BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'nun masasındaki Köşk anketi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptırdığı ankete göre Erdoğan'ın Köşk seçimini kazanma ihtimali neredeyse yüzde sıfır!

Abone ol

Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan ankette, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdullah Gül'ün tekrar aday olması durumunda seçileceği belirtiliyor. CHP'nin anketine göre Erdoğan'ın Köşk'e çıkma ihtimali sıfır.. Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer, bugünkü köşesinde o ankete dair ayrıntıları yazdı..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'nun Cumhurbaşkanlığı seçimi nde Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan tercihleri arasında kalsa Gül'den yana tavır alacağını belirten açıklamasının, bazı parti yöneticileri ile milletvekillerinin bir bölümünde rahatsızlık yarattığı izlenimi edinmiştik.

Nitekim, önceki gün Genel Merkez'deki odasında yaptığımız ziyarette konunun CHP yönetim katında da gündeme geldiğini öğrendik. Kılıçdaroğlu röportajda o sözlerin önü ve arkasındaki ifadelerine dikkat çekerek tutumunun yanlış anlamaya imkân vermeyecek kadar net olduğunun altını çizdi.

ERDOĞAN'IN SEÇİLME İHTİMALİ NEREDEYSE YOK

Kılıçdaroğlu'na göre CHP'nin 2014 Çankaya seçiminde Gül'ü desteklemesi gibi bir durum söz konusu değil. Bir kere mutlaka kendi adaylarını çıkaracaklar. Karşılarındaki rakip eğer Başbakan Erdoğan olursa Kılıçdaroğlu'na göre "Seçimi yüzde 100 CHP adayı kazanır."

ABDULLAH GÜL'ÜN ADAY OLMASI DURUMUNDA

CHP lideri ve kurmayları bu olasılık üzerinde çalışmalara başlamış bile. Masasındaki anketlere göre Gül'ün aday olması durumunda, Erdoğan'ın kazanma şansı yine 'sıfır.'

MHP KANADI ABDULLAH GÜL İSMİNE YAKIN

Peki CHP'nin adayının şansı var mı Gül'e karşı?

Kılıçdaroğlu'na göre "CHP parti kimliğinden ziyade demokrat ve saygın kimliğiyle öne çıkan bir isim" ile seçimin kazanılması imkânsız değil. Ancak CHP'den çok MHP'nin tavrına bağlı. Çünkü anket sonuçlarına göre MHP tabanı diğer adaylar karşısında Gül'ü seçmeye daha yatkın bir konumda.

SOSYOLOGLARA GÖRE SONUÇ ERDOĞAN'A YARAR

Tartışılan "Gül'e destek" açıklamasıyla ilgili partinin toplum bilimci isimleri Kılıçdaroğlu'na, kendisinin de hak verdiğini anladığımız ince bir uyarıda bulunmuşlar:

"Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki makası açma niyetiyle söylemiş olsanız bile bu sözler tam tersi etki de yaratabilir. Kamuoyu önünde Gül'e böylesine açık destek verirseniz, karşı cephe de Erdoğan'ın arkasında daha da kenetlenecektir."

CHP liderinin bu uyarıyı ne kadar ciddiye aldığını bu konuda bundan sonra yapacağı açıklamalardan anlayacağız.