BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.503,64
HABER /  GÜNCEL

Afganistan Taliban üyesi tutukluları salıveriyor

Afganistan, ABD'nin güvenlik tehdidi olarak gördüğü onlarca mahkûmu, elde yeteri kadar suç delili olmadığı gerekçesiyle salıvermeye karar verdi.

Abone ol

Afganistan devlet başkanlığından yapılan açıklamada ABD'nin güvenlik tehdidi olarak gördüğü onlarca mahkûmun, elde yeterince suç delili olmadığı gerekçesiyle, serbest bırakılacağı duyuruldu.

Açıklamada, daha önce ABD tarafından tutuklanan 88 kişiden 72'siyle ilgili yeterli delilin bulunmadığı belirtildi.

Afganistan'ın bu adımının iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratacağı belirtiliyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Devlet Başkanı Karzai'nin Washington'la güvenlik anlaşmasını imzalamayı reddetmesi nedeniyle gergin durumda.

Marttan bu yana yüzlerce kişi serbest

Amerikan yönetimi, mahkûmların ABD ve NATO birliklerine yönelik öldürme ve yaralama olaylarına karıştığını belirterek bu kişilerin salıverilmesine kesinlikle karşı çıkıyor.

Kabil yönetiminin 2013 Mart'ında Bagram hapishanesinin yönetimini devralmasından bu yana, söz konusu hapishanede kalan yüzlerce kişi serbest bırakıldı.

Afgan hükümeti 88 mahkûmdan 45'iyle ilgili herhangi bir delil bulunmadığını, 27 kişiyle ilgili delillerinse bu kişilerin yargılanması için yeterli olmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Karzai'nin sözcüsü Aimal Faizi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Hiçbir neden bulunmadan masum Afgan yurttaşlarının aylar ve yıllar boyunca tutuklu olarak kalmalarına izin veremeyiz" dedi.

Karzai'nin reddettiği ve ikili ilişkilerin gerginleşmesine neden olan anlaşma, binlerce Amerikan askerinin 2014'ten sonra Afganistan'da kalmasını öngörüyordu.

Washington, 2014 yılı ötesinde Afganistan'da kaç ABD askeri kalacağını planlamak için bunu gerekli görüyor.