar madendeyiz” diyerek haklarını talep etmişti. 

Kilimli maden grevi son durum işçilerden haber alınamıyorKilimli maden grevindeki 28 işçiden dün saat 16.00 itibariyle haber alınamıyor. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başkanlığında, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu, Ünal Demirtaş, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’dan oluşan heyet, dün maden işçileriyle görüşmek için kömür ocağının bulunduğu yere gitti. Zonguldak Valiliği vekillerin madene girişine izin vermeyince, sıfır kottaki ve 1500 metre uzakta eylem yapan maden işçileri vekillerin yanına maden ağzına geldi.

KENDİLERİNİ ÖLÜME TERK ETTİLER

Hürriyet'in haberine göre, madencilerin temsilcisi Ömer Kaplan, yaşananları şöyle özetledi:

“9 gündür madendeyiz. Dün gece hastalandığım için beni yukarı çıkardılar. Hastaneye gittim sonra emniyette ifade verdim. Bugüne kadar da rahatsızlanan arkadaşları yukarı çıkardık. Şu anda 28 kişi içeride var. Bugün CHPli vekillerden sonra arkadaşlar madenin ağzında göçük oluşturdu. Bu konu konuşuluyordu ancakyapılıp yapılamaycağı net değildi. Şu anda madencilerin olduğu yere ulaşamıyorum. Ocaktaki işçiler madenen ağzına barikat kurar gibi, kontrollü bir göçük yaptı. Dışarıdan içeriye girilmiyor. Ama içeriden dışarıya da çıkış yok. Saat 16.00’dan bu yana içeriden haber alamıyoruz. Kendilerini ölüme terk ettiler...

kilimli madenci grevi son dakika gelişmeleri

DAYANACAK GÜÇLERİ YOK

Artık dayanacakları güçleri de yok. Çünkü içerisi çok soğuk. Açlık var. Oksijen ve yeterince su veriliyor. Ancak şartlar zor. Ateşi yükselen, kusanlar oluyor... Bugüne kadar bir sonuç alınamadığı için bu yolu tercih ettiler. Daha önce Zonguldak İl Emniyet Müdürü de madene geldi. Ancak bir sonuç alınamadı. İçeride bir sıhhiye eğitimi alan kardeşimiz vardı. O da rahatsızlandığı için çıkarıldı. Şu anda bir çalışma yok. Öylece bekliyorlar. Polis sıkı güvenlik önlemi aldı. Kimseyi madenin ağzına yaklaştırmıyor."