BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.491,66
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu Feyzioğlu ile bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldi. <br/>CHP Genel Başkanı Kema...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBB Başkanı Feyzioğlu’nu kabul etti. Yeniden yargılama ve gündemin değerlendirildiği görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Haluk Koç ve Bülent Tezcan da katıldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Temasları çerçevesinde CHP Genel Başkanı ve yönetimiyle bir araya geldiklerini kaydeden Feyzioğlu, “Türkiye’nin malumunuz cayır cayır yanan iki gündemi vardır. Birinci gündem yolsuzluklardır, ikinci gündemde özgürlüktür. Biz her iki gündeminde sonuna kadar takipçisiyiz ve bugün öğlen ifade ettiğim üzere çalışmamızı bitirdik. Kamuoyuna sözünü ettiğimiz taslağı Adalet Bakanlığına verdik. CHP’nin de yeniden yargılama konusunda oldukça benzer bir taslak, teklif sunduğunu inceledik. Bu da bizi çok mutlu etti. Demek ki ortak akla birlikte çalışarak bütün siyasi partilerle, bakanlıkla, ilgili sivil toplum örgütleriyle, ilgili kesimlerle çalışarak ulaşmamızın mümkün olduğunu da gördük. Bu bizi son derece sevindirdi. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yarında biliyorsunuz HSYK’nın yapısını, görevlerini yakından ilgilendiren çok kapsamlı bir kanun değişikliği geliyor. Bu kapsamda da çalışmamızı tamamlamak üzereyiz. Yarında Meclis’te komisyon çalışmalarına TBB olarak güçlü bir kadro ile katılacağız ve düşüncelerimizi ifade edeceğiz. Adalet Bakanı kurulun içinden çıksın diye mücadele verirken bütün bir sistemi neredeyse doğrudan doğruya Adalet Bakanına bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini elbette benimsememiz mümkün değil, bu konuda da çalışmalarımızı yapmaya başladık ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN YOLSUZLUK SORUŞTURMASI GÜNDEMİDİR, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ GÜNDEMİDİR”
Bir gazetecinin, “Görüşmelerinizi yolsuzluk gündemini çaptırdığına ilişkin bazı eleştirilerde oldu. Hatta CHP’den de bu yönde bazı açıklamalar vardı. Sayın Kılıçdaroğlu, size bu yönde uyarı yaptı mı, yoksa bu temaslarını desteklediğini mi söyledi” sorusu üzerine ise Feyzioğlu, şunları söyledi:
“Asla öyle bir şey gündeme bile gelmedi. Yolsuzluk soruşturması başladığı günden itibaren neler yaptığımızı ben neler yaptığımızı Sayın Kılıçdaroğlu’nun takip ettiğine eminim ama bir hafıza tazelemesi anlamında bunları da tek tek sıraladık. Tüm kamuoyunun malumlarıdır, adli kolluk yönetmeliğinde idareyi savcıların bir adeta bir amiri, bir denetçisi haline getirecek olan yönetmelik değişikliğinin iptali davası bizim tarafımızdan açılmıştır. Birkaç gün içinde de bizim açtığımız dava üzerinden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Ben bu soruşturma başladıktan sonra çok sayıda şehir gezdim onun üzerinde şehre gitmişimdir ve gittiğim her yerde yolsuzluk soruşturması dolayısıyla gündeme düne kadar getirilmeyen suçsuzluk karinesi, lekelenmeme hakkı, adil yargılanma hakkı tüm bunların Türkiye’de bulunan bütün yurttaşların hakkı olduğunu mukayeseleriyle birlikte yurttaşlarımıza anlattık. Açık yüreklilikle düşüncemizi ifade edeyim: Türkiye’nin özgürlük meselesini gündeme getirmek, kumpas kuruldu iddiaları üzerine artık duvarlarla konuşmaya başlayan isyan etmiş insanların çığlığını dile getirip yurttaşlarımız için adil yargılama istemek gündem değiştirmek değil. Türkiye’nin cayır cayır yanan gündemini haykırmaktır, görevimizin gereğidir bu. Bunu gündem değiştiriyor olarak takdim etmek ve adeta bizi anlamadan dinlemeden suçlamak asıl işte bu Türkiye’nin gündemini değiştirmektir. Türkiye’nin gündemini kimsenin değiştirmemesini diliyoruz biz. Türkiye’nin yolsuzluk soruşturması gündemidir, özgürlük mücadelesi gündemidir. O yüzden hayır CHP Genel Başkanı böyle bir düşüncesini ifade etmedi bu da böyle bir düşüncesi olmadığı anlamına geliyor.”

“BİZİM TEKLİFİMİZİN HİÇBİR YERİNDE AF YOKTUR”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de bugün randevuları olduğunu da hatırlatan Feyzioğlu, Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a af getiriyorlar diye programı iptal ettiğini anlatarak, “Bizim teklifimizin hiçbir yerinde af yoktur. üstelik PKK terör örgütünün başının herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı hukuk, fiili şeklide hukuki durumunu etkileyecek bir değişiklikte söz konusu değildir. Temmuz 2012’den sonra verilmiş olan mahkumiyet kararlarını etkileyecek bir durumdur. Eğer bugün randevu iptal edilmemiş olsaydı yanlış bilgilendirdiği hususların doğrusunu anlatma imkanı bulacaktık ve kendisine diyecektik ti: Öcalan’ın mahkumiyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu da tüketilmiş ve orası da kapanmıştır. Dolaysıyla hiçbir şeklide artık yararlanabileceği bir hukuki yol kalmamıştır. Bunları anlatacaktık kendisine, hala bizim iyi niyetimiz bakidir. Davet ederlerse gider anlatırız” şeklinde konuştu.

“SİYASİ PARTİLER KANUNA GÖRE, SİYASİ PARTİLERİ GENEL BAŞKANLAR TEMSİL EDER”
Bir gazetecinin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın Feyzioğlu’na yaptığı eleştiriyi ve CHP ve TBB’nin tekliflerini Adalet Bakanlığına sundukları halde neden görüşmediklerini sorması üzerine Feyzioğlu, “ Siyasi Partiler kanuna göre, siyasi partileri genel başkanlar temsil eder. Biz bugün bu kurumun genel başkanı ile görüştük. Söylenmesi gereken bir şey olsaydı bize söylerdi. Dolayısıyla Sayın Toprak’ın ne dediğini bilmiyorum ama CHP Başkanı’nın ne dediğini biliyorum. Böyle bir düşünce ortaya koymadı. Demek ki CHP’nin böyle bir düşüncesi yok. Olamazda zaten özgürlüğü temel değer olarak kabul etmeyen bir siyasi partinin olacağını düşünmek dahi istemiyorum. Adalet Bakanı kamuoyuna bir açıklama yaptı. Gündemimiz fevkalade yoğun olduğu için, önümüzdeki hafta içinde görüşeceğiz dedi ama biz verdiğimiz sözü yerine getirdik ve taslağı verdik. İşler olması gerektiği gibi yürüyor. Bizde devlet adamlığı avukatlık kanunun bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde titizlikle ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)