BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu: Rövanşist olmayacağız

Koalisyon görüşmeleri öncesi kritik açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, AK Parti'ye mesaj yolladı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüzde 60'lık blokla hükümet" ihtimalinin zayıfladığını, ülke için AK Parti ile masaya oturabileceklerini söyledi.

Olası AK Parti-CHP koalisyonunda "İktidarın yedek lastiği ya da koltuk değneği" olmayı kabul etmeyecelerini belirten Kılıçdaroğlu, yolsuzluklar ve MİT TIR'ları meselelerinde de beklentinin aksine 'intikamcı' hareket etmeyeceklerinin altını çizdi.

Asgari ücretin 1500 TL olması, emekliye iki maaş ikramiye ve taşeron işçiliğin kaldırılması konularında ısrarcı olacaklarını belirten CHP lideri, seçim sonrası açıkladıkları 14 maddenin temel ilkeleri olduğunu söyledi.

AK Parti-CHP koalisyonu mu olacak? Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'ye kapı aralayan mesajlarıyla dikkat çekti. Cummuriyet gazetesi yazarlarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kritik açıklamalar yaptı.

DAVUTOĞLU'NDAN CUMHURBAŞKANI İLE İLGİLİ ÖZEL TALEBİ OLACAK MI?

Cumhurbaşkanının, koalisyon görüşmelerinde gündeme gelmesini hiç doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanı kendi yerinde oturuyor zaten. Ondan istediğimiz temel bir kural var; onu da defalarca seslendirdik, kendi anayasal çizgilerine çekilsin o kadar. Onun koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmasını asla doğru bulmuyoruz.

17-25 ARALIK VE MIT TIR'LARI GELECEK Mİ?

Onlar da gelir ama hemen gelmez. Sanki böyle Erdoğan’dan intikam alıyormuş gibi bir havayı da vermek istemiyoruz. Bu normal akışı içinde parlamentoya gelmeli ve gerçekten hukuk kuralları içinde gelmeli. Yeni deliller, suç unsurları çıkmalı ki sağlıklı bir şekilde, önyargısız oturulup görüşülebilsin, tartışılabilsin. Öbür türlü vatandaşın aklında şu olmasın; “bunlar geldiler, intikam hırsıyla hareket ediyorlar, bir rövanş gibi...” Toplumda böyle bir beklenti de var ama bu CHP’ye yakışmaz. “Meclis çoğunluğumuz var, intikam hırsıyla gidelim, üstüne yürüyelim. Biz bunu hallederiz” demek Kenan Evren’in yargılanmasına benziyor.

BÜROKRASİDE EVRAK MI YAKILIYOR?

Şu aşamada henüz yok. Bürokraside evrak yakma, dosya yok etme gibi bir sürecin yaşandığı yönünde bilgiler geliyor. Ama sonuçta hangi bilgi yok edilirse edilsin, izi mutlaka bürokraside vardır.

ERKEN SEÇİM OLURSA

CHP açısından çok farklı bir tablonun çıkacağını sanmıyorum. Üç aşağı beş yukarı HDP’ye kaptırdığımız oylar meydanda zaten. Koalisyon görüşmeleri devam ederken, Genel Kurul’da bir fikir birliğiyle seçim yasası gibi konularda bir önerge ya da yasa değişikliği düşünüyor musunuz? Başkanlık divanı ve komisyonlar oluşmadan parlamento çalışamaz. Komisyonlar oluşur mu, oluşmaz mı onu bilmiyoruz. Çünkü şöyle; eğer erken seçimi düşünürlerse komisyonları oluşturmayabilirler. Erdoğan engel.

YÜZDE 60'LIK BLOK KAPANDI

O ihtimal bizden çok sayın Bahçeli’ye ait bir ihtimal. Sayın Bahçeli eğer “yüzde 100 olmaz” diyorsa zaten söyleyecek fazla bir şeyimiz yok. Yüzde 60’lık bloğun bir hükümet kurma şansı büyük ölçüde yok. Görünen tablo bu.

ADAYLIĞI KOALİSYONUN ŞARTI MI?

Hayır. Deniz Bey koalisyonun bir şartı değil. Zaten böyle bir görüşme hiç olmadı. Bir de şunu düşünmemiz gerekiyor; Meclis Başkanlığı, aslında bir protokol görevidir. Cumhurbaşkanı gibi Meclis Başkanı’nın büyük yetkileri falan yok. Cumhurbaşkanı ile benzer yetkilerle donanan bir Meclis Başkanı olsa deriz ki, “tamam bu koalisyon için bir ön koşul olabilir.” Ama yok öyle bir şey.