BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu CHP'de reform yapacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde bir dizi yeni hamleye hazırlanıyor...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu pari içi konulardan ilköğretimdeki türbana, füze kalkanından KCK'ya değin bir dizi konularda açıklamalarda bulundu...

Siyasilerin gergin atmosferi içersinde, Kılıçdaroğlu'nun hükümetin Füze Kalkanı projesi ile ilgili çekincelerine katıldığını söylemisi 'yapıcı muhalefet' olarak yorumlandı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun CNN Türk'te gündeme ilişkin yaptığı önemli açıklamalardan satırbaşları :

TEK SEÇİCİ OLMAYACAĞIM: Bütün üyelerin katılımıyla, halkın beğenisini kazanmış kişiler varsa onları milletvekili olarak partimizde görmek isteriz. Ama sağlıklı bir üye sisteminin oluşması gerekli, sistemin de bunun üzerine inşa edilmesi gerekiyor. Yola bu çerçevede çıktık.

SADIK ÜYEDEN AYDA 1 TL: Bir proje başlattık. Her üyenin kredi kartından, ayda 1 TL aidat keseceğiz. Ayda 1 TL aidat yatıran üyelerimiz de sadık üyemiz olduğunu kanıtlayacak. Partimize bağlılığını kanıtlayacak. İnternetten partiye bağış yapılabilmesi için de çalışmalarımız sürüyor.

SORUN NASIL ÇÖZÜLDÜ?: O gün genel merkeze geldiğimde PM toplantısı vardı. Aramızda görüş farklılıkları vardı onları da giderdik. Belli çevreler CHP’de kaos olacak diye bekliyordu. Hiçbirisi olmadı. Demokrat ve anlayışlı bir tarzda çözüm gerçekleştirildi. Herşey geride kaldı. Biz süreci tamamladık. Yargıtay’a tüzüğü yaptığımızın yazısını gönderdik. Tasviye söylentileri yok, ben Sayın Sav’a görev teklif ettim, kendisi kabul etmedi. Tasviye yapmak istesek görev teklif etmezdik.

PM’NİN YENİLENMESİ: “Kamuoyundan, belli çevrelerden, milletvekillerimizden, bazı il başkanlarımızdan, partililerimizden ‘tüzük kurultayının yetersizliği, parti meclisinin de yenilenmesi gerektiği’ şeklinde bir düşünce geldi. İkisini de değerlendiriyoruz” dedi.

YASA DIŞI KURAN KURSU OLMAZ: Ayrılıkçı hareketlere hiç sıcak bakmıyoruz. Ana dilin yasaklanmasına tepki gösteren bir partiyiz. Ayrılıkçı değil entegrasyondan yanayız, insanları kazanmaktan yanayız. Elbette onların kimliklerine saygı duyacağız. CHP kuran kurslarına karşı diye hiçbir söylem olmadı. Karşı çıktığımız yasa dışı kuran kurslarıydı. Devletin resmi kuran kursu vardır gider orda okurlar.

GENÇLERE, KADINLARA DAVET: Yeni CHP’den kastettiğimiz; özgürlük, barış, emekten yana olmasıdır, emeğe büyük emek vermesidir. Biryerlere baskı varsa, birilerinin özgürlükleri sınırlandırılıyorsa özgürlük kapılarını sonuna kadar açmak zorundayız. Genç dinamik nüfusu partimize çekmeliyiz. Gençlere, kadınlara, üye olmak isteyenlere kapılarımız kapalıydı, onlara yeni CHP’de kapıları açacağız, yeni misyonumuzda halka kapılarımızı sonuna kadar açacağız.

AKP ÖZGÜRLÜĞÜ SÖMÜRÜYOR: Bizim özgürlük anlayışımızla AKP’nin farklı. AKP özgürlük kavramını sömüren bir partidir. AKP’yi eleştirmezseniz ihaleler bile alabilirsiniz. Eleştirirseniz her an içeri alınabilirsiniz. Biz çağdaş, o sömürülen özgürlükten bahsediyor. İnançları sömürerek, oy toplama kaygısıyla yola çıkıyor. Biz bütün yurttaşların özgür olmasından yanayız.

İLKÖĞRETİMDE TÜRBAN OLMAZ: İlköğretimde, lisede böyle bir şey olmaz. Çocuk anne ve babanın okulda da öğretmenin geleceğe hazırlanması için sorgulanan bir eğitimle yönlendirilir. Başbakan özgürlüğü sömürüyor zaten bu konuya cevap vermedi. Seçimlerde siyaset malzemesi olarak kullanacak. Buradan bütün türbanlı kardeşlerime sesleniyorum. Sayın Başbakan sizin başınızdaki örtüyle siyaset yapıyor. Buna izin vermezseniz bu sorun çözülür, eğer izin verirseniz erkek egemen bir idareyi kabullenmiş olursunuz.

BAŞBAKAN SAMİMİ DEĞİL: Sayın Başbakan bu konuda samimi değil. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bugünkü (dünkü) açıklamaları da var. Türbanın üniversite dışında olmaması gerektiğini söylüyor, buna katılıyoruz. İktidar yetkilileri bu konuda net olmuyor. İnanç sömürüsü yapmak Müslümanlığa hakaret değil midir?

BARDAKOĞLU’NA YAZIK OLDU: Bana göre yazık oldu. Tabi gelen de onun kadar değerlidir. Ama en azından görev süresi beklenebilirdi. Beklense daha güzel, daha şık olurdu. Çünkü kimseyi kırmayan, inandığı mesajları verebilen, mesajların arkasında durabilen saygın bir insandı. Üzüldüm. Keşke gerçekten böyle bir tablo ortaya çıkmasaydı.

EKONOMİYİ İYİ YÖNETECEĞİZ: AKP ekonomiyi sıcak paraya, biz sanayiciye teslim edeceğiz. Sıcak paraya teslim edilen ekonomide üretim olmaz. Sanayiciye teslim edersek, üreten, istihdam eden bir ekonomi olacak. Sanayicinin önünü açacağız. Asgari ücretteki vergiyi yüzde 1’e indireceğiz. Türkiye’de birileri büyüyor, ekonomi büyümüyor aslında. Üreten Türkiye, zenginleşen Türkiye sloganımız. Halk zenginleşecek.

KCK DAVASI: Gelişmeler aslında kutuplaşmaya ve varolan sorunların derinleşmesine yol açıyor. Savunmayı Kürtçe yapmak istiyorlar. Onlar bizim yurttaşlarımız, hukuka saygılı olacağız. Ama şimdi yaptıkları yanlış. Bir haksızlığa uğramış olabilirler. Ama savunmalarını Türkçe yapmaları gerekiyor. Siyasetçilerin de olayı yumuşatmaları lazım. Birilerine zorla illa benim dayattığım kültür içinde yaşayacaksınız demek doğru değil. Farklılıklara saygı duyacağız, ortak yaşamayı da bileceğiz. ‘Ben savunmamı Kürtçe yapacağım’ demek doğru değil. Belki Türkçe yapsa serbest bırakılacak. Ama olayı bir anlamda kan davasına dönüştürürseniz, çözümsüzlük yaratırsınız. Kürtçe ısrarı yanlış.

EYLEMSİZLİK KARARI: AKP’yle bir anlaşma yaptılar. Başbakan işin içinde. Başbakana bilgi verilmeden kimse böyle bir anlaşmanın içine girmez. Ama ayrıntılarını bilmiyorum.

KAYA VE GÜNEY ÖNEMLİ: Ahmet Kaya planımız yok çok yoğun bir gündem var. Ama vakit olursa niye olmasın. Ahmet Kaya da Yılmaz Güney de bu ülkenin çok önemli isimleri.

TAKSİCİ ŞEYHMUS: Diyarbakır üzerinden Urfaya gidip oldukça geniş bir ailenin düğününe katılacağım. Katılmaktan onur duyuyorum. Belediye Başkanı Fakıbaba’ya da uğrayacağım. Diyarbakır’da örgüte uğrayacağım. Vaktimiz olursa bir iki kahveye uğrayıp, vatandaşlarla çay içeceğiz. Buradan Diyarbakır havaalanındaki taksici arkadaşım Şeyhmus’a sesleniyorum. Belki ona da uğrarım. Daha önce gidip çaylarını içmiştim.

TWITTER MESAJLARI BENİM: Twitter’da yer alan mesajların hepsi benim mesajlarım yer alan müzikleri önce ben dinleyip, sonra koyuyoruz. Diğer kullanıcıları birebir izleme şansım olmuyor. Ama önemli konular olunca onlar bana suratle aktarılıyor.

FÜZE KALKANI: Hükümetin bazı çekinceleri var. O çekincelerin büyük bir kısmı haklı. Bunun NATO içinde olması bu füze sistemi kurulacaksa. NATO’nun aldığı karara bir şekilde uyacağız. Eğer savunma sistemi bütün topraklarımızı kapsıyorsa sorunumuz yok. Gerçek bunun İran için getirildiğidir. Ortadoğu çok riskli bir alan burada nükleer silahların olması her zaman her devlet için risktir. Bu riskten herkesin arınması gerekiyor.