BIST 10.265
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.394,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçrdaroğlu'nun Baykal'dan farkı

Kılıçdaroğlu 'rejim' yerine halkın gündemine odaklandı. İşte yurt gezilerinden çıkan Kılıçdaroğlu portresi..

Abone ol

Kurultay konuşmasında rejim ve laiklik konulu 'korku söylemleri' yerine halkın sorunlarına eğileceği işaretini veren Kılıçdaroğlu, yurt gezilerinde de vatandaşın öncelikli gündem maddelerine yoğunlaştı: İşsizlik, yoksulluk...

Zaman'dan Habib Güler Kılıçdaroğlu'nun yurt gezilerini mercek altına aldı ve onun konuşmalarından nasıl bir yol izleyeceğinin ipuçlarını yazdı.. CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu, görevdeki ilk ayını tamamladı. Yoğun bir yurtiçi gezi programı sürdüren Kılıçdaroğlu, bu süre zarfında 10 il ve 30'u aşkın ilçede halka hitap etti.

EKONOMİDE İDDİALI KONUŞUYOR

Kemal Kılıçdaroğlu, her konuşmasında öncelikle bulunduğu bölgenin sosyal ve ekonomik sorunlarına değiniyor. Esnafın kepenk kapattığını, çiftçinin icralık olduğunu, emeklinin hükümet tarafından ezildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde bu kesimlerin sorunlarını çözecekleri vaadinde bulunuyor.

EV KADINLARINA NAKİT PARA

En somut vaatlerinden biri mazottan ÖTV'yi çıkarmak. Böylece mazotta yüzde 50 indirim olacağını belirtiyor. Emeklilere intibak yasası uygulayarak milli gelirde yaşanan artışların bu kesime de yansıyacağını kaydediyor. Sosyal yardımların gıda paketleri şeklinde değil nakit olarak ve ev kadınları adına açılacak banka hesaplarına yatırılacağını belirtiyor. "Bir evde akşam tencere kaynamazsa, bir çocuk yatağa aç girerse o gece sabaha kadar uyumak bize haram olsun." diyerek iddialı cümleler de kullanıyor.

SÖYLEMLERİNDE AYET VE HADİSLER VAR

CHP liderinin konuşmalarında dini temalı ifadelerin yanı sıra ayet ve hadislere yer verilmesi dikkat çekiyor. "İnsan, inançlarıyla ve etnik kimliğiyle Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır ve başımızın üstünde yeri vardır." diyerek, Kur'an-ı Kerim'de insanın en şerefli mahlukat olduğuna yönelik ayetlere göndermede bulunan CHP lideri, iktidarları döneminde fakirlere yapılacak yardımı gizli tutacaklarını belirtirken de "Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek." hadisini sık sık tekrarlıyor. "Allah'ın izniyle yoksulluğu tarihe gömeceğiz." diye konuşuyor.

AK Parti'yi inanç ve etnik kimlik sömürüsü yapmakla suçlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Allah ile kul arasına kimse giremez. Birisi Allah'la kul arasına girip siyaseti dinle beraber kullanıyorsa, bilin ki o adam en büyük sahtekarlardan birisidir." ifadelerini kullanıyor. Herkesin inancının başlarının üstünde yeri olduğunu belirterek, inanç konusunu asla siyasete alet etmeyeceklerini savunuyor.

Kılıçdaroğlu'nun mesajlarında dinler tarihinden de alıntılar var. Adaleti ile ünlü Hz. Süleyman'ı sık sık gündeme getiren CHP lideri, "Sandık gelecek önünüze. Süleyman sizsiniz. Mühür sizin elinizde olacak. Hz. Süleyman mührü adaletten yana kullandı, doğruluktan yana kullandı, kul hakkı yemeyenlerden yana kullandı." diye sesleniyor. Bir yandan 'haram' yemeyeceklerini anlatıyor, diğer yandan da "Helal süt emmiş kim varsa CHP'nin çatısı altına bekliyoruz." çağrısında bulunuyor.