BIST 10.429
DOLAR 32,69
EURO 34,88
ALTIN 2.448,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu emekli üzerinden vurdu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'te grup toplantısında gündemi değerlendiriyor.

Abone ol

İNTERNETHABER

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Meclis'te Parti Grup Toplantısı'nda konuştu. CHP lideri AKP'ye yüklendi, özellikle emekliler üzerinden hükümeti vurdu.

Kılıçdaroğlu ilk olarak yaptığı yurt gezisindeki izlenimlerini aktardı. AKP'nin 8 yıldır Anadolu'ya tek bir çivi bile çakmadığını söyledi.

"Gittiğimiz gezilerde vardığımız sonuç şu: Amasya'da tam 8 yıldır AKP tek bir çivi bile çakmamış. Eskiden 26 fabrika varmış, 18' e düşmüş.

Tokat'ta bir sürü vaat verilmiş, hiçbiri yerine getirilmemiş. Yakın ışıkları Türkiye boydan boya aydınlansın demişlerdi. Şimdi ise ampulü söndürme zamanıdır.

Sayın Başbakan çok sık övünür "verdiğimiz sözleri yerine getirdik" diye. 2002'de Başbakan Tokat'a verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmemiş."

AKP artık Türkiye için bir karabasandır. Halkın sorunlarından kopmuştur, çözüm üretemez hale gelmiştir. Sayın başbakanın yaptığı dedikodu üreterek, suni gündemler yaratarak halkın sorunlarını görmezden gelmek, halkı gerçek gündemden koparmaktır.

BAŞBAKAN NEREDEYSE ŞEHİTLERİ SUÇLAYACAK

CHP Genel Başkanı son ayların değerlendirmesini yaparken şehitleri ve maden ocağındaki ölümleri de hatırlattı.

"Açılımdan bu yana verdiğimiz şehit sayısı 118. Son olarak kocasını yalnız bırakmamak için, eşinin yanında olan Pınar Akdağ’ın şehit edilmesi de hepimizin yüreğini burktu. Neredeyse Başbakan şehitleri suçlayacak. Zemin kaybediliyor, zemin kayıyor, bu oldukça AKP daha baskın olmaya başladı.

Son bir ayda kömür ocaklarında yitirdiğimiz işçi sayısı 31. İkisinin cesedine hala ulaşılamadı. Bu hükümet halka hizmet için değil halka hükmetmek, zulüm uygulamak, onun özgürlüğünü elinden almak için çaba harcayan bir hükümet konumuna gelmiştir. Anadolu kan kaybediyor, Türkiye kaybediyor.

ESNAF BİZİMLE KONUŞMAKTAN KORKUYOR

Gittiğimiz illerde toplantılar da yapıyoruz, oda yöneticileriyle de toplanıyoruz. Dertlerini soruyoruz. Şunu söylüyorlar: Acaba sizinle yapacağımız konuşmayı medyanın olmadığı yerde yapabilir miyiz? Niye dedik. Çünkü sizinle konuşur, derdimizi anlatırsak, ertesi gün vergi denetçileri kapımıza gelir. Bu baskıyı sadece İstanbul'da, basını üzerinde var diyorduk, Anadolu'da da var.

Bir arkadaşımız kitap yazıyor. Yazdığı kitap dolayısıyla soruşturma açılıyor. Daha da önemlisi o kitabı basan yayın evine vergi denetim elemanları geliyor. Bu hukuk halk demokrasi adına yapılıyor. Eğer siz bunları demokrasi hak hukuk adına yapıyorsanız alın o hakkı da demokrasi başınıza çalın.

Tam bir korku imparatorluğu yarattılar. Vatandaşlar telefon açıyor, konuşabilir miyiz diyor. Neden diyoruz, dinleniyoruz diyorlar. Buradan söz veriyoruz, halkın iktidarında özgürlükler sonuna kadar olacak. Yine CHP'nin iktidarında bizi eleştiren medyaya da hak ve özgürlükleri sonuna kadar tanıyacağız. Biz hesap vermenin namus olduğu bir siyasi anlayıştan geliyoruz. Biz eleştiriden korkmuyoruz. Eleştirinin sonu yurttaşın ağzını açmamasıdır, bunun sonu faşizmdir. Kendi demokrasını, kendi işadımını yaratacaksınız. Olmaz demokrasilerde bu olmaz.

EMEKLİ İKİNCİ SINIF VATANDAŞ DEĞİLDİR

Kılıçdaroğlu konuşmasının ikinci bölümünü olduğu gibi emekli sorunlarına ayırdı ve emekli konusu üzerinden hükümeti vurdu.

Bugün emeklilerden sözedeceğiz. 9 milyonu aşkın emeklimiz var. Eşleriyle beraber 13-15 milyon arasında değişişyor. Emeklilere AKP'nin yaptığı oyunları anlatacağım. Emekli gençliğinde çalışan, üreten, alınteri döken, zamanı gelince de yasaya göre emekli olan kişidir. Emekli bu hakkını birileri lutüf verdi diye kazanmaz, çalışırken pirimini öder. Sosyal devletin tapu senedidir. Emekliyi bu ülkenin ikinci sınıf konumuna düşürmeyeceğiz.

EMEKLİ ÜZERİNDEN ERDOĞAN'I VURDU?

[PAGE]



EMEKLİYE MİLLİ GELİRDEN NEDEN PAY VERİLMİYOR

Emeklileri Adalet ve Kalkınma Partisi ikinci sınıf vatandaş haline getirdi. 5555. yasa dedi ki emeklilere milli gelirden pay verilmeyecek.

Soru 1: Siz bu ülkenin ikinci sınıf yurttaşı olmayı kabul ediyor musunuz? Kabul etmiyorsanız bir yıl sonra seçim sandığı önünüze gelecek.
Soru 2: AKP iktidarı döneminde çok önemli gelişme oldu. Dolar milyarderi sayısı Japonyayı geçti. Sizeverilmeyen o milli gelirdeki paylar kime gitti, emekli kahvesinde oturun düşürün.

AKP emeklileri sevmiyor. Niye? Çünkü AKP sosyal devlet istemiyor. Sosyal devlet denir, yaratılan katma değerin hakça bölüşülmesidir. Sosyal devleti istemezseniz dinamiti koyarsınız.

EMEKLİNİN HAKKINI KORUMAK İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE GİTTİK

Bunlar bir yasa çıkardılar. Emekli aylıklarından yüzde 1 sağlık sigortası primi kesilecek diye... Çalışandan değil, emekliden kesiyorlar. Biz itiraz etti. Bu adam çalışırken hepsini ödedi diye... Anayasa Mahkemesine gittik, mahkeme iptal etti. Ne diyor Recep Bey, bunlar diyor, anayasa mahkemesine gidiyorlar. Bizi suçluyorlar. Şimdi emeklilere soruyorum Anayasa Mahkemesi'ne gidip hakkını koruyan CHP'ye mi, yoksa aylığından kesip seni açlığa mahkum eden AKP'ye mi güveniyorsun.

Bir örnek daha vereceğim. Binlerce esnafımız var. Zaten emekli aylığı çok düşük. Ama emekli olduktan sonra dediler ki, çalışırsan senden yüzde 10 keseriz. Bu AKP'den önceydi, doğruya doğru. Ama bunlar dedi ki, yüzde 10 az, yüzde 40'ını keseceğiz. Anayasa Mahkemesi'ne gittik, iptal ettiler, yeni bir düzenleme yap dediler. Şimdi 9 milyon emekliye soruyorum. Sizin hakkınızı savunan CHP' mi aylığınıza göz koyan AKP 'mi? AKP'ye göre biz suçluyuz. Çünkü Anayasa Mahkemesi'ne gittik. Ne zaman suçsuz olacağız, Recep Bey konuşup sen alkışlarsan...

Dost acı söyler, emekten, emekliden yanayız. Biz konuşurken Recep bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz. 9 milyon emekliye ve eşlerine 2 sesleniyoruz. Biz siez çıktık sizin önemli bir kesiminiz de AKP'ye çıktı.

Bu akıl tutulmasını önümüzdeki sandıkta gidermek zorundayız. O nedenle emeklilere söylüyorum. Emekli bu toplumda hak ettiği yere gelmesi gerekir. Ama destek verirse gelir, destek vermezse, çok daha kötü koşullara gelecektir.

BAŞBAKAN 10 MİLYARLA GEÇİNEMİYOR EMEKLİ 500 LİRAYLA NASIL GEÇİNSİN?

Emekli kardeşlerime çok çarpıcı bir gerçek daha anlatacağım. Sayın Başbakan 3 Mart 2004'te Murat Çelik'le bir röportaj yapıyor.  Neden ticaretle uğraşıyorsunuz diyorlar. Diyor ki ben ticaret yapmasam bu maaşla geçinemem. Milletvekili maaşı + başbakan olduğu için ek para ama ticaretle uğraşmasa geçinemiyor. Bizim hiçbir başbakanımız taksi, dolmuş parası ödemez, bu başbakanın okul parası da yok. Bizim emeklimiz sormaz mı sen 10 bin lirayla geçinemiyorsun, biz 500 lirayla nasıl geçinelim diye... Bunlar vatandaşı kandırıyorlar. Şimdi emekli arkadaşlarımdan bir şey istdiyorum. Başbakan ilk yurtdışı gezisine çıkınca oradaki emekliler kaç para alıyorlar diye sorun. Sorsun ve halka açıklasın.

KUL HAKKI YİYENLERİ AFFETMEYEĞİZ

Sayın başbakan şunu unutmasın: Kul hakkı yiyenleri affetmeyeceğiz. Başbakan kim bunlar diyorsa, etrafına baksın, aynaya baksın, kalpazan kimdir, kul hakkı yiyen kimdir görsün.

EMEKLİNİN EVLENMEMİŞ KIZINA DA GÖZ DİKTİLER

Bunlar emeklinin 18'ini doldurmuş evlenmemiş kız çocuğunun sağlık sigortasından yararlanamıyor. Bula bula tasarruf yapmak için emeklilin evlenmemiş kız çocuğunu mu buldun.

Bu hak 1950'den beri var. AKP'de yoksulu korumak yok, yoksulun yoksulluğunu sömürerek oya dönüştürmek.... Buna isyan ediyorum.

İki tane dolandırıcılığın bedelini alsaydınız yine bunu karşılardınız. Faturayı niçin emeklinin kız çocuğuna çıkarıyorsunuz?

AKP’de insan haklarına saygı diye bir anlayış yoktur. Bunların anlayışı, yoksulun yoksulluğunu sömürerek oya dönüştürmesidir.

İNTİBAK YASASI AKP İKTİDARINDA ÇIKMAZ

Emeklilerin beklediği bir yasa var. İntibak yasası. Ne zaman çıkacak diyorlar? AKP iktidar olduğu sürece hayatta çıkaramazlar. Emekliyi sevmiyorlar ki, emekliyi ezmek onların hoşuna gidiyor. Fazla prim yatırmışım, az aylık alıyorum. Bu haksızlığı kim kaldırabilir? Halkın iktidarı kaldırabilir, CHP kaldırabilir.

CHP NE YAPACAK?

Enflasyon oranında pay vereceğiz dediler. İlk altı ayda yüzde 4.6 verdiler. Kuru soğanda bir yıllık artış %150, patates %57.1, marul %50.2, alabilirse koyun eti %46.6 sivri biber %46.3, alabilirse dana eti %44.2, hadi pırasa alsın diyelim %35, ıspanak %31.8, mutfaktaki enflasyon yüzde %30.6. Merkez Bankası diyor ki, gıda enflasyonunda Türkiye ikinci sırada diyor.

9 milyon emekliye milli gelir artışından pay vereceğiz. Sosyal güvenlik destek primi, emeklinin aylığından kesilen primi aşamalı olarak kaldıracağız. İntibak yasasını çıkaracağız. O emeklinin evlenmemiş kız çocuğu, anne ve babasını sosyal güvenliğinden faydalanacak.